Skip to content

Dupa modelul Germaniei, si Spania incurajeaza mersul cu trenul. Preturile biletelor incep de la 9 euro si pot fi achizitionate inclusiv de turisti

Biletele pentru trenuri intre Madrid, Valencia, Zaragoza, Tarragona si Barcelona se pot achizitiona pentru perioada 11 iulie – 9 decembrie 2023 cu pretul de 9 euro, per tronson de calatorie. Sistemul feroviar spaniol are mai multi operatori, iar unul dintre acestia, Ouigo, a lansat rutele mentionate anterior, pentru suma de 9 euro. Presa locala mentioneaza ca in total, 1,7 milioane de bilete vor fi puse in vanzare.

In Germania, dupa succesul initiativei din vara lui 2022, guvernul a readus publicului larg, localnici si turisti deopotriva, oportunitatea de a calatori prin tara cu un bilet unic, de 49 euro pe luna, care sa sustina calatoriile responsabile si sa scada emisiile de dioxid de carbon.

Anul trecut, pentru a promova calatoriile durabile si pentru a diminua costurile traiului de zi cu zi, guvernul Germaniei a introdus bilete lunare pentru utilizarea aproape nelimitata a transportului public, care costau doar 9 euro. Schema de finantare a fost disponbila doar pe perioada verii, in lunile iunie, iulie si august, a costat guvernul 50 milioane de euro, dar calatoriile cu trenul au economisit 1.8 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon.

Grija pentru mediu si pentru calatoriile sustenabile preocupa mai multe tari din Europa, care incurajeaza mersul cu trenul prin tot felul de programe si rute.

Pe traseul feroviar european se gasesc din ce in ce mai multe trenuri de noapte, iar cei de la Back-on-Track au gandit o harta interactiva, astfel incat sa stiti care sunt legaturile prin Europa pentru trenurile de noapte, unde puteti sa dormiti la cuseta.

Back-on-Track a creat o harta care arata toate rutele diferitelor operatori de tren de noapte – atat serviciile curente, cat si cele programate sa inceapa anul acesta. De asemenea, harta arata cat de des sunt disponibile rutele, precum si conexiuni importante intre diferite orase.

Pentru Romania, cele mai conectate orase cu trenurile de noapte sunt Arad, Timisoara, Brasov, Bucuresti, Iasi, Vatra Dornei, Sighetul Marmatiei, Bistrita si Cluj Napoca.

Citește în continuare