Skip to content

Un candelabru rar creat de Giacometti, cumparat cu 250 de lire sterline la Londra dintr-un magazin de antichitati, s-ar putea vinde cu 7 milioane de lire sterline. In Romania exista unul dintre cele mai mari targuri de antichitati din Europa

Un candelabru rar creat de Giacometti a aparut pe piata de licitatie de curand, piesa fiind achizitionata de un pictor englez dintr-un magazin de antichitati in anii 1960, care a costat doar 250 de lire sterline, potrivit publicatiei The Guardian.

Achizitia a fost facuta de pictorul englez John Craxton, care a recunoscut lucrarea, iar acum,

acel candelabru, realizat la sfarsitul anilor 1940, se poate vinde la Christie’s in cateva saptamani pentru pana la 7 milioane de lire sterline. Piesele artistului elvetian Alberto Giacometti sunt cele mai scumpe sculpturi la licitatii, iar opera sa doboara in mod regulat recordurile de vanzari.

„Piata pentru piesele de design ale fratilor Alberto si Diego Giacometti nu a fost niciodata mai puternica, pretul maxim pentru un candelabru Giacometti la licitatie fiind de 7.602.400 de lire sterline in 2018 pentru un bronz din 1949”, a spus Michelle McMullan de la Christie’s, citata de publicatia The Guardian.

Candelabrul a fost o comanda speciala data lui Giacometti de catre colectionarul de arta Peter Watson in perioada 1946-1947, insa care a ajuns la magazinul de antichitati in anii 1960. Dupa moartea lui Craxton, care tinea candelabrul in casa sa din nordul Londrei si l-a folosit timp de 50 de ani, piesa a fost considerata un fals. Din 2015, Craxton Memorial Trust a luptat sa revendice autenticitatea obiectului, in urma unui proces indelungat.

Alberto Giacometti este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului trecut, care a explorat corpul uman in diferite forme, fiind atras de bula creativa pariziana, dupa ce a vizitat Bienala de la Venetia, unde l-a insotit pe tatal sau. La Paris, a facut cunostinta cu multi dintre cei mai interesanti scriitori si artisti ai momentului, iar note istorice mentioneaza ca a baut in cafenele cu Jean-Paul Sartre si Simone de Beauvoir, facea plimbari dese cu Samuel Beckett si a devenit un vizitator obisnuit – desi adesea destul de critic – la studioul lui Picasso.

In Romania exista unul dintre cele mai mari targuri de antichitati din Europa, la Negreni, in judetul Cluj.

Atestatele documentare citate de Primaria Negreni mentioneaza ca aceasta localitate a primit oficial aprobarea pentru organizarea targurilor inca din anul 1815. In fiecare an, in al doilea weekend din luna octombrie, mii de oameni se aduna in localitatea Negreni din judetul Cluj, la cel mai mare targ de antichitati si nu numai din Transilvania, targ ce isi are originile in Evul Mediu.

Conform organizatorilor, targul cu o traditie de cateva secole are doua parti, una dedicata obiectelor noi de uz general, haine, incaltaminte si cea veche, unde se pot gasi obiecte ca port popular, cusaturi, farfurii pictate, carti, mobilier, picturi, etc., fiind un loc important pentru colectionari si pasionati de artefacte cu valoare istorica si obiecte placute vazului.

Citește în continuare