Skip to content

Maxi Jazz, solistul trupei britanice Faithless, a murit la varsta de 65 de ani.

foto profimedia

Muzicianul si DJ-ul, al carui nume real era Maxwell Fraser, a fost un membru de baza al grupului, cunoscut mai ales pentru  hit-ul Insomnia.

Conform declaratiei echipei Faithless, artistul a murit „linistit in somn” in casa sa din sudul Londrei, vineri seara.

Faithless erau cunoscuti pentru single-uri precum We Come 1, care a ajuns pe locul trei in topuri in 2001, si hit-ul dance Insomnia, care a ajuns pe locul trei in 1996.

Trupa reggae UB40, care a efectuat un turneu cu Jazz in 2017, i-a adus un omagiu cantaretului cu o referire la single-ul Insomnia: „Un tip adorabil, din nou care a plecat prea devreme, dar in sfarsit Maxi poti sa dormi putin”.

O declaratie postata pe contul de Instagram al lui Jazz si semnata de fostii sai colegi de trupa mentioneaza „A fost un om care ne-a schimbat vietile in atat de multe feluri. El a dat sensul si mesajul potrivit muzicii noastre. A fost un om minunat, care avea timp pentru toata lumea si o intelepciune care era atat profunda si accesibila. A fost o onoare si o adevarata placere sa lucram cu el. A fost un textier stralucit, un DJ, un budist, o prezenta scenica magnifica, iubitor de masini, o persoana frumoasa, o busola morala si un geniu.”

Nascut in Brixton, Jazz a fost si liderul unei trupe numite Maxi Jazz & The E-Type Boys si a lansat muzica cu grupul Soul Food Cafe.

DJ-ul David Pearce a declarat ca Faithless a devenit o „forta iconica in muzica dance din Marea Britanie de la mijlocul anilor ’90 si a atins atat de multe vieti” si a adaugat ca Jazz a fost „poetul muzicii dance” si un „suflet cald, rece si prietenos”.

Faithless s-a format in 1995 si a fost un pionier al muzicii dance duse in concerte pe stadioane. Trupa a fost cap de afis la unele dintre cele mai mari festivaluri din lume, inclusiv la Glastonbury, urcand pe scena Pyramid in 2002 si a fost nominalizata la categoria Best UK Dance Act la Brit Awards in 1999 si 2002.

Trupa s-a despartit in 2011, dar a revenit pentru a lansa un nou album de studio aproape un deceniu mai tarziu, in timpul pandemiei Covid. Cu toate acestea, nu li s-a alaturat Jazz, care a format o alta trupa, Maxi Jazz & The E-Type Boys.

Jazz a fost un mare fan al Crystal Palace FC si a devenit director asociat al clubului de fotbal in 2012.

Faithless au fost de doua ori in Romania, in 2005 si 2011, cu concerte care s-au bucurat de mare succes la public.

Citește în continuare