Skip to content

Politia spaniola a confiscat 5 lucrari false de Goya si Velázquez care urmau sa fie vandute pentru 76 de milioane de euro. Falsificarea lucrarilor de arta este a patra cea mai profitabila infractiune din Spania, dupa vanzarea de droguri, arme si prostitutie.

Politia spaniola din Valencia a realizat zilele trecute doua razii pentru a confisca cinci lucrari false de arta care urmau sa fie vandute in cadrul unei licitatii pentru 76 de milioane de euro. Picturile erau promovate drept unele dintre cele mai pretioase opere ale Vechilor Maestri (artisti care au lucrat inainte de 1800), patru dintre acestea fiind vandute drept originale de Francisco Goya, a cincea fiind atribuita lui Diego Velázquez.

Ancheta a fost condusa de departamentul Patrimoniului Istoric din cadrul politiei spaniole care a aflat de falsuri inca de la inceputul acestui an, dupa ce a fost atentionat de mai multe case de licitatie despre un grup misterios care incerca insistent sa ofere cele cinci picturi spre vanzare. Autoritatile au confiscat prima pictura, asa-zisul Velázquez, pe 8 februarie. Celelalte au fost retinute zilele trecute.

In prezent, politia spaniola investigheaza patru suspecti care au fost intre timp interogati, dar nu si arestati. Falsificatorii au incercat sa produca pe langa picturi si documente de autenticitate pentru a-i convinge pe potentialii cumparatori ca acestea sunt de fapt originale si extrem de valoroase.

Manuela Mena, experta in Goya, si David Gimilio, tehnician specializat in arta in cadrul Muzeului din Valencia, au colaborat cu autoritatile  pentru a confirma ca operele sunt falsuri. De altfel, specialistii au stabilit ca grupul de suspecti nici macar nu a incercat sa realizeze niste copii identice, se pot vedea diferente majore intre originale si falsuri.

In acest sens, Gabriela Bravo, sefa departamentului de justitie din Valencia, a declarat: ”Cel mai important lucru de retinut in legatura cu falsificarea operelor de arta este faptul ca devalorizeaza munca oamenilor nostri creativi, in acest caz, a marilor maestri din istoria noastra”. Aceasta mentiona de asemenea ca falsificarea lucrarilor de arta este a patra cea mai profitabila infractiune din Spania, dupa vanzarea de droguri, arme si prostitutie.

Cea mai scumpa dintre cele cinci falsuri urma sa fia vanduta pentru o suma de 50 de milioane de euro si este o copie a portretului Reginei Mariana de Austria realizat de Diego Velázquez. 

In cazul falsului, lucrarea a fost decupata pentru a reprezenta doar chipul fostei regine a Spaniei. Originalul in marime naturala a fost pictat de catre maestrul baroc la comanda familiei regale spaniole si se afla in prezent in colectia permanenta a Muzeului Prado din Madrid. 

In acelasi timp, doua dintre replicile dupa Goya erau copii ale altor lucrari din colectia de la Prado, realizate de fapt de artistul german Anton Rafael Mengs, activ in secolul al XVIII-lea. Pretul fiecaruia dintre cele doua falsuri era de 7 milioane de euro si au fost realizate, conform specialistilor, pe baza unor detalii din „Portretul lui Carol al IV-lea” si „Portretul Mariei Luisa de Parma”.

 Al treilea fals dupa Goya urma sa fie vandut pentru 8 milioane de euro si reprezenta „Binecuvantarea Sfintei Rosa de Lima” si imita stilul pictorilor italieni din secolul al XVII-lea, precum Carlo Maratta sau Pietro Antonio de Pietri.

Ultimul fals dupa Goya a fost intitulat „Alegoria Stalpului din Zaragoza” si este una dintre cele mai slabe reproduceri. Autoritatile sustin ca nici macar nu a fost realizata de un pictor profesionist. In ciuda acestui lucru, infractorii au cerut o suma de patru milioane de euro pentru „opera” lor.

Politia este de parere ca toate cele cinci picturi false provin de la acelasi proprietar, un colectionar de arta din Valencia care a murit in 2020, lucrarile lui fiind imprastiate recent prin diverse orase din Spania.

Pentru a celebra „arta falsului”, cele cinci picturi vor fi expuse in cadrul unei expozitii de falsuri coficate pana acum de politia spaniola. In cadrul evenimentului pot fi vazute 112 de lucrari.

Departamentul de patrimoniu din cadrul politiei spaniole a incheiat un parteneriat cu Muzeul Valencian al Iluminismului si al Modernitatii pentru a organzia o expozitie cu cele 112 de lucrari false confiscate in ultimii ani. 

Expozitia a fost intitulata „Falsul: Arta inselaciunii sau inselaciune in arta” si a fost deschisa la sfarsitul lunii martie. Se poate vizita pana pe 3 septembrie, iar cele cinci falsuri noi vor intra in expozitie pana la finalul lunii aprilie. 

Citește în continuare