Skip to content

Lewis Capaldi, interpretul hitului „Somebody You Loved” anunta ca ar putea renunta la muzica daca efectele bolii Tourette se inrautatesc. Povestea dramatica a artistului este ecranizata intr-un documentar disponibil miercuri pe Netflix.

Lewis Capaldi, artistul scotian care s-a bucurat de succes fulminant in ultimii ani, se afla la un punct de cotitura in cariera lui. Desi pregateste o multime de proiecte in urmatoarea perioada, Capaldi declara in interviuri ca ar putea renunta la muzica daca simptomele bolii Tourette ─ de care sufera ─ se vor inrautati in urmatoarea perioada.

In zilele care urmeaza, Capaldi pregateste inceperea unui turneu mondial, debutul unui documentar autobiografic si lansarea unui nou album. Toate aceste aspecte dar si viata personala a artistului sunt ecranizate in „Cum ma simt acum” care va avea premiera pe Netflix miercuri, 5 aprilie 2023.

Documentarul analizeaza atat ascensiunea lui Capaldi la nivelul de superstar mondial dar si efectul pe care succesul rapid l-a avut asupra sanatatii sale mintale, lasandu-l sa se confrunte cu atacuri de panica, o contractie a umerilor si diagnosticarea cu sindromul Tourette.

In timpul filmarilor pentru documentar, Capaldi sufera de un spasm muscular in zona umerilor care se agraveaza in timp ce acesta continua sa compuna si sa scrie melodiile pentru cel de-al doilea album al sau. Dupa succesul single-ului de debut „Someone You Love” care a fost pe primul loc in topuri atat in Europa dar si in SUA, artistul isi pierde treptat controlul asupra corpului sau dar si asupra increderii in sine. Neavand incredere in propriile abilitati, incepe sa lucreze cu alti compozitori, mai intai pe Zoom, apoi in garajul din gradina parintilor sai, si mai apoi la Londra si Los Angeles. 

„Nu am incredere in abilitatile mele de compozitor si cred ca acest lucru s-a inrautatit cu cat am avut mai mult succes. Ticul pe care il am se inrautateste atunci cand ma asez sa cant la pian. Este dureros din punct de vedere fizic. Si imi lipseste foarte mult respiratia si parca ma omoara spatele cand incerc sa respir. Ceea ce este destul de… inspaimantator”, poveste Capaldi in documentar.

Documentarul expune atat atacurile lui de anxietate — care se manifesta prin tresarirea umerilor — dar si perspectiva lui sumbra asupra viitorului.

Intr-un interviu acordat zilele trecute ziarului britanic The Times, cantaretul in varsta de 26 de ani a declarat ca sanatatea lui este precara si ca „daca se ajunge la un punct in care imi fac daune ireparabile, voi renunta. Urasc hiperbolele, dar este o posibilitate foarte reala ca eu sa fiu nevoit sa ma despart de muzica.”

Artistul scotian a dezvaluit pentru prima data diagnosticul sau anul trecut, dupa ce a observat ca avea contractii frecvente in zona umarului. El a precizat intr-o sesiune Instagram Live din septembrie ca „se intampla tot timpul. Cel mai rau lucru este ca mi se intampla atunci cand sunt emotionat, cand sunt stresat, cand sunt fericit. Se intampla tot timpul. In unele zile este mai dureros decat in altele, iar in altele este mai putin dureros. Pare mult mai rau decat este. Uneori este destul de inconfortabil… dar vine si pleaca”.

Boala Tourette implica miscari repetitive sau sunete nedorite (numite ticuri) care nu pot fi controlate cu usurinta. In mod obisnuit se manifesta intre varstele de 2 si 15 ani, barbatii fiind de trei pana la patru ori mai predispusi sa dezvolte aceasta tulburare neurologica.

Pentru Capaldi, confruntarea cu schimbarea starii sale de sanatate vine, de asemenea, si cu efectele pe care le are la nivel mental faima dobandita intr-un timp foarte scurt.

In interviul din Times, Capaldi a spus, de asemenea, ca se lupta si un caz de sindrom al impostorului: „Numai faptul ca fac muzica imi provoaca acest lucru”, a explicat el. „Altfel, pot fi bine mersi luni intregi. Asa ca este o situatie ciudata. In acest moment, compromisul merita”.

Mai jos puteti urmari un trailer al filmului documentar de 90 de minute care poate fi urmarit incepand de maine pe Netflix. 

Documentarul filmat pe parcusul a doi ani si jumatate arata procesul de creatie al viitorului sau album „Broken by Desire to Be Heavenly Sent” si luptele sale cu sanatatea mintala si cu sindromul Tourette.

Albumul de debut „Divinely Uninspired to a Hellish Extent” a fost cel mai bine vandut material discografic al anilor 2019 si 2020 in Marea Britanie, iar succesul i-a creat asteptari uriase pentru urmatorul disc. Capaldi a inceput sa simta presiunea imediat ce s-a intors in orasul lui natal din Whitburn, West Lothian, si a incercat sa compuna muzica noua.

„Realizarea primului album a fost cat se poate de aproape de realizarea viselor. Dar de indata ce primul album merge bine, intrebare este daca as putea totusi sa o fac din nou?”, povesteste Capaldi in documentarul de pe Netflix. In acest context i s-au dezvoltat spasmele musculare pe care nu a reusit sa le calmeze nici macar un e-mail plin de complimente primit de la Elton John. 

In documentar, dupa ce citeste cu voce tare mesajul lui Elton, Capaldi spune ca „Este dragut, dar, evident, ma simt in continuare ca un impostor. Nu cred ca va disparea vreodata.”

Citește în continuare