Skip to content

Un artist olandez a realizat doua rate de cauciuc de 18 metri inaltime care se vor plimba in saptamanile urmatoare pe apele din Hong Kong. Lucrarea vorbeste despre importanta iubirii si a prietenei.

Florentijn Hofman, un artist olandez cunoscut pentru lucrarile sale cu animale uriase, a creat doua sculpturi gonflabile imense care reprezinta doua rate galbene de cauciuc. Vor pluti incepand cu 10 iunie in portul Victoria din Hong Kong, fiecare dintre acestea avand o inaltime de 18 metri si oferind un adevarat spectacol vizual.

Artistul a fost inspirat de celebrele jucarii de baie in forma unor rate mici si galbene, apreciate de copiii din toata lumea cand vine vremea sa se joace in cada. 

Cele doua rate uriase celebreaza 10 ani de la prima instalatie gonflabila a lui Hofman din Hong Kong, care a reprezentat tot o rata galbena si care i-a adus succesul la nivel international. De data aceasta, instalatia reprezinta o reflectie a artistului asupra prieteniei si din acest motiv a ales sa creeze doua rate in locul uneia singure. Hofman sustine ca pandemia l-a facut sa constientizeze cat de importante sunt persoanele din jur si cat de satisfacator este sa impartasesti si sa creezi amintiri alaturi de cei dragi. 

Cele doua rate gonflabile vor stationa in preajma parcului Tamar si a cartierului Lung Wo Road din Hong Kong. Initiativa a fost organizata prin intermediul atelierului AllRightsReserved care se ocupa de interventii in spatiul public. 

Sculptura se numeste „Double Ducks” si va fi adusa cu ajutorul a patru barci in portul Victoria, astfel ca localnicii si turistii din zona vor putea asista la un spectacol inedit si usor amuzant. 

Despre ratele sale, Hofman a declarat ca nu au nici un fel de afinitate sociala sau politica: „Cele doua rate nu discrimineaza oamenii si nici nu au vreo conotatie politica, reprezinta pur si simplu niste rate gonflabile moi, prietenoase si potrivite pentru toate varstele.”

Sculpturile vor fi expuse pentru doua saptamani in Hong Kong si vor reprezenta centrul de interes al orasului datorita culorii intense care contrasteaza cu peisajul industrial si zgarie-norii din sticla din zona. Artistul spera ca cele doua rate gemene sa le distraga atentia oamenilor pentru cateva secunde de la viata de zi cu zi pentru a initia conversatii cu cei din jur, cu privire la ceea ce vad si ce simt. 

Hofman este cel mai adesea asociat cu „Rubber Duck”, sculptura sa uriasa in forma de rata de cauciuc pe care a plimbat-o prin toata lumea incepand cu 2007. Si-a inceput calatoria in Saint-Nazaire, vestul Frantei, si a incheiat-o in Shanghai in 2014 dupa ce a trecut prin alte 21 orase din lume.

Artistul si-a lansat proiectul in portul din Saint-Nazaire care are deschidere la Oceanul Atlantic. Mai apoi, rata a calatorit prin orase de pe patru continente, printre care Sao Paulo din Brazilia, Osaka din Japonia, Sydney din Australia, Beijing din China, Baku din Azerbaijan si Los Angeles din SUA. Ulterior, intre 2016 si 2017 a ajuns in New York si in orase din China si Chile. 

Lucrarea lui Hofman a adunat intre 2013 si 2014 aproximativ 35 de milioane de privitori, fiind una dintre cele mai admirate si fotografiate instalatii de arta in spatiul public. Desi in toate locurile parea a fi aceeasi rata, artistul facea cate una noua pentru fiecare oras. 

De asemenea, Hofman realizeaza si alte sculpturi de mari dimensiuni care reprezinta animale si le expune in diferite locuri din spatiul public. Printre acestea se numara si „Moon Rabbit” din Taiwan (2014), „Crow” de la Muzeul de Istorie Naturala din Rotterdam (2005), „HippopoThames” de pe raul Tamisa, in Londra (2014), „Selfie Panda” din Dujiangyan, China (2020) și „Beehold” din Almere, Olanda (2022). 

Citește în continuare