Skip to content

La 20 de ani de Festival Anonimul, in fiecare 20 a lunii, super filme la Elvira Popescu. Prima proiectie „Stellet Licht | Silent Light” de Carlos Reygadas, pe 20 aprilie, ora 20:00, in prezenta echipei festivalului.

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL ajunge anul acesta la cea de-a 20-a editie care se va desfasura intre 14 si 20 august la Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Pentru a marca acest eveniment, organizatorii pregatesc o serie de surprize, prima dintre ele fiind WARMUP-ul programat sa se desfasoare la Cinema Elvire Popesco din capitala, in care vor fi proiectate o parte dintre filmele premiate de-a lungul anilor cu Trofeul ANONIMUL – cea mai mare distinctie a festivalului. Astfel in fiecare zi de 20 a fiecarei luni, incepand din aprilie, spectatorii sunt asteptati la sala de cinema din Bulevardul Dacia 77.

Primul titlu din  aceasta serie este „Stellet Licht | Silent Light”. Acesta va putea fi vazut la Cinema Elvire Popesco pe 20 aprilie, ora 20:00, in prezenta echipei festivalului.

Filmul semnat de Carlos Reygadas este castigatorului Trofeului ANONIMUL din 2008. Juriul a fost prezidat in acel an de regizorul polonez Krzysztof Zanussi si i-a avut in componenta pe: actrita Laura Vasiliu, scenaristul Lucian Georgescu, producatorul german Joachim von Vietinghoff si criticul bulgar Bojidar Manov.

Sinopsis: Johan si familia lui sunt menoniti din nordul Mexicului. Impotriva legii lui Dumnezeu si a oamenilor, Johan, sot si tata, se indragosteste de o alta femeie.

Stellet Licht a avut premiera mondiala in competitia oficiala de la Cannes unde a fost recompensat cu Premiul Juriului in 2007. Regizorul foloseste in distributie actori neprofesionisti pentru a conferi peliculei o nota de realism profund. „Fabulos din punct de vedere vizual, discursul cinematografic al filmului se desfasoara intr-un slow motion ce il face reflexiv, meditativ. Dialogurile sunt compensate de taceri si imagini feerice ce intregesc un tablou monumental.” scriau cei de la Screen International.

„Am tot atatea amintiri din momentul in care anuntam castigatorul Trofeului ANONIMUL cate filme au castigat, pentru ca fiecare dintre ele a lasat in inima noastra ceva. Asa ca, atunci cand a trebuit sa alegem doar cinci dintre ele, n-a fost chiar cel mai usor, insa ne-am lasat din nou ghidati de emotie. Pe Carlos Reygadas, regizorul cu care am ales sa deschidem aceasta serie (prea scurta)  de proiectii, l-am cunoscut in 2006, cu filmul <Battle in Heaven> prezentat in Competitia de lungmetraj, unde s-a intors doi ani mai tarziu cu acest hipnotic <Silent Light>, cu care a si castigat Trofeul ANONIMUL 2008. Sunt 15 ani de atunci si am amintiri la fel de vii despre <Silent Light> ca si cum l-as fi revazut acum cateva zile.” spune Miruna Berescu – directorul festivalului.

Programul festivalului cuprinde doua competitii de scurtmetraje, romanesti si internationale, competitia de lungmetraj, proiectii in afara concursului dar si evenimente conexe (intalniri cu publicul, dezbateri, concerte).

Urmatoarele titluri din programnul WARMUP ANONIMUL XX vor fi vor fi anuntate pe http://www.festival-anonimul.ro/ si pe paginile de social media ale festivalului. Tot aici vor fi postate si noi informatii despre editia ce va avea loc intre 14-20 august la Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii.

Citește în continuare