Skip to content

Steven Spielberg, intr-un discurs emotionant la Berlinale: „Daca acest premiu inseamna ca munca mea si-a gasit o casa in Germania, atunci in seara asta, ma simt de parca sunt si eu acasa. Premiu are o semnificatie speciala pentru mine, deoarece sunt regizor evreu”. Regizorul a primit Ursul de Aur pentru intreaga cariera

La aceasta editie a Festivalului International de Film de la Berlin, Steven Spielberg a primit Ursul de Aur pentru intreaga cariera, inmanat de catre solistul U2, Bono. Premiul i-a fost acordat pentru cele peste 100 de filme si seriale regizate.

Pe langa glume si amintiri despre cei 60 de ani de cariera, Steven Spielberg, cel care a regizat „Lista lui Schindler”, film castigator al Oscarului din 1994, practic una dintre explorarile cinematografice definitorii ale Holocaustului, a subliniat importanta ca un regizor evreu ca el sa primeasca un astfel de premiu onorific in capitala Germaniei, Berlin.

„Daca acest premiu inseamna ca munca mea si-a gasit o casa in Germania, atunci in seara asta, ma simt de parca sunt si eu acasa. Acest premiu are o semnificatie speciala pentru mine, deoarece sunt regizor evreu. Imi place sa cred ca este un moment mic si un efort mult mai mare, continuu, de vindecare a momentelor sparte ale istoriei, ceea ce evreii numeau Tikkun Olam, repararea si restaurarea lumii”, a spus el. Totodata, regizorul a punctat efortul Germaniei de a da istoriei si faptelor reale locul cuvenit, mai ales in ultima perioada.

Intr-o nota mai optimista, Spielberg a mentionat ca nu este sigur daca este pregatit pentru un premiu pentru intreaga viata, pentru ca desi are 76 de ani, vrea sa lucreze in continuare.

„Ma simt putin inconfortabil sa mi se spuna ca am trait o viata intreaga pentru ca nu am terminat, vreau sa continui sa lucrez. Vreau sa continui sa invat, sa descopar si sa ies din zona de confort, si chiar sa va scot si pe voi din zona de confort”,  a subliniat Spielberg la primirea premiului.

„Atata timp cat exista bucurie pentru mine si atata timp cat publicul meu poate gasi bucurie si alte valori umane in filmele mele, sunt reticent sa spun vreodata ca este o incheiere,” a adaugat Steven Spielberg.

„Regizez de mult timp, de sase decenii, dar mi se pare ca am regizat Duel si Jaws anul trecut”, a spus el, referindu-se la filmul sau de debut din 1972 si la blockbusterul Jaws din 1975.

Totodata, Spielberg a povestit ca vrea sa doboare recordul regizorului portughez Manoel de Oliveira, care a regizat ultimul sau film la varsta de 106 de ani, adaugand ca are genetica de partea lui, deoarece tatal sau, Arnold Spielberg, a trait pana la 103 ani.

Intregul discurs al regizorului poate fi urmarit aici:

„Fiecare poveste este povestea lui Steven, dar el isi foloseste toate abilitatile pentru a face din ea si povestea ta, povestea noastra si povestea mea,” a spus Bono in deschiderea momentului de premiere pentru Steven Spielberg.

Bono, solistul U2, care se afla la Berlin si pentru promovarea propriului film documentar – „Kiss The Future”, a spus publicului ca Spielberg este „in afara acestei lumi”, glumind ca „Nu este chiar o celebritate, nu-i asa? Multumim lui Dumnezeu pentru asta” si completand ca oamenii nu se simt intimidati in prezenta regizorului, moment pe care l-a explicat astfel: „Stim ca este unul dintre cei mai mari jucatori de la Hollywood, dar avem sentimentul ca nu-i chiar al locului si suntem oarecum usurati in aceasta privinta.”

Aflat la Festivalul de la Berlin, si regizorul si fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu, a fost prezent la eveniment, povestind cum a simtit momentul pe pagina de Facebook, astfel: „(…) Ieri la Berlin, m-am bucurat ca un copil ca am mai gasit bilet la ceremonia de decernare a unui Urs de Aur pentru intreaga cariera, urmata de The Fabelmans. A fost o seara de neuitat, imaginile vorbesc de la sine. In speechul de multumire, a marturisit ca acum, la 76 de ani, stie intr-adevar mai multe decat la debut, dar anxietatile si necunoscutul de dinaintea primei zile de filmare la orice productie sunt la fel, neschimbate. Si ca se simte ca si cum a facut Duel sau Jaws anul trecut, nu acum aproape 50 de ani. Casa lui a fost si e pe platoul de filmare, acolo se simte cel mai bine. A marturisit ca nu poate primi laudele ca pentru un artist solo, nu le merita. Reusitele nu sunt doar ale lui, ci ale echipelor si oamenilor minunati cu care a lucrat. “My life, my family is a collaboration”. Dupa ce ii asculti live pe Bono (care i-a facut laudatio) si pe Spielberg, cel mai important storyteller din istoria cinemaului, iti vine o pofta nebuna de a te apuca de treaba si a face filme care (cu noroc) sa bucure in timp generatii intregi de oameni. Vorba lui SS, time is just a trick of the mind. And of the light.

Pe langa proiectia celui mai nou film semnat de Spielberg, The Fabelmans, Festivalul de la Berlin a prezentat, de asemenea, o selectie de filme semnate de acesta, printre care Duel (1972 – primul lungmetraj), Jaws (1975), Raiders Of The Lost Ark (1981), E.T. (1982), Schindler’s List (1993), München (2005), si Bridge Of Spies (2014).

Citește în continuare