Skip to content

10 din cele 49 de filme din competitiile Festivalului de Film de la Sarajevo 2023 sunt productii si co-productii romanesti. Lungmetraje de Tudor Giurgiu, Andrei Tanase, Vlad Petri si scurtmetraje de Teona Galgotiu, Alina Gheorghe, Roberta Serban si Andreea Lacatus.

Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important si cel mai mare festival de film din Europa de Sud-Est, a anuntat selectia celor 49 de filme care vor concura pentru trofeele „Heart of Sarajevo” la cea de-a 29-a editie a evenimentului.

In cele patru sectiuni de competitie ale festivalului – pentru lungmetraj, documentar, scurtmetraj si film studentesc – vor fi prezentate 22 de premiere mondiale, 2 internationale, 22 regionale si 3 nationale. Dintre acestea, opt sunt productii romanesti si doua sunt co-productii straine care au avut finantare si din Romania. 

Din partea Romaniei, in competitie  intra  noul film regizat de Tudor Giurgiu, „Libertate”, lungmetrajul „Tigru” al lui Andrei Tanase, documentarele „Sotul meu musulman” in regia Daniel Ioan Barnuti si Alexandra Lizeta Barnuti si „Intre revolutii” de Vlad Petri.

La categoria scurtmetrajelor si filmele studentesti, Romania este reprezentata de Andreea Lacatus cu „Intre marginile zilei” in selectia „European Film Academy Short Film Candidate” in timp ce Alexandra Roberta Serban cu „99,999%”, Teona Galgotiu cu „Vreau sa sparg sera” si Alina Gheorghe cu „Degete de sticla” concureaza in sectiunea „Cel mai bun film studentesc”.

Selectia impresionanta pentru Romania este anuntata in contextul grevei de la Hollywood in care majoritatea productiilor americane nu sunt incluse in programele festivalurilor europene deoarece actorii si scenaristii nu au voie sa fie prezenti la premierele proiectele lor. 

Despre greva de la Hollywood puteti citi pe larg aici, un alt festival afectat de acest context este cel de la Venetia care se va orienta de asemenea spre productii europene, in lipsa americanilor.

Echipa de programe Festivalului de Film de la Sarajevo 2023 (11 – 18 august 2023) a fost condusa de Izeta Građević si a vazut 935 de filme inscrise in festival, dintre care 200 de lungmetraje de fictiune, 235 de documentare, 500 de scurtmetraje si titluri studentesti. Faptul ca unul din cinci filme alese a beneficiat de sustinere romaneasca este un statistica impresionanta pentru cinematografia locala.

Elma Tataragić, programator al Programului Competitie – Lungmetraj, a ales 11 titluri, dintre care doua premiere mondiale, una internationala si cinci premiere regionale.

„Tigru” in regia lui Andrei Tanase este o co-productie Romania, Franta si Grecia care va fi proiectata in avanpremiera in Romania la Festivalului International de Film Independent ANONIMUL 2023. 

Lungmetrajul spune povestea Verei, veterinar la gradina zoologica a unui orasel de provincie. Viata ei se va schimba radical in seara in care acolo este adus un tigru. Debutul lui Andrei Tanase ii are in rolurile principale pe Catalina Moga, Paul Ipate, Elvira Deatcu, Alex Velea si a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Rotterdam – IFFR, in sectiunea Bright Future.

Mai multe filme care vor intra in competitiile de la Sarajevo vor putea fi vazute si la cea de-a 20-a editie ANONIMUL care va avea loc in perioada 14-20 august 2023, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii).

Al doilea lungmetraj romanesc din competitia oficiala este noul film regizat de Tudor Giurgiu, „Libertate”, care intra in cursa pentru marele trofeu numit The Heart of Sarajevo. 

Inspirat din fapte reale, „Libertate” spune o poveste mai putin cunoscuta intamplata la Sibiu, in timpul Revolutiei din 1989.

In haosul si panica generate de protestele multimii impotriva autoritatilor din decembrie 1989, o unitate de militie din Sibiu devine tinta unui asalt violent care degenereaza intr-o confruntare sangeroasa intre soldati, militieni, securisti si civili. incercand sa scape de asediu, mai multi barbati sunt capturati de Armata si acuzati ca sunt teroristi. in rolurile principale joaca actorii Alex Calangiu, Catalin Herlo, Ionut Caras si Iulian Postelnicu.

Anul trecut, cat inca era in productie, „Libertate” a castigat premiul juriului la CineLink Industry Days, programul dedicat proiectelor aflate in dezvoltare din cadrul Festivalului de la Sarajevo.

„Ma bucur ca filmul nostru are premiera internationala la Sarajevo, unde a fost recunoscut inca din faza de productie. Sunt nerabdator sa vad cum va reactiona publicul festivalului la poveste – aducem pe ecran un film alert, de actiune, bazat pe o cercetare extensiva a celor intamplate la Sibiu in decembrie 1989. Nu e un film care vrea sa gaseasca adevarul, cred ca va ridica si mai multe semne de intrebare despre acele zile complicate” spune Tudor Giurgiu.

Din distributia filmului mai fac parte Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu sau Mirela Oprisor. Scenariul este scris de Cecilia stefanescu si Tudor Giurgiu, dupa o idee de Napoleon Helmis.

Libertate a avut premiera la cea de-a 22-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, unde a castigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film romanesc din program. Filmul va fi distribuit in toata tara incepand cu luna octombrie.

Rada Šešić, programator al competitiei de film documentar a ales 20 de titluri. Selectia cuprinde noua premiere mondiale, una internationala, sapte premiere regionale si trei premiere din B&H.

Dintre acestea, doua productii sunt romanesti. Este vorba despre „Sotul meu musulman” in regia Daniel Ioan Barnuti si Alexandra Lizeta Barnuti si „Intre revolutii” in regia lui Vlad Petri, o coproductie Romania, Croatia, Qatar si Iran.

„Intre revolutii” a avut premiera mondiala in cadrul sectiunii Forum a Festivalului International de Film de la Berlin (Berlinale) 2023. Este un film construit exclusiv din arhive si pune in oglinda vietile si destinele a doua femei, Maria si Zahra, una din Romania, cealalta din Iran, prietene si colege de facultate la Universitatea de Medicina din Bucuresti in anii ’70. In 1979, cand posibilitatea unei schimbari politice in Iran devine o certitudine, Zahra se intoarce in tara ei, luand parte la revolutia de acolo, departe de prietena sa. Pentru urmatorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Incadrate de doua revolutii, cuvinte lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societati trecand prin schimbari radicale si o prietenie care nu poate fi destramata.

Regizorul Vlad Petri a folosit imagini si documente de arhiva, dar si elemente de fictiune, ceea ce a dus la realizarea unui lungmetraj hibrid, in care documentarul si fictiunea se imbina. 

Zece titluri selectate de Elma Tataragić vor fi proiectate in cadrul Programului de competitie – Scurtmetraj. Selectia cuprinde sapte premiere mondiale si trei premiere regionale. Una dintre premierele mondial este „Intre marginile zilei” de Andreea Lacatus care ii are in distributie pe Andreea Gramosteanu, Maria Hillerin si Alex Calin.

Asja Krsmanović, directorul de programe al competitiei de film studentesc, a ales 11 titluri. Selectia cuprinde patru premiere mondiale si sapte premiere regionale. Trei dintre acestea sunt productii romanesti – „99,999%” in regia Alexandra Roberta Serban, „Degete de sticla in regia Alina Gheorghe si „Vreau sa sparg sera” in regia Teona Galgotiu.

Selectia completa a filmelor din competitiile Festivalului de Film Sarajevo 2023 poate fi consultata aici.

Citește în continuare