Skip to content

Teatrul Radiofonic prezinta o noua montare pentru „Spargatorul de nuci”. Rodica Mandache, Marian Ralea, Marius Manole, Lucian Ionescu, in distributie. Spectacolul are si note de jazz

De Craciun, in premiera, Teatrul National Radiofonic pentru copii prezinta duminica 25 decembrie si luni, 26 decembrie, de la ora 23.05, la Radio Romania Actualitati spectacolul „Spargatorul de nuci si Regele soarecilor” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

Dramatizarea radiofonica si regia artistica este semnata de Diana Mihailopol, iar din distributie fac parte Marian Ralea, Alina Rotaru, Marius Manole, Lucian Ionescu, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Ionut Grama, Marcela Motoc, Eric Deliu, Catinca Radu, MirceaAlexandru Baluta, Cezar Antal, Marian Lepadatu, Oana Jindiceanu, Vera Linguraru, Daniel Tudorica, Mugur Dumitriu, Alin Aronovici,  Cristiana  Mihai, Voicu Hetel si Mihai Gruia Sandu.

Noul spectacol ofera pe langa muzica lui Ceaikovski si note de jazz, la propunerea regizorului muzical, Andrei Miricescu.

Despre spectacol, Diana Mihailopol povesteste pentru radioul public ca „Am acceptat solutiile si mijloacele artistice propuse de regizorul muzical, Andrei Miricescu, acelea de a adauga, pe langa cunoscutele fragmente muzicale ale lui Ceaikovski, variatiuni pe tema Spargatorului de nuci din zona jazzului. Astfel, „Spargatorul de nuci si Regele Soarecilor” iese din tiparul basmului traditional si din forma de expresie tipica a spectacolelor pentru copii, tinde, in aceasta incercare scriptica, spre o forma deschisa catre adolescenti si adulti, dorind sa defineasca starea traita in timpul in care Marie Stahlbaum traversa din ungherul izolat al copilariei catre epoca personala a tineretii, ca noua perioada care se cere traita”. 

Sub forma de teatru, balet sau spectacol pentru copii, “Spargatorul de Nuci”, baletul compus din muzica lui Ceaikovski si in coregrafia lui Marius Petipa, o simfonie a bucuriei pentru toate varstele, este nelipsit din programele dedicate Craciunului in majoritatea institutiile culturale din lume.

Povestea originala se numeste „Spargatorul de nuci si regele soarecilor” si apartine scriitorului german Ernst Theodore Amadeus Hoffmann, fiind publicata pentru prima oara in anul 1816. Ulterior, in 1844, Alexander Dumas (tatal) le-a oferit cititorilor propria versiune a basmului, care s-a aflat la baza libretului pentru balet „Spargator de nuci” de P. I. Ceaikovski, premiera caruia a avut loc la Teatrul Mariinsky in anul 1892.

Pe scurt, povestea se desfasoara intr-un mic orasel din Germania, in ajunul Sarbatorii de Craciun. O multime de adulti si copii se grabesc sa ajunga la locuinta domnului Stahlbaum care, impreuna cu sotia si copiii lor, Clara si Fritz, organizeaza o mare petrecere. Printre musafiri se numara si unchiul Drosselmeyer, asteptat cu nerabdare, caci aduce de fiecare data cadouri neobisnuite. Acesta ii daruieste Clarei, nepoata sa preferata, un mic spargator de nuci de lemn. Copiii sunt fericiti, iar Fritz arunca in joaca spargatorul de nuci, stricandu-l, iar unchiul Drosselmeyer il repara si o linisteste pe Clara. Ea adorme cu jucaria in brate, care prinde viata, alaturi de toate celelalte jucarii.

Spargatorul de nuci o apara pe Clara, luptandu-se cu Soarecii care au aparut in camera, dar este invins; Regele Soarecilor este rapus si el si scos din scena de catre supusii sai. Vrand sa indulceasca visul Clarei, Drosselmeyer il transforma pe Spargatorul de nuci intr-un Print, care o invita pe copila intr-o calatorie fantastica. In drumul lor totul devine dulce, pana si Fulgii din Imparatia zapezilor sunt din vata de zahar.

In Actul II, Clara si Printul descopera un taram feeric si sunt primiti cu bratele deschise de catre Zana Dulciurilor. Aceasta le prezinta si alte personaje, care interpreteaza in cinstea lor o suita de dansuri de caracter: Spaniol, Arab, Chinez, Rusesc si unul Pastoral. Sarbatoarea continua cu un mare Vals al Florilor, apoi Zana Dulciurilor si Printul dansează un minunat Grand Pas de deux.

La capatul acestei aventuri extraordinare, Clara se trezeste langa bradul de Craciun, in salonul casei sale, strangand in brate Spargatorul de nuci.

Citește în continuare

6 spectacole de Craciun disponibile online gratuit: interpretari ale Spargatorului de Nuci,  povestea de Craciun a lui Charles Dickens si corul Filarmonicii George Enescu pe scena Filarmonicii Berlin. Marius Manole, Rodica Mandache, Nicolas Cage si Kate Winslet printre interpreti

Daca vreti ca de aceste sarbatori sa va uitati la spectacole tematice, urban.ro a pregatit o lista cu evenimentele care pot fi urmarite online in regim gratuit. De Craciun, Teatrul National Radiofonic…

Citeste mai mult