Skip to content

A inceput sezonul ciresilor infloriti in Japonia. 10 locuri din lume unde va mai puteti bucura de frumoasele gradini de ciresi

Fluxurile internationale de stiri au anuntat deja ca la Tokyo a inceput spectacolul ciresilor infloriti, denumiti  sakura. Japonezii sunt atat de seriosi cu acest fenomen incat au lansat chiar o prognoza pentru inflorirea ciresilor, disponibila aici. Japonezii ofera localnicilor si turistilor din intreaga lume si un festival al florilor de cires, hanami, care in traducere directa inseamna admirarea florilor de cires.

Originari din Asia, copacii infloresc de fapt peste tot in lume, din Europa pana in emisfera sudica. Daca nu ajungeti in Japonia in urmatoarele saptamani, exista mai multe locuri din lume care se bucura de acest decor, din martie pana in octombrie. 

La Macon (SUA), in sudul statului Georgia, in partea a doua a lunii martie, exista o zona cu peste 350.000 de copaci cu flori de cires Yoshino. Localnicii au un  Festival International al Florilor de Cires care incepe inca din februarie, si inclusiv un concurs de flori de cires.

In Washington DC (SUA), ciresii sunt un simbol al prieteniei americano-japoneze, caci primii 3000 de ciresi au fost dati cadou de primarul orasului Tokyo in 1912. De atunci, alte cateva mii de exemplare au fost plantate, iar cei mai multi se gasesc in zona Tidal Basin sau East Potomac Park.

Si la New York (SUA) exista gradini de ciresi, in special in Sakura Park (Manhattan),  Flushing Meadows Corona Park (Queens), Silver Lake Park (Staten Island), dar si in 

Central Park (Manhattan) sau Brooklyn Botanic Garden (Brooklyn).

In Europa, Paris, Istanbul, Hamburg si Stockholm sunt orasele cu cele mai frumoase gradini de ciresi.


Cel mai spectaculos loc din Europa pentru spectacolul oferit de florile de cires este in Spania, unde peste un milion de pomi sunt plantati in zona Valle Jerte, iar in perioada martie-aprilie, florile transforma aceasta vale intr-un taram de poveste. 

In luna aprilie, infloresc si copacii din proiectul gradinarului principal al regelui Ludovic al XIV-lea, in Parc de Sceaux, chiar in afara Parisului. Aici sunt si cei mai multi ciresi din regiune.  

La sfarsitul lunii aprilie, si in Stockholm apar florile de cires, in special in Kungsträdgården, unde are loc si un festival anual dedicat evenimentului.

La Hamburg este gazduit Kirschblütenfest, un festival de flori de cires cu focuri de artificii si o multitudine de alte evenimente culturale. Gradinile cu ciresi sunt in zona Altonaer Balkon sau pe malurile lacului Alster.

Modelata dupa regiunea japoneza Shimonoseki, gradina japoneza din Istanbul are copaci uriasi de sakura, devenind astfel un loc unde va puteti bucura de frumoasele flori. 

In Australia si India, ciresii infloresc la sfarsitul lunii septembrie, asadar va puteti programa o vizita atunci.

Gradina Japoneza si Centrul Cultural Cowra din Australia sunt cea mai mare gradina japoneza din emisfera sudica si este situata langa mormintele a 231 de soldati japonezi, care au murit in timp ce evadau dintr-un lagar de prizonieri. 

In Shillong (India) are loc in perioada octombrie-noiembrie Festivalul International Indian al Florilor de Cires, care celebreaza ciresii din Himalaya in floare. 

In Romania, proprietarii de livezi au gandit programe de tip porti deschise, in care cei interesati poti veni si culege propriile cirese, pentru care apoi platesc un pret per kg mai redus. Langa Bucuresti sunt mai multe livezi, ca Livada de Ciresi sau Livada de Ciresi Amari.

Citește în continuare