Skip to content

Sambata si duminica, cele mai noi filme ale lui Wes Anderson si Cate Blanchett vin la American Independent Film Festival .7 de vara. Proiectiile au loc la Cinema Elvire Popesco

Doua dintre cele mai asteptate filme ale acestei veri vor fi proiectate in premiera la Bucuresti in cadrul partii a doua a celei de-a 7-a editii a American Independent Film Festival.

Cinefilii sunt asteptati sambata, 24 iunie, la Cinema Elvire Popesco pentru a vedea ASTEROID CITY – cel mai nou film semnat de indragitul regizor Wes Anderson si TÁR care o are in rolul principal pe Cate Blanchett.
Biletele au fost puse deja in vanzare si pot fi achizitionate de pe Eventbook.ro.

Ambele filme au putut fi vazute in urma cu cateva zile la TIFF, la Cluj, iar acum ajung in Bucuresti.

ASTEROID CITY este un oras din desertul sud-vestic al Americii. Este anul 1955, si cele mai faimoase atractii ale orasului sunt un crater gigantic creat de un meteorit si un observator astronomic din apropiere. Armata si astronomii vor primi in vizita cinci copii premiati, pentru a-si expune inventiile stiintifice. In apropiere, deasupra dealurilor, se vad norii ciuperca formandu-se in urma testelor atomice. Aceasta este scena pregatita pentru cel mai nou film al lui Wes Anderson, deopotriva o comedie antrenanta si spumoasa, plina de imagini cuceritoare, si la fel de profunda ca oricare dintre lucrarile anterioare ale sale.


ASTEROID CITY vine in premiera pe ecranele bucurestene la scurt timp dupa ce a fost prezentat in competitia oficiala de la Cannes.

Cate Blachett este Lydia Tár – considerata a fi una dintre cele mai bune compozitoare si dirijoare, si prima dirjoare femeie a unei orchestre importante din Germania.

Filmul a avut premiera mondiala in competitia de la Venetia. Pentru rolul din film Blanchett a fost rasplatita cu numeroase premii, printre cele mai importante distinctii fiind Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal, BAFTA 2023 sau Volpi Cup pentru cea mai buna actrita, Venetia 2022.

Tot la Cinema Elvire Popesco, va fi proiectat si WENDY – cel de-al doilea film al regizorului Benh Zeitlin care a beneficiat de un focus in cadrul AIFF, in 2020. O reinterpretare libera a basmului Peter Pan, cu o distributie plina de copii care-si fac debutul in actorie, WENDY a fost filmat la poalele unui vulcan activ din Caraibe, „combinand ritmuri obsedante si coplesitoare ca sa transpuna perspectiva despre viata a unui copil. O viziune atat de consistenta, o abordarea meticuloasa si plina de rabdare a lui Zeitlin”, nota IndieWire. Intr-un interviu pentru The Atlantic, Zeitlin marturiseste: „toate operele artistice valoroase pun intrebari foarte importante, morale. E cel mai dificil material de prelucrat, dar si cel mai satisfacator. Asta imi propun si eu”.


AIFF.7 va asteapta intre 23 si 25 iunie si la Roaba de cultura, in Parcul Herastrau, cu un program de proiectii in aer liber cu intrare gratuita ce include o selectie de filme iubite de publicul larg de-a lungul anilor.

Seria va fi deschisa vineri, 23 iunie, de iconicul BREAKFAST AT TIFFANY’S – comedie romantica regizata de Blake Edwards ce a fost lansata de Paramount Pictures pe 5 octombrie 1961, nominalizata la cinci premii Oscar (din care a castigat doua) si la sase premii Grammy (din care a castigat cinci), un adevarat succes comercial, apreciat de critica vremii. In 2012 pelicula a fost selectata de catre Biblioteca Congresului pentru a fi pastrata in Registrul National de Film al Statelor Unite ca fiind „semnificativa din punct de vedere cultural, istoric si estetic”.
Rolul central al filmului este interpretat de Audrey Hepburn care a ajuns sa faca parte din distributie dupa ce Marilyn Monroe (pentru care fusese scris personajul) a refuzat sa joace in film in urma sfatului lui Lee Strasberg (regizor de teatru, teoretician si reputat profesor de actorie). Truman Capote – autorul romanului (cu acelasi nume) dupa care s-a facut adaptarea scenariului – nu a fost niciodata de acord cu Hepburn declarand in mai multe randuri: „Paramount m-a inselat din toate punctele de vedere distribuind-o pe Audrey”.

Cu toate aceste controverse Hepburn in rolul Holly, cu parul intr-un coc inalt si purtand un porttigaret supradimensionat, este considerata una dintre cele mai emblematice imagini ale cinematografiei americane din secolul al XX-lea.

Comedia neagra HAIL, CAESAR! scrisa, produsa, montata si regizata de fratii Joel si Ethan Coen va putea fi vazuta pe marele ecran din Parcul Herastrau sambata, 24 iunie. Actiunea filmului ce ii are in distributie pe Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton si Channing Tatum este plasata in anii ’50 si urmareste povestea fictiva a unui personaj real – Eddie Mannix (Brolin) – om de afaceri si producator la Hollywood, care se straduieste sa tina in frau vedetele studioului.
Cu incasari de peste 63 de milioane de dolari la nivel mondial filmul a fost un adevarat success de public al anului 2016 adunand multiple nominalizari la premiile oferite de academiile de film din Statele Unite si Marea Britanie.


Bazat pe viata si cariera muzicianului britanic Elton John, ROCKETMAN a avut premiera mondiala in 2019 la Cannes, marcand astfel finalul proiectului la care s-a inceput sa se lucreze inca din anul 2000. Regizat de Dexter Fletcher si scris de Lee Hall, filmul este o fantezie muzicala despre povestea umana si fantastica a anilor de succes ai lui John, inca de la inceputurile sale in Anglia si este intitulat dupa piesa lui din 1972, ‘Rocket Man’. Taron Egerton este cel care il interpreteaza pe superstar cantandu-i compozitiile de-alungul filmului.
Cu peste 195 de milioane de dolari incasari in intreaga lume, fata de bugetul sau de 40 de milioane de dolari, ROCKETMAN a primit recenzii pozitive din partea criticii, Egerton fiind ridicat in slavi pentru performanta sa „la fel de orbitoare ca Elton John” (The Independent). Filmul va fi proiectat duminica, 25 iunie.

Spectatorii sunt asteptati asadar la Roaba de cultura sa se bucure de serile calduroase de vara intr-o atmosfera relaxata cu trei dintre filmele emblematice ale cinematografiei de peste ocean. Intrarea la toate proiectiile si evenimentele din aceasta locatie va fi libera.

Citește în continuare

Dirijorul Sergiu Celibidache "M-am nascut roman, am imbatranit roman si voi muri roman" vs regizorul Serge Ioan Celibidache "Am simtit o responsabilitate foarte grava si a durat mult sa ma accept si sa-mi asum ceea ce vreau sa fac.” Participati la concursul Air France

In Bucuresti incep filmarile pentru The Yellow Tie, filmul care povesteste viata dirijorului si muzicianului roman Sergiu Celibidache. Productia este regizata chiar de fiul dirijorului, Serge Celibidachi si ii are in…

Citeste mai mult