Skip to content

Steven Spielberg a declarat ca planuieste sa regizeze primul serial de televiziune din cariera. „As fi vrut sa regizez ‘Mare of Easttown’ si aproape ca am facut din ‘Lincoln’ un serial HBO de sase ore.”

Steven Spielberg se afla zilele acestea intr-un turneu de promovare al filmului biografic „The Fabelmans”, incercand sa convinga atat publicul larg sa mearga sa il urmareasca in cinematografe dar si criticii de specialitate sa il voteze pentru premiile Oscar 2023 (zilele acestea se voteaza nominalizarile). 

Cineastul a anuntat in cadrul unui interviu acordat podcastului Smartless ca intentioneaza sa regizeze productii de televiziune.

Anterior, Spielberg a produs cateva miniserii pentru TV – precum „Band of Brothers” de la HBO – dar nu a regizat niciodata un intreg serial de televiziune.

Acest lucru se va schimba in viitor, a spus el, dezvaluind in acelasi timp ca „Mare of Easttown” este genul de proiect care l-ar aduce la televiziune. Spielberg a declarat in cadrul podcastului ca „am un apetit pentru lungmetraj si, intr-o zi, voi regiza un serial de lunga durata. Adica, daca cineva mi-ar fi adus „Mare of Easttown”, l-as fi regizat. A fost o poveste foarte bine regizata.” 

Serialul „Mare of Easttown”, produs de HBO, a avut-o ca protagonista pe Kate Winslet in rolul unei detective afectate emotional care investigheaza o crima intr-un oras de langa Philadelphia. A avut un succes neasteptat de audienta si a castigat mai multe premii Emmy, inclusiv „cel mai bun serial limitat.”

Spielberg a mentionat de mai multe ori HBO in cadrul interviului sau, ar putea fi un indiciu ca lucreaza deja la o productie pentru ei. 

Regizorul a mai declarat ca a fost foarte aproape sa transforme filmul „Lincoln” intr-o miniserie de sase ore. „Am fost dispus sa fac „Lincoln” ca un serial de sase ore pentru ca nu am putut strange toata finantarea pentru el. Nimeni nu a crezut in el. Am mers prin oras cautand finantare si toata lumea m-a refuzat. Eram gata sa fac o intelegere cu HBO pentru a-l filma si sa-l extind la sase ore. Prima schita a lui Tony Kushner avea 550 de pagini, asa ca aveam continut! Aveam materialul. Nu stiu daca l-as fi putut convinge pe Daniel Day-Lewis sa filmeze pentru sase ore de material, dar eram pe punctul de a face asta.”, a declarat Spielberg.

Ca film de lungmetraj, „Lincoln” a avut incasari de 275 de milioane de dolari din box office la nivel mondial si a obtinut 12 nominalizari la Oscar, inclusiv pentru „cel mai bun film” si „cel mai bun regizor”. Filmul a castigat Oscaruri pentru scenografie si pentru prestatia actorului Daniel Day-Lewis care a jucat rolul presedintelui american Abraham Lincoln.

Mai jos puteti asculta intreaga conversatie a cineastului.

Spielberg a lucrat ca regizor de televiziune intre 1969 si 1985 pentru cateva episoade ale unor seriale americane, cel mai cunoscut fiind pilotul „Columbo”.

Ulterior, cineastul a produs zeci de seriale si filme de televiziune dar nu a mai regizat niciun episod in ultimii 37 de ani. Ramane de vazut daca acest lucru se va schimba, insa debutul lui cu un serial de lunga durata ar fi cu siguranta un eveniment cinematografic.

Intre timp, Spielberg este din nou favorit la premiile Oscar 2023 cu „The Fabelmans”, filmul sau biografic. Recent a castigat trofeele pentru „cea mai buna drama a anului” si „cel mai bun regizor” la Globurile de Aur, fiind a treia oara cand primeste aceste distinctie.

„The Fabelmans” este un film de dragoste, care dezvaluie relatiile care l-au format in copilarie si adolescenta si despre iubirea de sine – mandria unui tanar care si-a urmat propriul drum catre succes. 

Mai jos puteti afla mai multe despre lungmetrajul pe care criticii il dau drept castigator al Oscarului pentru „filmul anului”.

Steven Spielberg a debutat in lungmetraj in 1975 cu „Jaws”, considerat unul dintre cele mai bune filme de groaza din istorie. Ulterior, a revolutionat cinematografia de mai multe ori, cu filme precum „Close Encounters of the Third Kind”, „Raiders of the Lost Ark”, „E.T.” si „Jurassic Park”.

Au urmat alte 31 de filme care i-au adus 3 premii Oscar, dintre care 2 pentru  Cel mai bun regizor pentru „Lista lui Schindler” si „Saving Private Ryan”. Este considerat cel mai de succes regizor comercial din toate timpurile, productiile sale avand incasari de peste 10 miliarde de dolari – cel mai mare succes ramane Jurassic Park din 1993 care a strans peste 1 miliard de dolari.

Steven Spielberg s-a nascut in 1946 in Cincinnati, Ohio, fiind cel mai mare si singurul fiu al familiei cu 4 copii formata din Arnold, inginer electrician si Leah, pianista. In copilarie, a fost rasfatat de mama si cele 3 surori insa la scoala nu era la fel de norocos si nici entuziasmat, obtinand in cel mai bun caz note medii. Notele slabe din liceu l-au impiedicat sa intre la Universitatea din California de Sud (UCLA), dar a fost acceptat la California State College din Long Beach. A absolvit in 1970 cu o diploma de licenta in literatura engleza.

Sotii Spielberg s-au mutat frecvent din cauza slujbei tatalui, stabilindu-se pentru o perioada in New Jersey, Phoenix, Arizona si, in cele din urma, in ceea ce ar fi cunoscut sub numele de „Silicon Valley” langa San Jose, California.

Primul film pe care Spielberg isi aminteste ca l-a vazut intr-un cinematograf a fost „The greatest show on Earth” in regiza lui Cecil B. De Mille.

In copilarie, Spielberg a inceput sa foloseasca camera de film a parintilor sai ca sa inregistreze excursii de camping si alte evenimente de familie. Ulterior, a inceput sa lucreze la scurte filme narative si a incercat sa configureze cadre cu diferite unghiuri si efecte speciale intr-o abordare simplista.

Cand avea 16 ani, a realizat un lungmetraj SF de peste 2 ore pe care l-a intitulat „Firelight”, era despre o intalnire cu extraterestri. Tatal sau a inchiriat un cinematograf local pentru a prezenta filmul si a reusit sa recupereze cei 500 de dolari pe care i-a investit in filmare.

Ulterior, Spielberg lansat scurtmetrajul „Amblin” care a fost proiectat in cadrul Festivalului de Film de la Atlanta din 1969, a castigat un premiu la Festivalul de Film de la Venetia care i-a oferit un contract de 7 ani cu studiourile Universal.

Primul film pe care l-a regizat ca profesionist a fost un lungmetraj creat pentru televiziune numit „Duel”. Filmul a fost lansat in cinematografele din Europa si Japonia si a strans peste 5 milioane de dolari in box office dintr-un buget de 350.000 de dolari.

Citește în continuare