Skip to content

Au aparut primele fragmente din cartea Spare /Rezerva a printului Harry. In fragment e descrisa o altercatie violenta intre Harry si William.

Au inceput sa iasa pe piata fragmente din cartea printul Harry, Spare, inainte de lansarea oficiala de saptamana viitoare. In Romania apare la editura Nemira.

Pe de o parte era normal sa apara nu doar ca operatiune de PR dar cartea apare simultan in foarte multe limbi ceea ce inseamna ca a fost tradusa in multe limbi deci au fost distribuite carti draft in multe tari, tari care la acest moment au trimis deja spre tipografii manuscrisele traduse.

 Deci continutul cartii nu mai e secret pentru multa lume, iar informatiile pot iesi de oriunde. (desigur la acest moment si intreaga familie regala britanica stie ce continue cartea si probabil se pregateste de riposte).

In primul fragment din mult asteptata sa autobiografie, Spare, printul Harry povesteste ceea ce el spune ca a fost un atac fizic din partea fratelui sau, William, in prezent print de Wales, in timp ce relatia lor nu a mai fost la fel de stransa din cauza casatoriei printului mai tanar cu actrita Meghan Markle.

Descriind o confruntare la locuinta sa din Londra in 2019, Harry spune ca William a numit-o pe Meghan „dificila”, „nepoliticoasa” si „abraziva”, ceea ce Harry numeste fiind drept un „papagal[ul] al naratiunii din presa” despre sotia sa americana.

Confruntarea a escaladat, scrie Harry, pana cand William „m-a apucat de guler, smulgandu-mi colierul de la gat si … m-a trantit la podea”.

Pe fondul securitatii stricte de dinaintea lansarii cartii, The Guardian a obtinut un exemplar.

Titlul cartii provine de la o veche zicala din cercurile regale si aristocratice: primul fiu este mostenitorul titlurilor, al puterii si al averii, iar cel de-al doilea este, prin urmare, o rezerva, in cazul in care se intampla ceva cu primul nascut.

Spare este un volum remarcabil, in care altercatia dintre cei doi printi formeaza un pasaj surprinzator.

Harry scrie ca William a vrut sa vorbeasca despre „intreaga catastrofa rostogolitoare” a relatiei lor si a luptelor cu presa. Dar cand William a sosit la Nottingham Cottage – unde locuia atunci Harry, in incinta Palatului Kensington si cunoscut sub numele de „Nott Cott” – era deja, spune Harry, „fierbinte ca o pusca din care s-a tras”.

Dupa ce William s-a plans de Meghan, scrie Harry, Harry i-a spus ca repeta naratiunea presei si ca se astepta la ceva mai bun. Dar William, spune Harry, nu a fost rational, ceea ce a dus la faptul ca cei doi barbati au inceput sa tipe unul peste celalalt.

Harry l-a acuzat apoi pe fratele sau ca se comporta ca un mostenitor, incapabil sa inteleaga de ce fratele sau mai mic nu se multumeste sa fie o rezerva. Au avut loc schimburi de insulte, inainte ca William sa afirme ca incerca sa ajute.

Harry a spus: „Vorbesti serios? Sa ma ajuti? Scuze – asa se numeste asta? Sa ma ajuti?”

Acest comentariu, spune Harry, l-a infuriat pe fratele sau, care a injurat in timp ce facea un pas spre el care speriat, scrie Harry, s-a dus in bucatarie, fratele sau furios urmandu-l.

Harry scrie ca i-a dat fratelui sau un pahar cu apa si i-a spus „Willy, nu pot vorbi cu tine cand esti asa.”

El adauga: „A pus jos apa, apoi a venit spre mine. Totul s-a intamplat atat de repede. Atat de repede. M-a apucat de guler, smulgandu-mi colierul, si m-a trantit la podea. Am aterizat pe bolul cainelui, care s-a spart sub spatele meu, bucatile taindu-ma. Am stat acolo o clipa, ametit, apoi m-am ridicat in picioare si i-am spus sa iasa afara.”

Harry scrie ca William l-a indemnat sa riposteze, citand certurile pe care le-au avut in copilarie. Harry spune ca a refuzat sa faca acest lucru. William a plecat, spune Harry, apoi s-a intors „cu un aer de regret si si-a cerut scuze”.

Cand William a plecat din nou, scrie fratele sau, acesta a sunat inapoi: „Nu trebuie sa-i spui lui Meg despre asta”.

„‘Vrei sa spui ca m-ai atacat?”.

„‘Nu te-am atacat, Harold.'”

Harry spune ca nu i-a spus imediat sotiei sale – dar si-a sunat terapeutul.

Cand Meghan a observat mai tarziu „zgarieturi si vanatai” pe spatele lui si, prin urmare, i-a spus despre atac, Harry spune ca ea „nu a fost atat de surprinsa si nu a fost atat de furioasa”.

„Era teribil de trista.”

Resentimentul lui Harry de a fi „rezerva” este tema unificatoare a cartii sale, prin capitolele despre copilaria sa, scoala, cariera sa ca membru al familiei regale si in armata britanica, relatia cu parintii si fratele sau si viata sa cu Meghan, prin curtare, nunta si casatorie, pana la propria lor experienta de parinti.

La inceputul cartii, Harry povesteste cum tatal sau, acum regele Charles, i-ar fi spus sotiei sale, printesa Diana, in ziua nasterii lui Harry: „Minunat! Acum mi-ai dat un mostenitor si un copil de rezerva – munca mea s-a terminat”.

Citește în continuare