Skip to content

3 exercitii foarte simple pentru a lupta cu cel mai mare dusman al corpului nostru: stress-ul. Cercetarile arata ca suntem stresati ca si cum am fi intr-o perioada de razboi.

I

Stresul este o realitate inevitabila a vietii. Chiar daca o parte din el este de fapt bun pentru noi, ajutandu-ne sa ne dezvoltam rezistenta si alimentand motivatia si productivitatea, fluxul constant de stiri sumbre si lista nesfarsita de lucruri de facut pot crea  niveluri ridicate de stres cronic care au un efect negativ asupra sanatatii noastre.

Studiile arata ca astazi avem unul dintre cele mai ridicate niveluri de stress din ultimii 50 de ani, similar cu cel pe care-l traieste o persoana in timpul razboiului.

In mare parte aceasta “anomalie” e data de cantitatea imensa de infirmatii cu care ne bombardam creierul, nedandu-i sansa sa se relaxeze, sa se curete de toate gandurile care sunt in plus.

Iar cand suntem stresati foarte tare, organismul nostru reactioneaza ca forma de aparare reducand activitatea sistemului imunitar, iar deciziile noastre sunt impulsive si de multe ori incorecte pentru noi si cer din jur, ceea ce duce la un val de complicatii.

Vestea buna este ca exista pasi simpli pe care ii puteti face pentru a va recapata un pic de calm in viata dumneavoastra. Iata treei modalitati de a reduce stresul si anxietatea in cinci minute sau mai putin.

Concentrati-va pe respiratie. E un exercitiu care nu necesita foarte multa practica pentru a putea fi folosit corect, dar care are efecte spectaculoase asupra ritmului creierului vostru, dar si asupra sanatatii inimii.

Incepeti prin a seta un cronometru la 3 minute, apoi sand intins sau in sezut pe un fotoliu, cat mai relaxat, respirati adanc pe nas in timp ce numarati pana la cinci, tineti-va respiratia timp de cinci secunde, expirati timp de cinci secunde.

Repetati pana cand cronometrul epuizeaza timpul si observati cum respiratia devine mai profunda.

Daca nu sunteti doar stresat, ci si obosit, ati putea face acest exercitiu in in timp ce va plimbati, incearcand sa va sincronizati respiratia cu ritmul de mers. E un exercitiu simplu care reduce nivelul de cortizol, care scade ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Luati o pauza de la telefon. Desi e una dintre marile inventii ale ultimilor ani, telefonul smart este si o sursa importanta de stress.

Ati putea incepe prin a face curatenie in sursele (aplicatii, site-uri) care va notifica pentru diverse lucruri si sa eliminate aceste notificari daca nu sunt “de viata si de moarte”.

Stim deja ca tehnologia creeaza o mare dependenta e-mail, mesaje text, verificarea Instagram-ului si ca toate aceste informatii ne erodeaza pur si simplu creierul.

Daca incercati sa utilizati totul moderat, veti observa cum buna dvs dispozitie va creste, precum si nivelul de energie.

Sigur ca la inceput va fi greu sa va deconectati de la telefon (pentru ca este o dependenta), dar – ca adult – asa cum ii protejati pe copii cu un numar de ore zilnic de conectare la tablete, telefoane etc, acelasi lucru il puteti stabili si pentru dvs.

Eliminarea unui numar important de minute in care sunteti conectati la tehnologie va creeaza spatiul mental pentru a va concentra asupra dvs. si asupra modului in care va simtiti.

Exersati meditatia si actul recunostintei, s-a demonstrat ca concentrarea asupra recunostintei creste nivelul de fericire al unei persoane.

 Actul de a fi recunoscator exista ca rutina pentru linistirea mintii, din cele mai vechi timpuri. Rugaciunile sunt un act de recunostinta in orice religie.

Chiar daca nu sunteti o persoana religioasa, exersati zilnic, dimineata sau seara gandul recunostintei si faceti mental o lista a persoanelor fata de care sunteti recunoscatori in ziua respectiva si fata de intamplarile din viata dvs care v-au invatat sa fiti un om mai bun si sa va fie mai bine.

E un exercitiu simplu, dar extrem de puternic, care va aseaza intr-un context correct al vietii, care indirect va incetineste ritmul in alergarea pentru lucruri care nu sunt atat de important de obtinut si care seteaza valorile corecte.

Sunt 3 lucruri foarte simple pe care le puteti face in fiecare zi fara niciun cost material, dar cu spectaculoase beneficia psihice si fizice. Exercitii care va seteaza un start bun in fiecare zi si va ajuta sa incheiati ziua in echilibru.

Stim ca auziti des despre aceste surse de stress, dar la fel de bine stim ca rareori va concetrati pe aceasta rutina simpla care va poate atuce atat de mult bine. Intotdeauna avem o scuza a deadline-urilor urgente, a lucrurilor „mai importante” si ne fura viata cu viteza ei, neglijandu-ne sanatatea.

Ati putea incepe sa faceti aceste 3 exercitii chiar de astazi.

Citește în continuare