Skip to content

Ed Sheeran a fost declarat nevinovat in procesul de plagiat pentru „Thinking Out Loud”. Verdictul il ajuta si in campaniile de promovare a documentarului care a fost lansat in aceasta saptamana pe Disney + si in Romania.

Ed Sheeran 20th Edition of the GQ Men Of The Year Awards, Madrid, Spain – 11 Nov 2021,Image: 642759997, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Ed Sheeran a fost declarat nevinovat joi, la tribunalul federal din Manhattan, in urma unei reclamatii privind drepturile de autor, in care se sustinea ca a copiat elemente cheie din hitul „Let’s Get It On” al lui Marvin Gaye din anii ’70 pentru piesa sa „Thinking Out Loud”.

Verdictul care l-a exonerat de incalcarea drepturilor de autor a venit dupa doar cateva ore de deliberare joi, incheind un proces care a durat mai putin de doua saptamani.

Aflat in afara salii de judecata, Sheeran a citit o declaratie pentru reporteri care a aratat clar cat de frustrat s-a simtit de faptul ca a fost acuzat de plagiat si ca acest caz a ajuns la proces.

„Evident, sunt foarte fericit de rezultatul cazului si se pare ca, pana la urma, nu va trebui sa ma retrag de la slujba mea de zi cu zi”, a spus Sheeran, referindu-se la o declaratie pe care a facut-o in boxa martorilor la inceputul acestei saptamani, potrivit careia s-ar simti obligat sa renunte la muzica daca verdictul ar fi fost impotriva sa. „Dar, in acelasi timp, sunt absolut frustrat de faptul ca unor astfel de afirmatii nefondate li se permite sa ajunga in instanta… Daca juriul ar fi decis aceasta chestiune in alt mod, am putea la fel de bine sa ne luam adio de la libertatea de creatie a compozitorilor.”

El a adaugat: „Sunt doar un tip cu o chitara caruia ii place sa scrie muzica pentru ca oamenii sa se bucure. Nu sunt si nu imi voi permite niciodata sa fiu o pusculita plina de bani pe care sa o sparga cineva.”

Spunand ca a fost nevoit sa lipseasca de la inmormantarea bunicii sale din cauza cazului, Sheeran a declarat reporterilor: „Faptul ca a trebuit sa fiu la New York pentru acest proces a insemnat ca am ratat sa fiu alaturi de familia mea la inmormantarea bunicii mele din Irlanda. Nu voi recupera acel timp”. Inmormantarea a avut loc miercuri.

In incheiere, Sheeran le-a spus reporterilor adunati: „Avem nevoie ca compozitorii si comunitatea muzicala mai larga sa se uneasca pentru a readuce bunul simt. Aceste revendicari trebuie sa fie oprite pentru ca procesul creativ sa poata continua, iar noi toti sa ne putem intoarce la a face muzica. In acelasi timp, avem neaparat nevoie de persoane de incredere, de experti adevarati, care sa sprijine procesul si sa protejeze drepturile de autor.”

Associated Press a relatat din interiorul salii de judecata ca, dupa citirea verdictului, Sheeran a rostit cuvintele „multumesc” juriului si apoi a stat aproximativ 10 minute de vorba cu reclamantii, inclusiv cu Kathryn Townsend Griffin, fiica co-scenaristului piesei „Let’s Get It On”, Ed Townsend, in timp ce „se imbratisau si zambeau unul cu celalalt”. CNN a mai relatat ca, potrivit martorilor, Sheeran a invitat-o pe Townsend Griffin la un concert viitor.

Verdictul il ajuta pe Sheeran si pentru campania de promovare a noului sau album, cat si documentarului Disney+ care se lanseaza in aceasta saptamana.

Citește în continuare