Skip to content

(galerie foto) Colectiile noi Dior, Chanel si Giambatista Valli de la Paris Couture Week 2023. Colectia Chanel este inspirata din fostul apartamentul parizian al lui Coco Chanel. Dior o celebreaza pe dansatoarea Josephine Baker, prima femeie de culoare inclusa in Pantheon.

Industria modei isi revine treptat dupa anii pandemici insa trece printr-o serie de schimbari pentru a se adapta la noul climat economic. Acest lucru este vizibil in noile colectii lansate zilele trecute la Paris Couture Week 2023, evenimentul in cadrul caruia marile case de moda isi prezinta cele mai extravagante tinute. 

Moda post-pandemica arata diferit. Daca in trecut colectiile Haute Couture includeau creatii suprarealiste care isi gaseau locul in muzeele de arta contemporana, noile piese prezentate de modele pe podiumurile Dior si Chanel sunt purtabile in contexte sociale obisnuite – mersul la birou, o iesire la film, la o cina sau la opera sau la nunta.

Designerul Virginie Viard a creat o defilare inspirata de apartamentul parizian al lui Coco Chanel.

Viard, care l-a inlocuit in urma cu patru ani pe geniul creativ Karl Lagerfeld la conducerea departamentului creativ Chanel, a introdus o atmosfera mult mai discreta fata de prezentarile anterioare ale brandului. In timp ce defilarea Schiaparelli care a avut loc cu o zi inainte a inclus tinute decorate cu capetele unor animale din blana falsa — imagini aici ─ Chanel a mers intr-o directie mai sobra.

Colectia Chanel Haute Couture 2023 este inspirata de operele de arta cu animale din apartamentul lui Coco Chanel, fondatoarea casei de moda. Artistul Xavier Veilhan a realizat decorul prezentarii, format din sculpturi abstracte care reinterpreaza leii din marmura, caprioarele sculptate si o broasca din aur din fosta resedinta a lui Chanel.

Ca de obicei, colectia include celebrele costume din tuid care au devenit semnatura Chanel dar si accesorii mai dramatice: jobenuri inspirate de maestrii de circ si papioane purtate pe post de coliere. 

2023 este un an important pentru casa de moda Chanel. In luna mai va fi deschisa o expozitie importanta la Metropolitan Museum din New York, care va onora cariera lui Lagerfeld si creatiile lui din perioada in care a condus atelierul Chanel. Vernisajul va avea loc in cadrul MET Gala 2023, codul vestimentar recomandat de revista Vogue include tinute din arhivele brandului parizian.

Prezentarea Dior Haute Couture a fost dedicata lui Josephine Baker si altor femei de culoare care au scris istorie.

Designerul Maria Grazia Chiuri a pus in scena o defilare inspirata si dedicata lui Josephine Baker, dansatoarea de cabaret care a scandalizat scenele pariziene si a devenit o eroina nationala in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Noua colectie Dior este inspirata de atmosfera unui club de jazz frantuzesc din anii ’20, plin de fum, in care muzica rasuna in surdina iar doamnele sunt imbracate in rochii din paiete si gulere de blana cazute pe umeri.

Alegerea lui Baker este corelata cu faptul ca in 2021 a devenit prima femeie de culoare inhumata in Pantheon-ul din Paris, fiindu-i recunoscut rolul in cadrul rezistentei din din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. In acelasi timp, dupa razboi, Baker a fost una dintre cele mai importante cliente ale lui Christian Dior, cheltuind peste 250.000 de dolari pentru o garderoba Haute Couture creata de acesta.

Defilarea Dior Haute Couture 2023 a avut loc la Muzeul Rodin din Paris, pe peretii salii au fost expuse portretele a 13 femei afro-americane care au scris istorie in domeniile in care au activat. Printre cele mai cunoscute nume incluse se numara Eartha Kitt si Nina Simone.

Giambattista Valli a oferit un adevarat spectacol vizual in stilul traditional Haute Couture, cu rochii voluminoase si exuberante, in nuante pastelate.

In timp ce Maria Grazia Chiuri si Virginie Viard au optat pentru tinute purtabile, mai sobre, Giambattista Valli a ales escapismul specific colectiilor Haute Couture din anii trecuti.

Conceptul noii colectii este acela de relaxare vizuala sau terapie vizuala. Designerul italian o descrie ca „o dolce vita permanenta de culoare si optimism, coplesitor de frumoasa”, fiind inspirat de o zi insorita in Beverly Hills.

Pe langa siluetele spectaculoase, vedetele defilarii au fost nuantele alese de Giambattista Valli care sunt pastelate, inspirate din deserturi delicioase de vara — serbet de portocale sau vata de zahar — dar si din albastrul cerului sau argint lichid.

Citește în continuare