Skip to content

Actrita Ioana Craciunescu va primi Premiul pentru Intreaga Activitate la Gopo 2023. Ceremonia are loc pe 25 aprilie

Cariera de peste patru decenii a actritei Ioana Craciunescu va fi recompensata cu Premiul pentru intreaga activitate, in cadrul celei de-a 17-a editii a Galei Premiilor Gopo 2023.

Nascuta in Bucuresti, pe 13 noiembrie 1950, Ioana Craciunescu este actrita si poeta.

In 1973 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale din Bucuresti, si a debutat pe scena Teatrului Nottara, unde a facut parte din distributia unor spectacole legendare precum Karamazovii, dramatizare de Horia Lovinescu dupa Dostoievski (regia Dan Micu) sau Floare de cactus de Pierre Barillet si Jean Pierre Gredy (regia Mircea Cornisteanu). De-a lungul carierei a jucat in peste 60 de spectacole de teatru si peste 50 de filme.

A debutat in cinema cu rolul Ada din Editie speciala (1978), al doilea film regizat de Mircea Daneliuc, o poveste plasata in Bucurestiul anului 1939.

Rolul care a consacrat-o a fost in 1980, cand a interpretat-o pe Ana din Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii, ecranizarea lui Mircea Muresan dupa celebrul roman Ion, de Liviu Rebreanu. Filmul i-a adus Premiul pentru Interpretare Feminina al ACIN si a transformat-o intr-una dintre cele mai cunoscute actrite ale epocii.

Joaca alaturi de Mircea Albulescu si Dan Condurache in La capatul liniei (r .Dinu Tanase, 1982). Rolul Any, o femeie din provincie care se indragosteste de un strain venit in oras, ii aduce Premiul de interpretare feminina la Amiens International Film Festival in 1990, unde filmul a avut premiera internationala la 8 ani dupa lansare. In Sa-ti vorbesc despre mine (r. Mihai Constantinescu, 1987), adaptarea romanului Jurnalul Aurorei Serafim de Sidonia Dragusanu, interpreteaza rolul principal, cel al unei educatoare de gradinita, inca indragostita de fostul iubit, dar curtata de multi alti barbati: „sensibila fara excese, nefericita cu demnitate, inteligenta cu gratie, feminina fara ostentatie, umana, in atat de obisnuita ei existenta” (Eva Sirbu).

Pana in 1989, din filmografia Ioanei Craciunescu mai fac parte si filme precum Artista, dolarii si Ardelenii (r. Mircea Veroiu, 1980), De ce trag clopotele, Mitica? (r. Lucian Pintilie, 1981), Femeia din Ursa Mare (r. Adrian Petringenaru, 1982), Promisiuni (r. Elisabeta Bostan, 1985), Duminica in familie (r. Francisc Munteanu, 1987) sau Intamplari cu Alexandra (r. Cornel Diaconu, 1989).

In 1991, Ioana Craciunescu a plecat in Franta, unde si-a continuat cariera atat in teatru cat si in film.

 A jucat in filme precum Quelque part vers Conakry (r. Françoise Ebrard, 1992), in drama Mensonge (r. François Margolin, 1993) alaturi de Nathalie Baye si Bruno Todeschini, sau in comedia  Pullman paradis (r. Michèle Rosier, 1995).

In teatru a jucat la Paris, la Teatrul de Poezie romaneasca Opium de la Haute Allier, dar si la Avignon, sau in Belgia si in Luxemburg, unde a interpretat roluri in franceza.

A revenit periodic in Romania, si dupa 2000, am putut sa o vedem pe marele ecran in Sieranevada (r. Cristi Puiu,2015), in Morometii 2 (r. Stere Gulea, 2018)sau in Scara (r. Vlad Paunescu, 2021). In anul 2022 a aparut in documentarul Phoenix. Har/Jar (r. Cornel Mihalache), iar cel mai recent rol al sau este Marta, in Mireasa Mortului (r. Cornel Gheorghita, 2022).

Premiul pentru Intreaga Activitate, oferit de Primaria Municipiului Bucuresti prin ArCub, va fi inmanat actritei Ioana Craciunescu in cadrul Galei Premiilor Gopo 2023. Evenimentul va avea loc pe 25 aprilie.

Citește în continuare