Skip to content

Un start-up israelian a lansat o linie de incaltaminte unisex complet biodegradabila. Dupa utilizare, materialul revolutionar se transforma in compost pentru plante, contribuind la bunastarea ecosistemului.

Balena, un start-up din Israel, a lansat recent o linie de incaltaminte a viitorului care este in totalitate biodegradabila, creata din termoplastic si resturi reciclate ce provin din industria modei. Compania are la baza un sistem de economie circulara prin care produsul cumparat poate fi returnat la finalul ciclului de folosire si compostat direct in containere dedicate. 

Incaltamintea face parte din gama ”BioCir” care include piese realizate cu ajutorul unei imprimante 3D din materiale precum termoplastic biodegradabil si alti polimeri compostabili, cat si pigmenti extrasi din ingrediente naturale precum scortisoara. Pe langa faptul ca se degradeaza rapid, aceste materiale constituie si o sursa buna de fertilizanti pentru sol si plante, contribuind intr-un final la ecosistem. 

Compania sustine ca formula materialului utilizat este una dintre cele mai bune si ecologice alternative la plasticul clasic si ofera in acelasi timp un confort sporit. 

Incaltamintea BioCir este fabricata in Italia si este dedicata atat barbatilor, cat si femeilor, fiind imprimata in intregime cu ajutorul unor tehnologii 3D inovatoare. Poate fi utilizata atat in exterior, cat si in interior, este comfortabila datorita stratului de material moale la atingere si este potrivita pentru plimbari in natura, pe plaja sau chiar in oras.

Primul prototip a fost lansat in editie limitata in 2022 in Tel Aviv si in Milano, unde compania are sediile centrale, iar la scurt timp stocul a fost epuizat. Compania sustine ca pantofii sunt vegani, durabili si vin ambalati in cutii din hartie complet reciclabila. Potrivit unui comunicat oficial, incaltamintea urmeaza sa fie comercializata din nou incepand cu mijlocul acestui an, pretul standard fiind de 47 de euro. 

Materialul folosit poate fi utilizat in mod eficient si in alte industrii, atat prin turnare, cat si prin imprimare si poate fi reprodus la scara larga. 

Balena sustine ca formula BioCir o face sa fie cea mai buna alternativa la materialele conventionale, toxice, folosite pentru incaltaminte in industria modei. 

In acest sens, David Roubach, fondator si director executiv al Balena a declarat ca ”industria modei reprezinta unul dintre cei mai mari poluatori din lume. Obiectivul companiei nostre este in primul rand de a contribui la schimbarea acestei situatii. Incercam sa facem acest lucru prin gasirea unor alternative care sa fie cat mai fezabile pentru a inlocui plasticul cu materiale biodegradabile si pentru a promova un sistem circular de returnare si compostare a produselor uzate care poate fi replicat cu usurinta peste tot in lume.”

Compania a fost creata in urma unei calatorii din 2016 in Nepal in care Roubach a realizat cat de mult polueaza industria modei si cat de ineficiente sunt sistemele care folosesc materiale neprietenoase cu mediul. De atunci a incercat sa gaseasca o alternativa sustenabila si ecologica la materialele conventionale. 

Dupa sase ani de cercetari, Roubach a gasit o formula pentru un material bazat pe polimeri biodegradabili care ar putea fi folosit in productia de incaltamite si imbracaminte si care ar putea rezolva problema poluarii industriei textile. 

‘Consumatorii devin din ce in ce mai constienti de criza plasticului si cer mai multa transparenta dar si solutii sustenabile si durabile. Consumatorul de azi apreciaza produsele de inalta calitate care rezista in timp, insa marea majoritate este informata incorect sau chiar deloc si asta o impiedica sa faca cele mai bune alegeri. Noi ne straduim sa devenim o companie de top in domeniul stiintei materialelor biodegradabile si ne dorim sa gasim solutii sustenabile si benefice mediului incojurator. Am inceput cu dezvoltarea de solutii durabile pentru termoplastic iar in viitor ne propunem sa aducem mai multe alterantive biodegradabile pentru materialele plastice poluante din industrie.” a adaugat Roubach. 

Citește în continuare