Skip to content

Primele imagini cu Catherine Deneuve in rolul lui Bernadette Chirac. Filmul „Bernadette” prezinta strategiile destepte prin care fosta Prima Doamna a Frantei si-a repozitionat imaginea si a devenit una dintre cele mai puternice femei din politica.

La varsta de 79 de ani, Catherine Deneuve bifeaza un nou rol care ar putea deveni memorabil pentru cariera ei spectaculoasa. Recent au aparut primele imagini din filmul biografic „Bernadette” in care actrita joaca rolul lui Bernadette Chirac, fosta Prima Doamna a Frantei.

Filmul marcheaza revenirea legendarei Deneuve pe marele ecran, la doi ani dupa lungmetrajul „De son vivant” in regia lui Emmanuelle Bercot. In timpul filmarilor, actrita a suferit un accident vascular cerebral dar si-a revenit si a fost prezenta la Cannes pe covorul rosu pentru premiera mondiala a filmului.

Creat de regizoarea emergenta Léa Domenach, „Bernadette” spune povestea sotiei lui Jacques Chirac, care a devenit presedinte al Frantei in 1995. 

In timp ce sotul ei s-a bucurat de popularitate, Bernardette a fost ironizata de francezi pentru ca arata ca o batrana, fiind considerata de moda veche, demodata. Astfel, si-a angajat o echipa de strategi foarte destepti care au ajutat-o sa-si reimprospateze imaginea si sa o repozitioneze in ochii publicului francez.

Realizat sub forma unei comedii, filmul a fost descris de producatorii de la Orange Studio, divizia cinematografica a principalului grup francez de telecomunicatii, ca un amestec intre „Potiche” al lui Francois Ozon si „Legally Blonde” al lui Robert Luketic cu Reese Witherspoon si Jennifer Coolidge.

Mai jos puteti urmari un prim teaser al lungmetrajului care va fi lansat in cinematografele franceze pe 4 octombrie. 

„Bernadette” urmareste strict perioada anilor petrecuti de Prima Doamna la Palatul Élysée, resedinta oficiala a presedintelui francez si a familiei acestuia.

Filmul este prima opera de fictiune a lui Domenach, cunoscuta in Franta pentru serialul „Jeune & Golri”. Desi este o pelicula biografica, este descrisa ca fiind „vag bazata pe viata lui Bernadette Chirac, nu tot ceea ce vedeti este adevarat”.

Scenariul este bazat atat pe fapte reale dar si pe anecdote si speculatii care au circulat de-a lungul timpului despre doamna Chirac. Scopul este de a face un portret plin de umor si tandrete al femeii care a stat mult timp in umbra sotului ei. Este interesant ca desi Deneuve are aproape 80 de ani — iar Bernadette Chirac are 90 de ani in prezent — o joaca pe Prima Doamna in perioada varstei mijlocii.

Din distributia filmului mai fac parte Michel Vuillermoz, in rolul lui Jacques Chirac, Sara Giraudeau, in rolul fiicei lor Claude, si François Vincentelli, de nerecunoscut in rolul lui Karl Lagerfeld, celebrul designer german aflat la conducerea Chanel.

Aflat in prezent in post-productie, filmul este produs de Karé Productions („The Young Lovers”, „The Name of Love”) si va fi distribuit in Franta de Warner Bros. Pictures. Ramane de aflat cand va putea fi urmarit si in Romania.

Rolul doamnei Chirac in spatiul public a depasit cu mult atributiile institutiei Primei Doamne, devenind un actor politic important pe scena franceza si fiind considerata de multi principalul consilier al sotului sau.

Actiunea incepe imediat dupa sosirea la Palatul Élysée in 1995, dupa castigarea alegerilor.

In teaserul de mai sus, un consilier jucat de Benoit Podalydès ii explica noii Prime Doamne ca va trebui sa lucreze la imaginea sa, judecata ca fiind „demodata”, „austera” si „rece”, potrivit unui sondaj realizat in randul personalului de la Élysée.

Schimbarea ei incepe printr-o intalnire cu marele Karl Lagerfeld care o stilizeaza pentru a o face mai simpatica si mai la moda. Ulterior lanseaza programul Pièces Jaunes menit sa amelioreze conditiile de spitalizare ale copiilor si adolescentilor. Apoi isi consolideaza cariera politica din Corrèze, unde a fost viceprimar din anii ’70 pana in 2020.

Filmul va surprinde si vizita oficiala a lui Hillary Clinton in Franta, actiunea va acoperi perioada din 1995 pana in 2007.

Claude Chirac, fiica fostei Prime Doamne, s-a plans recent in presa franceza ca nu a fost abordata de regizor si de echipa de productie: „Poate ca ei nu stiu ca Bernadette este inca in viata.”

Regizoarea Léa Domenach, fiica jurnalistului Nicolas Domenach, a declarat ca „Bernadette este o comedie despre razbunarea unei femei care, prea mult timp limitata la rolul de sotie si mama, decide intr-o zi sa isi ia destinul in propriile maini. Si cine ar putea sa o interpreteze mai bine pe ultima regina a Frantei decat Catherine Deneuve.”

Filmul este unul dintre cele trei proiecte mari care vor fi lansate de Orange Studio in urmatoarea perioada. Celelalte doua titluri sunt „Prodigies”, cu actrita Camille Razat din „Emily in Paris” si produs de echipa din spatele filmului „La Famille Belier” (care a fost refacut in filmul premiat cu Oscar „CODA”), si comedia romantica „New Beginnings”, cu Franck Dubosc si Karin Viard. 

Citește în continuare