Skip to content

Istoria artei din ultimii 40.000 de ani in 23 de minute. Un scurt film explica in limbaj accesibil de ce unele opere  de arta sunt mai importante decat altele.

Canalul de YouTube Behind the Masterpiece a publicat recent un scurt documentar de 23 de minute care prezinta pe scurt istoria artei occidentale, pornind de la epoca preistorica si pana la cea contemporana. Canalul este descris ca un efort de a discuta arta pe un limbaj accesibil, care nu intimideaza, si are ca scop promovarea unor povesti care sa educe spectatorii in a intelege de ce unele opere de arta sunt mai importante decat altele si de ce continua sa fie celebre in intreaga lume.

Behind the Masterpiece este fondat de catre un pasionat de istoria artei care prezinta prin filmulete scurte diverse stiluri si curente artistice, contexte culturale, artistii si opere populare. 

Va invitam sa descoperiti in filmul de mai jos ”O scurta istorie a miscarilor artistice”, 22 de etape de dezvoltare a artei occidentale alaturi de exemple vizuale.

Istoria artei occidentale incepe acum 40.000 de ani cu picturile rupestre care erau utilizate de catre omul preistoric ca un mod de a transmite rapid informatii si de a-si educa semenii prin limbaj vizual. Acestea reprezentau cel mai adesea scene de vanatoare, imagini ale unor animale si oameni si uneori scene ritualice. 

Dupa epoca preistorica urmeaza arta culturilor din epoca bronzului, care a inceput acum circa 11.000 de ani cu comunitatile de vanatori si culegatori din Mesopotamia. Civilizatii precum cea Sumeriana, Arcadiana, Babiloniana si cea Asiriana au pus bazele scrisului si a unei arte sofisticate cu sculpturi si ansambluri arhitecturale cu elemente decorative si scene narative. 

Arta Mesopotamiei a fost succedata de cea a Egiptului Antic in care apar inovatii tehnologice, cat si artistice. Printre operele artei egiptene se numara piramidele, templele, sculpturile, arta decorativa si cea funerara. 

In urma civilizatiei egiptene s-a dezvoltat Antichitatea greaca si romana, considerata si astazi de catre istoricii de arta ca fiind cea mai importanta perioada de apogeu a artei si a arhitecturii. 

In Grecia Antica incep sa apara primele reprezentari naturaliste ale fiintelor umane. In perioada clasica si cea tarzie, artistii incep sa atinga „perfectiunea” in sculptura si arhitectura. Grecii au pus bazele unui canon reprezentational care se bazeaza pe forme echilibrate, simetrice si naturale care a fost pastrat pana in contemporaneitate si admirat de catre artistii Renasterii in secolele al XIV-lea si al XV-lea. 

Arta Romana a preluat inovatiile si canonul reprezentational ale artei grecesti si le-a raspandit in cea mai mare parte a Imperiului Roman. Astfel, sculptura idealizata din Grecia Antica si inovatiile tehnologice romane au ajuns in regiuni care astazi sunt ocupate de Marea Britanie, Franta, Spania si Romania. 

In Evul Mediu, arta a fost folosita ca un instrument de promovare a idealurilor si credintelor crestine. Astfel, arta produsa intre secolele al III-lea si al XIV-lea in cea mai mare parte este reprezentata de imagini iconice si figuri religioase.

Monumentul reprezentativ pentru Evul Mediu este biserica. Cele mai grandioase si spectaculoase edificii au fost construite in perioada artei gotice, in care elementele decorative au jucat un rol important. Bisericile au fost imbogatite cu sculpturi, altare si decoratii din aur, pietre si textile pretioase pentru a atrage cati mai multi oameni si pentru a oferi un spectacol vizual demn de comparat cu imparatia cereasca.

Renasterea succede Evul Mediu si a reprezentat o perioada de inflorire culturala si artistica in Europa si prin care s-a dorit reactualizarea perfectiunii artei antice, mai ales a celei grecesti. Centrul artistic din secolele al XIV-lea si al XV-lea era reprezentat de Florenta si implicit de Italia. 

Renasterea este una dintre cele mai studiate perioade din istoria artei si in acelasi timp reprezinta si subiectul a multor dezbateri din lumea academica. In timpul Renasterii, artistii s-au reintors la canoanele antichitatii grecesti si romane si au inceput sa caute perfectiunea, atat in pictura si sculptura, dar si in arhitectura. In acelasi timp, pe langa artele vizuale, s-au dezvoltat teatrul, muzica si literatura. Tot in timpul Renasterii a fost inventat in Europa si tiparul, o inovatie care a schimbat literatura si a pus bazele unui sistem educational european care incepea sa fie mai accesibil.

Dupa Renastere a aparut Barocul, care a fost descris adesea ca o explozie de extravaganta, teatralitate si emotie. Operele de arta baroce au socat privitorul si au propus un mod de reprezentare care adesea se baza pe dinamism, asimetrie si exagerare si care a fost descris de catre unii istorici de arta ca fiind complet opus Renasterii.

In Franta secolului al XVIII-lea a aparut perioada Rococo, caracterizata de exagerarile decorative si opulenta si care s-a manifestat in arhitectura, artele decorative, pictura si sculptura. A fost urmat de Neoclasicism, in timpul caruia artistii s-au intors din nou catre lumea clasica a antichitatii iar interesul pentru simplitate si echilibru a fost reintegrat in arta.  

Neoclasicismul a fost urmat de Romantism, o miscare artistica in care artistii s-au inspirat din natura din jurul lor si din imaginatie. Dupa Revolutia Franceza de la 1789 care a schimbat societatea franceza si a pornit o serie de schimbari sociale si politice in toata Europa, a aparut Realismul, un curent artistic favorizat de conditiile sociale. Artistii Realismului au pus accentul pe reprezentarea oamenilor reali din viata de zi cu zi. Subiectele de acest gen au fost ignorate pana atunci si considerate nepotrivite sau chiar scandaloase pentru operele de arta majore. 

Dupa cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea a aparut curentul Impresionist ca o alternativa la arta oficiala, cea promovata de academiile artistice. Impresionismul isi propunea o reprezentare a vietii cotidiente si o atentie sporita acordata culorii. In urma artistilor impresionisti au aparut Post-Impresionismul si Expresionsimul care au anuntat avangardele artistice ale secolului al XX-lea. 

In acelasi timp, evolutia tehnologiei a avut un rol crucial pentru directia artei. Impresionismul a aparut, printre altele ca rezultat al aparitiei fotografiei. In acelasi timp, curente precum Futurismul au fost inspirate de avantul tehnologic al secolului al XX-lea, alaturi de noile teorii ale artei abstracte, cubiste, dadaiste si suprarealiste, cat si a miscarii Bauhaus care a revolutionat dincolo de toate designul si arhitectura asa cum le vedem astazi. 

Acestea au fost curente care au dominat secolul trecut, alaturi de unele mai apropiate de epoca contemporana, precum arta pop, expresionismul abstract sau minimalismul care au marcat ultimele 3 decenii ale secolului trecut. In prezent, artistii sunt orientati mai degraba catre idei si concepte in arta contemporana, acest lucru poate fi observat in majoritatea galeriilor si muzeelor din Occident. 

In ciuda evolutiei artei occidentale, pot fi identificate si alte istorii ale artei, care se indeparteaza de discursul european, reprezentata de arta chineza si cea japoneza, arta africana, cea din Oceania sau cea din America pre-coloniala. Acestea la randul lor asteapta sa fie descoperite de catre pasionatii de arta. 

Citește în continuare