Skip to content

Incep filmarile pentru Morometii 3: Alex Calin e Niculae, Horatiu Malaele e Ilie Moromete. Pentru filmari a fost reconstruita casa care a aparut in primul film Morometii.

Foto Vlad Cioplea/Libra Films

Libra Films anunta inceperea filmarilor pentru continuarea povestii familiei care a cucerit inimile romanilor, la 35 de ani dupa lansarea primei parti si la doar 5 dupa ce a revenit in atentia tuturor cu partea a doua. Saga Morometilor revine pe ecran sub regia aceluiasi Stere Gulea si este surprinsa tot de camera directorului de imagine Vivi Dragan Vasile.

Filmarile la Morometii 3 vor avea loc pe parcursul anului 2023 la Talpa, judetul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Silistea-Gumesti, satul natal al scriitorului Marin Preda) dar si la Sinaia, Bucuresti, Golesti si mai multe sate din jurul capitalei.

Casa Morometilor, din satul Talpa, este aceeasi in care au avut loc filmarile din vara anului 1985, dar si cele din 2017. Pentru cele din urma a fost nevoie de un efort impresionant din partea echipei de productie, care practic a reconstruit casa dupa schitele si imaginile celei vechi, refacute de scenograful Cristian Niculescu.

Daca primul film a fost o adaptare destul de fidela a romanului, continuarea s-a inspirat din „Morometii, vol. 2”, „Viata ca o prada” si publicistica lui Marin Preda, cea de-a treia parte are la baza un scenariu original semnat de Stere Gulea.

Morometii 3 continua povestea lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, care devine in anii ’50 un tanar scriitor apreciat care isi traieste viata si povestile complicate de amor intr-o atmosfera incarcata, viciata de suspiciune. Regulile ideologice sunt stricte, scriitorii sunt chemati sa sustina linia partidului, sa scrie despre avantajele si bunastarea noii lumi. Niculae e pus in fata unei alegeri: daca e parte din sistem va fi rasplatit dar daca nu, poate plati cu libertatea si va fi tras pe linie moarta.

„Parcursul de la partea a doua la povestea finala pe care o filmam acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru indeosebi surprizei pe care am avut-o in ceea ce priveste entuziasmul si interesul pe care le-am starnit in 2018 cu Morometii 2. Pentru mine a fost o confirmare ca publicul iubeste aceasta lume si aceasta familie, asadar, mi-am dorit sa inchei saga Morometilor, mai ales pentru ca noi nu avem asa ceva in cinematografia romana. Scenariul este original, nu se bazeaza pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda si multe alte insemnari descoperite de-a lungul timpului.”, a spus regizorul Stere Gulea.

Foto Sorina Andreica/ Libra Films

Distributia reuneste cativa dintre cei mai apreciati si iubiti actori romani, alaturi de tinere talente. In rolurile principale ii vom vedea pe Alex Calin (Niculae Moromete), Horatiu Malaele (Ilie Moromete), Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Razvan Vasilescu, Dana Dogaru, Oana Pellea, Toma Cuzin, Laurentiu Banescu, Conrad Mericoffer, Dorina Chiriac, Ana Ciontea, Catalin Herlo, Aida Economu.

Alex Calin este in prezent actor al Teatrului Excelsior, unde poate fi vazut in „KNOCKOUT. Dulcea stiinta de a face vanatai” (r. Sanziana Stoican), „Opera de trei parale” (r. Razvan Mazilu), „Fluturii sunt liberi” (r. Erwin Simsensohn) sau „#EmojiPlay”, un spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Caciuleanu. In trecut a colaborat cu mai multe teatre importante din Bucuresti, de stat (Teatrul National, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra), dar si independente (Teatrul de Arta, Godot Cafe-Teatru, Macaz Teatru Bar Coop, Centrul Replika), iar in film si-a facut debutul in lungmetrajul #Selfie (2014, r. Cristina Jacob), devenind ulterior cunoscut cinefililor pentru rolul principal din Cap si Pajura (2019, r. Nicolae Constantin Tanase). Alaturi de el va face parte din povestea Morometilor si Mara Bugarin, cunoscuta publicului pentru rolul principal din filmul Metronom (r. Alexandru Belc), premiat anul trecut la Cannes in cadrul sectiunii Un certain regard.

„Ma bucur ca Morometii merg mai departe si sunt incitat de propunerea regizorului Stere Gulea, care se concentreaza pe zbuciumul moral si social provocat de nasterea celui mai important roman postbelic din literatura romana. Va fi, fara indoiala, un film esential pentru intelegerea anilor ‘50, in contextul in care vom vedea dilemele si conflictul unui intelectual cu tentatia compromisului de orice fel. Sper sa fie un succes cel putin la fel de important precum filmul lansat in 2018.”, a declarat producatorul Tudor Giurgiu.

In timp ce criticii de film considera aproape in unanimitate ca Morometii este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei autohtone, Morometii 2 ramane una din cele mai populare lansari ale ultimilor ani.

 A adus in sala de cinema peste 200.000 de spectatori, fiind unul dintre cele mai vizionate filme in anul 2018, cu un public de peste 4000 mii de spectatori doar la Premiera de Gala de la Sala Palatului. In 2019 a fost cea mai apreciata pelicula in cadrul celei de-a 13-a editii a Premiilor Gopo, adjudecandu-si 9 trofee din cele 14 nominalizari – Cel mai bun film, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura, Tanara Speranta, Premiul Publicului.

Vivi Dragan Vasile, a carui imagine alb-negru a devenit un reper in cinematografia romana, isi va pune din nou amprenta asupra Morometilor, in timp ce Dana Paparuz ramane creatoarea costumelor, iar Cristian Niculescu va semna si de data aceasta scenografia. Producatorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu si Tudor Giurgiu.

Stere Gulea a mai regizat filme precum Iarba verde de acasa (Premiul ACIN, 1977), Piata Universitatii, Romania (Premiul UCIN, 1991), Stare de fapt (1996) sau Sunt o baba comunista (2013). Intre 1990 – 1995 a fost decanul Academiei de Teatru si Film.

Morometii 3 este o productie Libra Films, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. 

Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania in toamna anului 2024, fiind distribuit de Transilvania Film.

Citește în continuare