Skip to content

In weekend, la Timisoara va avea loc o croaziera cu vaporul pana la ecluza Sanmihaiu Roman. Plimbarea include un picnic si este in mijlocul unei instalatii sonore create de artisti contemporani.

Sambata, 27 mai, incepe o noua editie a proiectului „Naratiuni Sonore” organizat de Asociatia Simultan care aduce la Timisoara artisti din Franta, Belgia, Italia, Germania, Austria, Luxembourg, Estonia, Bulgaria, Ucraina, Norvegia si Romania.

Intr-o serie de evenimente care vor avea loc pana pe 10 iunie 2023, proiectul invita publicul sa reflecteze asupra diversitatii si fragilitatii realitatilor contemporane prin creatiile unor artisti recunoscuti la nivel international.

Deschiderea oficiala a programului are loc sambata de la orele 15:00, la fosta cladire Constructorul de pe malul Begai (langa terasa River’s Tale) printr-o plimbare cu vaporul Pelicanul pana la ecluza Sanmihaiu Roman.

Plimbarea va avea loc sub forma unui tur ghidat, de la Ecluze pe Bega, alaturi de arhitectul Bogdan Demetrescu si Alexandrina Ciortuz, initiatorii proiectului, si Alex Higyed de la Comuna 30.

In calatoria spre ecluza veti asculta povesti despre locuri si intamplari din Timisoara si interventii ale poetului Alex Higyed, plecand de la situatii speculative din peisajul urban si natural, istorie locala sau fictiune.

La ecluza Sanmihaiu Roman este planuita o pauza si un un picnic delicios pregatit de Delikat Essen.

La intoarcere spre oras veti asculta o compozitie sonora imersiva menita sa ii transporte pe pasageri in mijlocul celei mai vechi hidrocentrale din Europa. Este vorba de o lucrare sonora creata de Jacob Kirkegaard special pentru aceasta ocazie.

In functiune din 1910, centrala hidroelectrica veche din Timisoara genereaza energie electrica din raul Bega si este considerata un exemplu de arhitectura industriala de referinta al anilor 1900. Folosind inregistrari cu senzori ale structurii mecanice de baza a hidrocentralei si inregistrari live subacvatice din Bega, Kirkegaard a creat un peisaj sonor care surprinde interactiunea dintre tehnologia creata de om si lumea naturala.

Traseul dureaza doua ore pana la Ecluza, o pauza de 30-45 de minute si intoarcerea inca o ora si jumatate. Pentru acest eveniment, locurile sunt limitate, participarea se face pe baza de inscriere, detalii aici.

Proiectul „Naratiuni Sonore” a ajuns la a treia editie si face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”.

Evenimentul este organizat de-a lungul raului Bega si privilegiaza simtul auzului, pentru a deschide capacitatea perceptiva a publicului intr-un mod complex. Apa, raurile si sunetele naturii sunt in centru creatiilor prezentate in program si demonstreaza necesitatea unei pozitionari ferme fata de degradarea mediului natural.

Programul este impartit in patru teme ce se intalnesc si se intrepatrund ca afluentii unui rau. Potrivit organizatorilor, artistii isi propun sa creeze „ocazii de dialog cu artistii invitati prin idei curgatoare si fluide ca apa, plutitoare ca ostroavele sau statornice ca pietrele.” Cele patru teme sunt Rauri si alte ape, Orase, Departari, Rezonante si obiecte.

Naratiuni Sonore va include plimbari sonore si evenimente ce pun in valoare proprietatile acustice ale diferitelor spatii de-a lungul raului, pana la concerte, proiectii si dispozitive de ascultare in piscinele si in cladirile abandonate de pe malul Canalului Bega.

Curatorul este Anamaria Pravicencu, curatorul programului expozitional a fost Carsten Seiffarth iar printre artistii participanti se numara Abby Lee Tee din Austria, Nika Schmitt din Olanda, Stephane Marin, Felix Blume si Antoine Richard din Franta, Raul Keller din Estonia, Elena Biserna din Italia, Ivo Bystřičan din Cehia, Caroline Claus din Belgia, Mirian Kolev din Bulgaria si Jacob Kirkegaard din Danemarca. 

Romania este reprezentata de Maria Balabas, Bogdan Demetrescu, Alex Higyed, Ana Kun, Makunouchi Bento, Ilinca Stihi si Ioana Vreme Moser.

Citește în continuare