Skip to content

Alexander Nanau este in Juriul Competitiei de Documentare la Festivalul de Film Sundance 2023.

Organizatorii Festivalului de Film Sundance au anuntat cei 16 jurati care vor decide castigatorii editiei din acest an. Regizorul roman Alexander Nanau este unul dintre cei trei cineasti care fac parte din juriul competitiei World Cinema Documentary.

Sundance va avea loc intre 19 si 29 ianuarie 2023 in Park City din Salt Lake City si la Sundance Resort. Ca in fiecare an, va include deopotriva nume mari din Hollywood si din industria cinematografica din intreaga lume dar si regizori independenti si tinere talente care urmeaza sa fie descoperiti de publicul larg si de specialisti.

Etichetele „Castigator” sau „Selectionat” la „Sundance Film Festival” care apar pe posterele filmelor din competitie au devenit deja o marca importanta a recunoasterii industriei si a criticilor de specialitate.

Juriile Sundance din acest an sunt formate din 16 voci critice din domeniul filmului, artei si culturii care vor alege cele mai bune lungmetraje si scurtmetraje. Castigatorii vor fi anuntati vineri, 27 ianuarie, ceremonia de decernare a premiilor va fi o intalnire intima a artistilor aflati in competitie, publicul urmand sa afle laureatii pe retelele de socializare.

Pentru competitia de lungmetraje americane, juriul este format din Jeremy O. Harris, Eliza Hittman si Marlee Matlin in timp ce W. Kamau Bell, Ramona Diaz si Carla Gutierrez prezida competitia de documentare produse de cineasti americani.

Juriul pentru Premiul Alfred P. Sloan pentru lungmetraj este format din Dr. Heather Berlin, Jim Gaffigan, Dr. Mandë Holford, Shalini Kantayya si Lydia Dean Pilcher. Acestia au deliberat inaintea festivalului si au acordat premiul filmului „The Pod Generation”, in regia lui Sophie Barthes.  

Shozo Ichiyama, Annemarie Jacir si Funa Maduka vor alege castigatorii pentru World Cinema Dramatic Competition, Madeleine Olnek pentru sectiunea NEXT iar Destin Daniel Cretton, Marie-Louise Khondji si Deborah Stratman fac parte din juriul Short Film Program Competition.

Alexander Nanau, Karim Amer si Petra Costa vor juriza World Cinema Documentary Competition, competitia de documentare din intreaga lume.

Pentru Alexander Nanau care a fost dublu-nominalizat la Oscar pentru documentarul „Colectiv” – o reusita istorica pentru Romania – selectia in acest juriu este un pas important in cimentarea pozitiei lui in industria cinematografica internationala, in special in randul cineastilor americani.

In comunicatul de presa in care sunt anuntati Nanau si ceilalti jurati, Joana Vicente, CEO-ul Institutului Sundance le-a multumit acestora pentru „excelenta artistica” si i-a declarat „vizionari desavarsiti”.

Pe langa jurii, publicul va vota o serie de premii de popularitate pentru competitiile de lungmetraje americane, straine si in sectiunea NEXT. De asemenea, participantii pot vota pentru Favoritul festivalului, care este selectat din intregul program de lungmetraje. 

Editia Sundance din acest an va fi prima desfasurata cu public de la inceputul pandemiei in 2020. In total vor fi proiectat 101 lungmetraje din 23 de tari. 

Selectia din acest a fost aleasa din cele 15.855 de filme, documentare si scurtmetraje inscrise pe site-ul festivalului dintre care 32 sunt debuturi.

In competitia de lungmetraje americane se afla „The Accidental Getaway Driver” de Sing J. Lee „All Dirt Roads Taste Of SaltdeRaven Jackson, „Fair Play” de Chloe Domont si filme de Erica Tremblay, Elijah Bynum, Vuk Lungulov-Klotz, Maryam Keshavarz, Randall Park, Rachel Lambert, Laurel Akira Parmet, Molly Gordon, Nick Lieberman si A.V. Rockwell.

Alexander Nanau va juriza in cadrul competitiei de documentare straine productii de Lina – „5 Seasons of Revolution”,  Mstyslav Chernov – „20 Days In Mariupol” din primele zile ale invaziei rusesti in Ucraina, Sarvnik Kaur – „Against The Tide ”, Maite Alberdi – „The Eternal Memory”, Axel Danielson si Maximilien Van Aertryck – „ Fantastic Machine”.

Alte filme din competitie sunt Roman Liubyi – „Iron Butterflies”, Ella Glendining – „Is There Anybody Out There?”, Ido Mizrahy – „The Longest Goodbye”, Milisuthando Bongela – „Milisuthando”, Anna Hints – „Smoke Sauna Sisterhood”, Lin Alluna – „Twice Colonized” si Jakub Piątek – „Pianoforte”.

Mai jos puteti citi un interviu cu Jakub Piatek oferit urban.ro in momentul lansarii celui mai recent lungmetraj al sau: „Prime Time”.

Selectia lui Nanau in jurul Sundance vine dupa ce in toamna anului trecut a prezidat juriul competitiei de documentare al Festivalului de Film de la Zurich.

Dupa succesul de la Oscar unde documentarul „Colectiv” a fost nominalizat atat la sectiunea documentar cat si la film international, Alexander Nanau a fost invitat special in mai multe festivaluri internationale unde a prezentat ancheta jurnalistica realizata la un an de la incendiul din clubul bucurestean omonim in care si-au pierdut viata 25 de persoane.

Ulterior, Nanau a produs documentarul „Klarsfeld” regizat de Martin Herring si Mike Lerner si lansat in octombrie la Festivalul de Film de la Hamburg. Spune povestea cuplului Beate si Serge Klarsfeld care si-a dedicat intreaga viata vanatorii de nazisti pentru a se asigura ca sunt condamnati pentru crimele comise.

Citește în continuare