Skip to content

Mini-vacanta de Ziua Unirea Principatelor Romane: intrare gratuita la unele muzee, proiectie de filme romanesti, expozitii, si momente de dans in aeroportul Otopeni

Romania celebreaza in fiecare an Ziua Unirea Principatelor Romane pe data de 24 ianuarie, iar o parte dintre institutiile culturale ofera program special in aceasta zi.

La Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, pe 24 ianuarie, are loc evenimentul intitulat Hora Unirii”, iar muzeul se va putea vizita.

Evenimentul va cuprinde o expozitie cu vanzare, filmului documentar “Pelerinaj in Maramures” (productie GETICA FILM, in regia lui Gabriel Boholt) si o masa rotunda la care invitatii vor discuta despre importanta momentului 24 ianuarie 1859.

De asemenea, copiii se vor putea inscrie la un atelier de bricolaj dedicat Unirii Principatelor Romane, coordonat de profesoara Luminita Voica. Mai multe detalii, aici.

Pe 23 si 24 ianuarie 2023, Muzeul Antipa are un program special de vizitare, unde se pot descoperi expozitiile „Slovenia – File din natura” si „Creaturi ascunse”.

Programul muzeului este intre orele 10:00 si 18:00 (ultimul vizitator va intra la ora 17:00), iar pe langa colectia principala a muzeului, puteti descoperi si „SLOVENIA – File din natura”, unde este prezentata o tara cu povesti verzi, dar si expozitia temporara „Creaturi ascunse”, care pune la dispozitia vizitatorilor informatii despre obiceiurile si principalele caracteristici ale unor animale frapante prin aspectele lor, cum se adapteaza ele la mediul inconjurator, rolul pe care-l joaca in ecosistem, precum si modul in care specialistii le studiaza. Detalii complete aici.

Muzeul National Cotroceni, in parteneriat cu Muzeul National „Regele Ferdinand I”, invita publicul marti, 24 ianuarie 2023, sa descopere, in cadrul tururilor ghidate, expozitia dedicata aniversarii a 164 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Anul acesta sunt prezentate cateva obiecte din patrimoniul Muzeului Militar National „Regele Ferdinand I”: drapele folosite de armata romana unificata precum si detalii decorative si obiecte din vestimentatia ofiterilor si soldatilor diverselor arme conturate in perioada 1859 – 1860.

Totodata, vizitatorii vor avea ocazia sa vada obiecte de patrimoniu ce fac parte din expozitia permanenta a Muzeului National Cotroceni – panouri foto-documentare, documente (copia firmanului de recunoastere din partea sultanului Abdul Aziz a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza; ceremonialul curtii domnitorului Alexandru Ioan Cuza), fotografii de epoca, insemne militare, medalii si decoratii, sabia de parada primita in dar de domnitor de la principele sarb Mihail Obrenovici, trusa de voiaj a doamnei Elena Cuza, tacamuri si vesela cu cifra domnitorului Alexandru Ioan Cuza expuse pentru a reface atmosfera de curte de la Palatul Cotroceni. Detalii aici.

Muzeul Municipiului Bucuresti invita publicul la un concert special, dedicat Zilei Unirii Principatelor Romane, care va avea loc la Palatul Sutu, marti, 24 ianuarie 2023, incepand cu ora 17.30.

Concertul va fi sustinut de soprana Arlinda Morava, alaturi de Gladiola Lamatic – soprana, Adriana Alexandru – pian si Theodora Stanciu – actrita. Detalii aici.

La Muzeul National al Taranului Roman se poate vedea „Metronom”, productia semnata de Alexandru Belc.

METRONOM” este debutul lui Alexandru Belc in lungmetraj si a fost deja premiat cu trofeul pentru „Cea mai buna regie” in cadrul sectiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din vara aceasta.

METRONOM” ii are in distributie pe Vlad Ivanov, Mihai Calin, Mara Bugarin, Andreea Bibiri si Serban Lazarovici.

Povestea filmului este descrisa astfel „In timp ce Tiriac si Nastase joaca Finala Cupei Davis impotriva Americii in 1972, doi liceeni se iubesc si scriu scrisori la emisunea METRONOM de la Europa Libera. Cand el primeste aprobarea sa plece definitiv din tara, impreuna cu familia, ei stiu ca trebuie sa se desparta, dar nu se asteptau ca ultimele zile impreuna sa devina hotaratoare pentru intreaga lor viata.”

„Este o perioada pe care am cunoscut-o la inceput prin muzica:  Janis Joplin, Doors, Mircea Florian… Filmul e povestea unei generatii care a ravnit la libertate, o generatie pusa la incercare de regimul comunist al anilor ‘70. E o poveste de iubire intre doi adolescenti dar si o poveste personala despre tradare, libertate, iertare.” declara Alexandru Belc care semneaza scenariul si regia filmului.

Micro-expozitia „Maria Rosetti – simbol al Romaniei Moderne” marcheaza celebrarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Romane, si este deschisa publicului la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR).

Expozitia reuneste o serie de piese din colectiile MNIR, expuse acum pentru prima data: doua carti din biblioteca Mariei Rosetti, „The english echo”, de Samuel Waddy si „Horace”, de Pierre Corneille, o calimara si o mustariera din portelan, cu monograma. De asemenea, este expusa o copie a picturii „Romania Revolutionara”, realizata de pictorul Octavian Angheluta (1904-1979), artist emerit, profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 5 februarie, iar marti, 24 ianuarie, muzeul va fi deschis pentru public, conform programului obisnuit de vizitare (09,00 – 17,00, cu ultima intrare la 16,15), iar accesul va fi gratuit pentru toate categoriile de vizitatori.

Daca decolati de pe aeroportul Otopeni pe 24 ianuarie, Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” a pregatit un spectacol muzical si coregrafic sustinut de catre Ansamblul Folcloric „Cununa Carpatilor”.

In aceasta zi, Opera Nationala Bucuresti va marca acest moment prin a lumina cladirea institutiei in culorile steagului romanesc.

Pentru o combinatie de mancare romaneasca si muzica lautareasca, restaurantul Jarre deschide primul eveniment live al anului cu Chef Mare de Mica Unire cu Saraimanii din Clejani.

Chef Michel va pregati un meniu de inspiratie traditionala, cu bucate ce amintesc de Moldova si Tara Romaneasca, dar si slectie de vinuri romanesti. Detalii aici.

Citește în continuare