Skip to content

Muzeul Luvru a anuntat ca va reduce numarul de vizitatori astfel incat experienta sa fie mai agreabila publicului. Doar 30.000 de persoane pe zi vor putea vizita muzeul

Muzeul Luvru din Paris, cel mai vizitat muzeu din lume, a anuntat ca va limita numarul de vizitatori zilnici la 30.000, „pentru a facilita o vizita confortabila si pentru a asigura conditii optime de lucru pentru personalul muzeului”, potrivit unui comunicat al institutiei.

Inainte de pandemie, muzeul Luvru putea primi pana la 45.000 de vizitatori pe zi, potrivit publicatiei Art Newspaper. Când a fost redeschis după lockdown, în iulie 2020, nu a limitat oficial capacitatea.

Muzeul Luvru a anuntat schimbarea oficiala a numarului de vizitatori zilnici dupa ce a facut publice cifrele oficiale pentru 2022, cand a primit 7,8 milioane de vizitatori, in crestere cu 120% fata de cifrele din 2021, dar inca in scadere cu 19% fata de 2019 ( 9,6 milioane de vizitatori).

Potrivit statisticilor, din cei 7,8 milioane care au vizitat Luvru in 2022, 30% au fost francezi si 70% au fost straini, vizitatorii americani reprezentand 18%. Interesant este ca cifre suplimentare arata cum 45% dintre vizitatori aveau sub 25 de ani, 60% erau vizitatori pentru prima data si 225.000 de vizitatori au beneficiat de programul extins de vineri seara al Luvru.

Decizia face parte din strategia propusa de noua presedinta a muzeului, Laurence des Cars, care a preluat oficial conducerea pe 1 septembrie 2021, dupa ce fostul presedinte al muzeului a fost arestat.

Fostul presedinte al muzeului Luvru din Paris,  Jean-Luc Martinez , a fost acuzat ca a conspirat pentru a ascunde originea unor comori arheologice care ar fi fost scoase din Egipt in timpul revoltelor din primavara araba, intr-un caz care a socat lumea antichitatilor.

Jean-Luc Martinez a fost inculpat in mai 2022 dupa ce a fost retinut de politie pentru interogatoriu, conform unei surse judiciare franceze. Martinez a condus Luvru din Paris, cel mai vizitat muzeu din lume, in perioada 2013-21.

Martinez, care a demisionat din functia de presedinte al Luvrului anul trecut, este ambasador pentru cooperare internationala in domeniul patrimoniului. Cazul ameninta sa puna in dificultate ministerul francez al culturii si ministerul francez al afacerilor externe.

Cazul a fost deschis in iulie 2018, la doi ani dupa ce Luvru Abu Dhabi a cumparat o stela rara din granit roz care il infatiseaza pe faraonul Tutankhamon si alte patru opere antice pentru 8 milioane de euro (6,8 milioane de lire sterline).

Martinez a fost inculpat pentru complicitate la frauda si „ascunderea originii operelor obtinute in mod infractional prin avizare falsa”, a anunta AFP citand surse judiciare. Un raport al saptamanalului de investigatii Le Canard enchainé a declarat ca acest lucru ar fi dus la ignorarea certificatelor de origine false pentru piese, o frauda despre care se crede ca ar fi implicat mai multi alti experti in arta.

Muzeul s-a deschis in 1793 cu o expozitie de 537 de tablouri, majoritatea din colectia Regala sau confiscate din averile manastirilor si bisericilor. De-a lungul timpului, colectia a crescut pana la peste 600.000 de artefacte donate de catre imparati, presedinti sau demnitari din sectorul cultural.

Colectia este impartita in opt departamente: antichitati egipte, antichitati grecesti, estrusce si romane, antichitati din Orientul Apropiat, arta islamica, sculptura, arte decorative, pictura, desene si tiparituri.

Citește în continuare