Skip to content

Oficialitatile italiene au decis sa introduca o taxa pentru vizitarea Panteonului din Roma, una dintre cele mai vechi cladiri din lume in folosinta. Ce monumente raman gratuit de vizitat in capitala Italiei

Giacomo Brogi, Edizioni Brogi, Roma. Il Panteon, silver gelatin paper, black and white positive process, total: height: 25.00 cm; width: 19.50 cm, inscription: recto bottom: (Ed.ni Brogi) 4212. ROMA. Il Panteon, streets and squares,Image: 589943137, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Oficialitatile italiene au decis sa introduca o taxa pentru vizitarea unuia dintre dintre cele mai cunoscute monumente antice din Roma, Panteonul. Turistilor li se va percepe in curand o taxa de intrare de cinci euro, conform unui acord semnat de catre Ministerul Cultural Italian si oficialii bisericii, noteaza Euronews.

Construit in secolul I i.Hr., impresionantul templu cu cupola este cel mai popular sit cultural al Italiei si atrage milioane de vizitatori in fiecare an. Panteonul a fost transformat intr-o biserica catolica in anul 609 d.Hr., redenumit Basilica Sf. Maria si Martirii, iar acolo se oficiaza in mod regulat Liturghia.

Panteonul este cea mai veche cladire din lume care este inca in folosinta. Din secolul al VII-lea, este o biserica romano-catolica.

Panteon inseamna „toti zeii” si, desi se crede ca a fost un loc de cult dedicat zeitatilor romane, scopul sau initial este de fapt necunoscut. Desi ar putea fi un templu, cladirile romane erau de obicei structuri multifunctionale, iar istoricii nu au gasit informatii in detaliu despre edificiu, mai ales ca prima cladire a trecut printr-un incediu devastator. Din secolul al VII-lea a fost transformat intr-o biserica catolica.

Panteonul a fost reconstruit in intregime in anul 125 de catre Hadrian, un imparat cosmopolit care a calatorit mult in spatiul estic. Acest al doilea templu a fost inchinat „fiecarui zeu cunoscut” din lumea antica, adica tuturor zeilor existenti ai vremii. Se crede ca Hadrian insusi este cel care a facut schita proiectului – un proiect arhitectural unic la acea vreme.

In secolul al XVI-lea, Michelangelo a venit in fata Panteonului pentru a-l studia, iar Domul i-a fost model pentru Domul viitoarei Basilici a Sfantului Petru – care are doar 60 de centimetri mai putin decat originalul.

Cladirea a servit ca inspiratie si altor arhitecti, care la randul lor au construit Sala de Lectura a British Muzeum, Rotonda lui Thomas Jefferson din cadrul Universitatii din Virginia, Low Library din Universitatea Columbia si Libraria Statala din Victoria, aflata in Melbourne, Australia.

In prezent, intrarea la Panteon este libera, iar rezervarea este necesara in weekend si de sarbatorile legale.

Conform noilor reguli, incasarile din noua taxa de vizitare vor fi impartite, Ministerul Culturii primind 70%, pentru a ajuta la acoperirea costurilor de intretinere si curatenie, iar restul fiind destinat eparhiei Romei.

Introducerea taxei de vizitare pentru acest edificiu nu este la prima incercare, ea vine la cinci ani dupa ce un guvern anterior a renuntat la planurile de a incepe sa perceapa vizitatorilor doi euro.

Conform noului plan, vizitatorii cu varsta sub 25 de ani vor plati doi euro, turistii cinci euro, iar intrarea va fi libera pentru rezidentii Romei, minori, dar si pentru persoanele care participa la Liturghie si personalul basilicii.

Daca planuiti o vacanta la Roma, inca mai puteti vizita gratuit Fantana Trevi sau Treptele Spaniole, dar si o mare parte din bisericile orasului, unde se poate intra gratuit.

De asemenea, o mare parte din Forumul Roman poate fi vazut gratuit pe Via dei Fori Imperiali.

Ca alternativa, Forumul, Colosseumul si Dealul Palatin au de obicei intrare gratuita in prima duminica din fiecare luna, iar pe 21 aprilie, cu ocazia Zilei Nationale a Romei, multe muzee si monumente ofera intrarea gratuita.

Citește în continuare