Skip to content

Film in Sat, festival de arta din mediul rural creat de Cuzin Toma, e la Pestisani intre 1-6 august. Participanti vor vedea comediile Ramon, Nunta muta, Ghinionistul. Horatiu Malaele e invitat special.

Film in Sat, eveniment unic si autentic care aduce locuitorii din mediul rural mai aproape de cultura si arta contemporana, revine cu cea de-a doua editie la Pestisani (Gorj), in locul natal al lui Brancusi, intre 1 – 6 august.

Filme romanesti si moldovenesti, spectacole de teatru, concerte live si ateliere de creatie se regasesc in programul festivalului initiat de actorul Cuzin Toma, care si-a propus sa contribuie la dezvoltarea creativitatii tinerilor si adultilor din mediul rural prin arta.

Organizat de Asociatia Culturala „CUZIN TOMA – Daca eu pot, poti si tu”, festivalul de arta Film in Sat este un eveniment cu acces liber, care ofera participantilor oportunitatea de a intalni actori si regizori, artisti plastici si muzicieni.

„Am promis si m-am tinut de cuvant! Festivalul de arta Film in Sat revine cu o noua editie pe meleagurile mele natale, in comuna de care tine Hobita, satul de bastina al lui Brancusi. Pestisani este locul in care-mi sunt radacinile si locul in care am crescut, in care m-am dezvoltat ca om si individ in societate.


Fata de anul precedent, vom avea si mai multe activitati cultural-artistice gratuite pentru toti participantii. Imi doresc ca de la editie la editie sa putem oferi oamenilor mai multe lucruri frumoase, mai variate, astfel incat sa le deschidem noi orizonturi si sa le bucuram sufletul si mintea. Vreau sa le multumesc tuturor colegilor mei actori care au raspuns invitatiei de a veni la Pestisani, dar si artistilor, muzicienilor si oamenilor din industria filmului si a teatrului care cred ca dreptul la arta si cultura este unul universal, pentru toata lumea”, a declarat Cuzin Toma, organizatorul festivalului.

In selectia de filme a festivalului, realizata de criticul de film Irina-Margareta Nistor, se regasesc comedii de succes precum Ramon (r. Jesús del Cerro), Ghinionistul (r. Iura Luncasu) si Nunta muta (r. Horatiu Malaele), Boss, recentul thriller noir al regizorului Bogdan Mirica, precum si Carbon (r. Ion Bors), cel mai de succes film moldovenesc, care a avut premiera la TIFF 2023. Programul filmelor este completat de o selectie de scurtmetraje romanesti.

Horatiu Malaele, unul dintre invitatii speciali ai festivalului, va prezenta la Film in Sat one man show-ul „Sunt un orb”, care va purta publicul prin operele marilor poeti Marin Sorescu, George Toparceanu, Nichita Stanescu, Emil Brumaru si multi altii, in timp ce „Doamne fereste”, spectacolul semnat de Lia Bugnar, aduce in fata publicului de la Pestisani actori remarcabili precum Cuzin Toma, Liliana Pana, Marin Grigore, Oana Puscatu si Irina Radulescu.

In programul festivalului sunt si concerte Mihai Margineanu & Band si Simion Bogdan-Mihai & Lautarii de Matase vin in fata publicului din Pestisani.

O serie de ateliere sustinute de artisti, care se adreseaza participantilor cu varste cuprinse intre 6 si 70 de ani, invita la creativitate si socializare, intr-un cadru de poveste: Amprenta, atelier de broderie coordonat de Cuzina, artist plastic; Padurea de sevalete, atelier de pictura coordonat de Ana Banica, artist vizual, alaturi de Cuzina; Zburatoare, un spectacolde action painting in cadrul caruia artistele Estera Osorhan, Ana Banica si Cuzina vor picta pe ritmuri de muzica live; precum si instalatiile Speranta, Pasare si Prezente, ale Cuzinei, alaturi de muralul care va fi realizat in timpul festivalului de catre artista Ana Banica.

Dupa succesul inregistrat de prima editie, care a avut loc la Pestisani (Gorj) si Dolhasca (Suceava) in 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film in Sat a revenit in 2023 cu o editie si la Islaz (Teleorman), care a avut loc in luna iunie. Dupa Film in Sat la Pestisani (1 – 6 august), alte localitati din tara se vor regasi pe lista de evenimente a festivalului de arta.

Programul complet al editiei 2023 de la Pestisani va fi afisat in perioada urmatoare pe https://www.filminsat.ro/pestisani-2023

Citește în continuare