Skip to content

Posterul oficial Roland Garros 2023 a fost creat de artistul Maxime Verdier si a fost dedicat copiilor. Istoria posterelor pictate de la turneul de tenis Roland Gaross, toate tablourile din proiect

In fiecare an, incepand din 1980, Federatia Franceza de Tenis a invitat un artist sa creeze afisul oficial al turneului Roland-Garros. In acest an, aceasta onoare i-a revenit tanarului francez Maxime Verdier, care a realizat cea de-a 44-a imagine de acest fel a evenimentului.

Intitulat „Terre d’étoiles” (Taramul stelelor), afisul este primul desenat in intregime in creion de culoare, ceea ce ii sporeste si mai mult aura de vis. Prin aceasta lucrare, artistul a tinut sa reprezinte amploarea si prestigiul turneului, punand la loc de cinste noua arena Philippe-Chatrier, scaldata intr-un halou de lumina sub un cer nocturn presarat cu stelele mingilor de tenis. De asemenea, a dorit sa lase loc imaginatiei, pentru a permite tuturor fanilor tenisului sa isi insuseasca acest poster.

„Cand mi s-a cerut sa creez acest afis, mi-a revenit o amintire”, a declarat Verdier. „Aveam un prieten la scoala care juca mult tenis si se uita des la Roland-Garros. Eu nu jucam tenis, dar el imi impartasea pasiunea sa. In acel moment am inceput sa ma interesez, sa-i descopar pe Nadal si Federer. Ceea ce era minunat era privirea lui cu ochii instelati pe care o avea cand vorbea despre acesti jucatori. Aceasta a fost prima mea inspiratie.

„Cand am vizitat stadionul, am devenit, de asemenea, pe deplin constient de pasiunea pe care o au oamenii care urmaresc tenisul. Este minunat de vazut. Mi se pare ca sunt faorte putine sporturi care sa fieatat de entuziasti ca fanii tenisului. Cand am realizat acest poster, m-am gandit in principal la copiii din cluburile de tenis si la incurajarea lor sa  si doreasca sa mearga mai departe in sportul lor.”

Verdier este absolvent al Beaux-Arts de Paris în 2017 si preda cursul „Peisaj dincolo de decor” in cadrul Noii Academii a Amatorilor.

Lumea lui Maxime Verdier este cea a unui univers oniric, jumatate basm, jumatate coșmar. Pornind de la amintirile din copilarie si de la anecdote din viata sa cotidiana, el creeaza forme, sculpturi, desene si medii care spun povesti.

De 44 de ani, Federatia Franceza de Tenis (cea care organizeaza turneul de la Roland Garros) are un proiect special pentru promovarea turneului de grand slam: artisti contemporani realizeaza posterul oficial al festivalului.

Artistii, care sunt alesi din toata lumea cu ajutorul unui curator, Fabrice Bousteau –redactorul sefl al revistei Beaux Arts –, sunt invitati cu un an inainte de a face lucrarea lor la turneu; simt astfel atmosfera din interior, inteleg munca din culisele turneului si de foarte multe ori isi amintesc de copilarie, pentru ca toti au urmarit macar o data un meci de tenis de la Roland Garros.

Proiectul a fost creat pentru a arata legatura emotionala dintre arta si sport, si pentru a duce tenisul – un sport al elegantei – in mediile culturale.

Mai jos puteti vedea o galerie cu toate posterele realizate de artisti

Citește în continuare