Skip to content

Muzeul Picasso din Paris vrea sa atraga public tanar printr-o colaborare cu designerul Paul Smith pentru o expozitie Picasso. Se incearca o abordare anti rasism, Picasso fiind acuzat in timpul vietii de tratament dur asupra femeilor

Pentru marcarea celor 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso, o serie de evenimente de arta au loc pe tot parcursul acestui an, cu precadere in Europa. Astfel, Muzeul Picasso din Paris a facut echipa cu designerul Paul Smith pentru noua expozitie a institutiei, unde scopul principal a fost sa atraga audienta mai tanara.

Publicatia The Guardian mentioneaza ca Muzeul Picasso din Paris si-a reinventat radical incaperile pentru a castiga o generatie mai tanara, care se fereste de influentul artist spaniol din cauza controverselor despre presupusul tratament crud aplicat femeilor, dar si din cauza utilizarea artefactelor africane, aflate in colectia personala a artistului, in custodia muzeului.

Expozitia actuala, curatoriata de Cécile Debray si Joanne Snrech, sub directia artistica a lui Paul Smith, ofera o serie de capodopere, picturi, schite si ceramica semnata de Picasso, prezentand  totodata piese importante ale pictorilor contemporani, inclusiv artiste-cheie de sex feminin afro-americane, pentru a deschide dezbaterea despre feminism, colonialism si diferente rasiale.

„Am vrut sa deschidem muzeul, sa ajungem la un public mai larg si sa aducem toate acele dezbateri laolalta: despre femei, probleme post-coloniale si politica”, a spus presedinta muzeului, Cécile Debray, citata de publicatia The Guardian. „Aducerea de artisti noi si contemporani arata ca suntem deschisi la toate dezbaterile despre Picasso. Punem aceste intrebari pe masa si le discutam fara a pretinde ca avem toate raspunsurile. Am vrut sa discutam despre un Picasso relevant.”

De exemplu, una dintre camere, intitulata Imaginary Journeys, exploreaza colectia personala de obiecte africane a lui Picasso si modul in care astfel de piese au fost insusite de artistii de avangarda de la inceputul secolului al XX-lea.

Mai mult, lucrarile lui Picasso sunt in dialog cu momente actuale, unde lucrarile artistului din timpul celui de-al doilea razboi mondial sunt alaturi de lucrarile artistei americane Mickalene Thomas, din seria sa „Resist”, care prezinta demonstratiile pentru drepturile civile si miscarea Black Lives Matter. Thomas a spus ca s-a inspirat si din lucrarea lui Picasso, „Guernica”, explicand pentru The Guardian ca „Aceste teme ale mamelor cu copii pe moarte, razboiul, iminenta mortii si durerea ar putea fi asemanate cu istoriile cu care se confrunta astazi populatia afro-americana, in special mamele”.

O alta sectiune este dedicata artistei Dora Maar, care a fost o fotografa suprarealista importanta, precum si partenera si muza lui Picasso, care reflecta viziunea lui Picasso asupra formei umane.

O mentiune speciala este faptul ca expozitia si celebrarea artei lui Picasso au loc in momentul in care muzeul gazduieste si prima expozitie majora din Franta a lui Faith Ringgold, artista americana feminista afro-americana a carei opera include reinterpretari ale lui Picasso, dar si ale scenei de arta din Paris de la inceputul secolului al XX-lea.

Interventia designerului de moda Paul Smith consta in „culoare si kitsch”, dupa cum noteaza The Guardian, pentru a reproiecta camerele si a distruge fundalul alb standard al operei lui Picasso.

Designul creat ar putea declansa „o regandire permanenta a modului in care muzeul, gazduit intr-un conac din secolul al XVII-lea, afiseaza opera lui Picasso in viitor”, noteaza The Guardian.

Smith a recunoscut ca s-a simtit destul de speriat sa reinventeze camerele, deoarece nu avea cunostinte academice despre maestrul modern si se temea sa nu fie acuzat ca este lipsit de respect.

Practic, din galeria foto disponibila, putem observa cum incaperile au primit imprimeuri diverse si colorate, dungi, dar si alte elemente care duc spre cubism, sau mentiuni din opera lui Picasso, ca tapetul reprezentat de afise din anii 60 ale expozitiilor lui Picasso.

  „Exista umor si un joc de joaca, mentinand totodata cel mai mare respect pentru mintea și munca de neegalat a lui Picasso,” Paul Smith.

Smith a spus ca aceasta „cutie alba” modernista tipica in care muzeele arata arta moderna are limitari, asa ca a facut opusul. „Cutia alba, pentru generatia de astazi, este destul de intimidanta”, a spus el, citat de The Guardian. „Pentru lumea pop in care ne aflam acum, totul este imediat pe telefoanele oamenilor, asa ca in mod intentionat am creat o expozitie foarte vizuala.”

Paul Smith este foarte familiar cu muzeul, fiind un loc des frecventat de catre acesta, situat langa cladirea unde isi are el birourile.

In acest moment, in colectia Muzeului Picasso sunt peste 5.000 de lucrari si 200.000 de obiecte din atelierul si colectia personala a artistului, care a fost daruita statului francez de familia sa, in locul impozitului pe mostenire.

Oficialii muzeului au declarat ca exista o presiune constanta pentru a gasi noi modalitati de a prezenta lucrarile si bucatile din viata artistului.

Vernisajul are loc astazi si expozitia ramane deschisa la Muzeul Picasso din Paris pana pe 27 august 2023, iar cea dedicata lui Faith Ringgold este disponibila pana pe 2 iulie 2023.

Anul viitor se va deschide cea mai mare expozitie Picasso organizata in Romania in ultimii 50 de ani. Evenimentul de la Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti face parte din circuitul international de 42 de expozitii care aniverseaza 50 de ani de la moartea artistului.

Pe 8 aprilie 2023 se vor implini 50 de ani de la moartea geniului care a fost Pablo Picasso, artist spaniol care a redefinit istoria secolului trecut. Cu aceasta ocazie, guvernul spaniol si cel francez, alaturi de Muzeul Picasso din Paris, organizeaza la nivel mondial 42 de expozitii consacrate operei, personalitatii si influentei lui Picasso.

„Anul Picasso” este evenimentul cu cea mai mare amploare organizat in lumea artei in ultimele decenii iar Romania va fi inclusa in proiect prin „Efectul Picasso”, o expozitie deschisa intre 25 septembrie 2023 si 8 ianuarie 2024.

Expozitia va avea loc la MARe – Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti si va fi cea mai mare expunere dedicata lui Picasso in Romania din ultimii 50 de ani.

Evenimentele organizate in intreaga lume sunt sprijinite de cele mai importante institutii culturale din Europa si Statele Unite, fiind un demers fara precedent in istoria artei. Proiectul va fi lansat printr-un simpozion desfasurat la finalul acestui an la Muzeul National Centro de Arte Reina Sofia din Madrid si se va incheia in mod onorific cu un alt simpozion organizat la UNESCO in Paris intre 6 si 8 decembrie 2023.

Citește în continuare