Skip to content

Un portret realizat de Picasso fiicei sale, Maya, s-a vandut la licitatie cu 18,1 milioane de lire. In septembrie are loc la Bucuresti cea mai mare expozitie Picasso organizata vreodata la noi

Portretul numit “Fillette au bateau, Maya” realizat de Pablo Picasso a fost vandut cu 18,1 milioane de lire sterline la o licitatia care a avut loc la Londra. Acesta este unul dintre cele 14 portrete pe care artistul le-a realizat fiicei sale Maya Widmaier-Picasso in perioada 1938 -1939, aceasta fiind cea mai importanta serie pe care Picasso a dedicat-o unuia dintre copiii sai.

Lucrarea care a fost vanduta acum o reprezinta pe Maya pe cand ea avea doi ani și jumatate. Pictura a fost pastrata de artist pana la moartea sa și ulterior s-a aflat in colectia designerului Gianni Versace. Reaparitia pe piata coincide cu moartea lui Maya Ruiz-Picasso, pe 20 decembrie 2022, la varsta de 87 de ani. Lucrarea a fost achizitionata pentru suma de 18,1 milioane de lire sterline la licitatie, estimarea de dinainte de licitatie era intre 12-18 milioane de lire sterline.

Caietele de schite prin care Picasso o invata pe fiica lui de 5 ani sa deseneze au fost expuse pentru prima data la Paris. O parte dintre ele sunt marcate de Maya-Ruiz Picasso cu nota 10.

Descoperite de nepoata lui, in timp ce se uita prin materialele de familie aflate in depozite, Diana Widmaier-Ruiz-Picasso i-a aratat caietele de schite mamei sale, Maya, acum in varsta de 86 de ani. 

Caietele de schite par gandite sub forma unui tutorial sau a unor lectii in care un copil mic invata cum sa deseneze de la unul dintre cei mai mari artisti ai secolului al XX-lea. Picasso si Maya au umplut paginile cu scene jucause cu animale, pasari, clovni, acrobati, cai si porumbei. 

Desenele au fost create pe care Maya avea intre 6 si 7 ani iar pe unele pagini, fetita a facut incercari impresionante de a-l imita pe tatal sau. In plus, ea a notat munca tatalui ei, mazgalind „10” deasupra unei scene de circ, pentru a-si arata aprobarea fata de schitele tatalui ei.

Cei doi au desenat si 2 imagini cu o vulpe care tanjeste dupa struguri, inspirate din „Vulpea si strugurii”, fabula lui Jean de La Fontaine din secolul al XVII-lea, pe care Maya le-a colorat ulterior. In stilul caracteristic, Picasso si-a aratat pasiunea pentru forme si linii pure printr-o serie de vulturi desenati dintr-o singura miscare, fara sa ridice creionul de pe hartie. Pe langa acestea, expozitia include si o serie de pasari origami realizate de tata si fiica.

Anul acesta se va deschide cea mai mare expozitie Picasso organizata in Romania in ultimii 50 de ani. Evenimentul de la Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti face parte din circuitul international de 42 de expozitii care aniverseaza 50 de ani de la moartea artistului.

Pe 8 aprilie 2023 se vor implini 50 de ani de la moartea geniului care a fost Pablo Picasso, artist spaniol care a redefinit istoria secolului trecut. Cu aceasta ocazie, guvernul spaniol si cel francez, alaturi de Muzeul Picasso din Paris, organizeaza la nivel mondial 42 de expozitii consacrate operei, personalitatii si influentei lui Picasso.

„Anul Picasso” este evenimentul cu cea mai mare amploare organizat in lumea artei in ultimele decenii iar Romania va fi inclusa in proiect prin „Efectul Picasso”, o expozitie deschisa intre 25 septembrie 2023 si 8 ianuarie 2024.

Citește în continuare