Skip to content

A fost lansat albumul de fotografie „Un an fara Ivan. In memoriam Omul si Campionul” de Anca Libidov.

Un album de fotografie dedicat lui Ivan Patzaichin, care a incetat din viata acum un an, a fost lansat la Gaudeamus, iar ulterior la un eveniment din cadrul Parlamentului Romaniei.

Evenimentul, intitulat „Un an fara Ivan”, a avut loc in Salonul de Receptii al Palatului Parlamentului Romaniei din Bucuresti si a fost organizat de Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, in colaborare cu asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” si Grupul Parlamentar al Minoritatilor Nationale.

O expozitie de fotografii si distinctii, alaturi de legendara pagaie, au intregit imaginea campionului, iar Romfilatelia a fost prezenta cu panoul cu elementele filatelice dedicate marelui sportiv, intr-un eveniment special gandit de Comunitatea Rusilor Lipoveni in cadrul Parlamentului, promovand totodata si viitorul muzeul dedicat marelui sportiv, dar si memorialul care va fi instalat pe faleza Dunarii la Tulcea.

Adresa la care se poate comanda albumul „Un an fara Ivan”, de Anca Libidov, este [email protected].

„Am inteles ca pentru a fi respectat si pentru a fi luat in serios, trebuie la randul tau, sa fii respectuos. Si sa asculti, sa intelegi pe fiecare in parte, daca vrei la randul tau, sa fii ajutat. Bazandu-ma pe aceste legi nescrise, in fond banale, am ajuns sa-mi formez un caracter cu care ma mandresc si astazi”, spunea Ivan Patzaichin.

Organizatorii spera ca Muzeul Ivan Patzaichin, care a primit deja aprobare pentru a fi construit la Mila 23, pe locul casei parintilor lui sa fie gata pana in septembrie 2023, la urmatoarea editie a Festivalului Ivan Patzaichin.

Viitorul Muzeu Ivan Patzaichin va reprezenta un spatiu cu doua destinatii – muzeu, cu expunere a unor momente cheie din parcursul lui Ivan, langa marturii din cultura lipovenilor din Mila 23, si centru cultural, cu infrastructura care va permite organizarea de evenimente culturale, de arta, de educatie pentru patrimoniu, cursuri, intalniri ale comunitatii locale, conferinte si evenimente care se inscriu in viziunea lui Ivan si a echipei Asociatiei sale de a conecta patrimoniul local al unei comunitati la inovatia din contemporan.

Muzeul va fi administrat de echipa Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23 si va deservi reprezentantii comunitatii locale, inclusiv grupul din Asociatia Femeilor din Delta Dunării Rusalca, care vor beneficia de un spatiu pentru spectacole, repetitii si de intalnire cu comunitatea locala.

Totodata, Centrul Cultural – Muzeu Ivan Patzaichin din Mila 23, care va cinsti memoria campionului din 2023, cand va functiona pe durata intregului an, gazduind activitati culturale si vizite ale turistilor care ajung in zona. In planurile deja prezentate, spatiul cultural va include si o zona de rezidente de creatie pentru artisti contemporani.

Horia Alexandrescu a scris in 1979 o carte despre marele sportiv, „Secretele lui Patzaichin”, iar relativ recent, antropologul Vintila Mihailescu i-a dedicat un volum, „Ascultandu-l pe Ivan” (2015), cu ocazia aniverarii acestuia de 65 de ani.

Despre Ivan, Vintila Mihailescu nota ca este „Unul dintre cei mai mari campioni din istoria sportului romanesc, Ivan Patzaichin a ramas si unul dintre cei mai modesti si, in acelasi timp, mai implicati civic sportivi din Romania.”

Conceputa ca documentar antropologic, „Ascultandu-l pe Ivan” il are autor de text pe antropologul Vintila Mihailescu, care l-a urmat pe Ivan Patzaichin timp de cateva luni in activitatile sale actuale.  Portretul campionului Ivan Patzaichin nu este realizat ca retrospectiva a unei cariere augurale, ci ca viata privita dinspre prezentul activ, dedicat unui beneficiu social de perspectiva: transformarea Deltei Dunarii in regina ecoturismului european, acesta fiind motivul pentru care s-a dedicat antreprenoriatului social.

Ivan Patzaichin a incetat din viata pe 5 septembrie 2021, a fost un foarte mare caracter, de o bunatate si o generozitate, de o timiditate si o gingasenie care te emotionau cand il aveai in fata pe uriasul care a venit la 16 ani la Bucuresti din Mila 23 ca sa se faca campion. Nu si-a pus nicio clipa problema ca exista alta cale in sport: el a fost din prima campion.

Citește în continuare