Skip to content

Top 5 destinatii de vacanta din Europa pentru pasionatii de vin

Daca va planificati vacantele si in functie de ce crama sau podgorie de vita-de-vie aveti in apropiere,  va place sa degustati vinurile locale, ba chiar sa si achizitionati cateva, si vredeti ca regiunile viticole au un farmec aparte pe care doriti sa il simtiti si sa-l explorati in escapadele voastre, atunci, descoperiti mai jos cele 5 destinatii de top din Europa pentru pasionatii de vin.


Alto Adige, Italia este recunoscut pentru contrastele sale si pentru istoria viticola

In Alpii italieni, aproape de granita cu Austria si Elvetia, intalnim un fascinant taram al vinului. Alto Adige este binecunoscut pentru contrastele sale, pentru istoria viticola, dar si pentru experienta spectaculoasa pe care o ofera tuturor celor care ii trec pragul.

Bolzano este principalul oras al regiunii, locul din care ar trebui sa va incepeti aceasta aventura. Restaurantele cu stele Michelin, vinurile albe printre care celebre in zona sunt Pinot Grigio si Gewurztraminer, vinurile rosii locale din strugurii autohtoni Schiava si Lagrein, arhitectura austro-ungara si atmosfera italiana – toate fac din Alto Adige o destinatie de neratat in 2023.

Bordeaux este cea mai cunoscuta zona viticola din lume

In fiecare secunda, 20 de sticle de vin din Bordeaux sunt vandute in intreaga lume. Regiunea viticola situata langa Oceanul Atlantic, la 500 km sud-vest de Paris include astazi aproape 6000 de crame si peste 110.000 hectare de podorii de vita-de-vie.  
Cel mai plantat soi este Merlot, iar 86% din totalul de vin produs in Bordeaux este rosu.
Oricat de spectaculoase ar parea aceste statistici, farmecul Bordeaux nu se opreste aici. Gastronomia impresionanta, vinurile rare, istoria locului, cladirile UNESCO si privelistile spectaculoase nu fac decat sa intregeasca si sa explice faima Bordeaux in toata lumea.

Mosel, Germania destine recordul pentru cele mai abrupte podgorii de vita-de-vie din lume

Aventura este garantata in cea mai veche regiune viticola a Germaniei si asta pentru ca podgoriile de aici sunt unele dintre cele mai abrupte din lume. Recordul pentru cea mai abrupta podogorie de vita-de-vie din lume este detinut de Calmont, in regiunea Bremm, Mosel.

Daca veti alege aceasta regiune pentru vacanta, trebuie sa stiti ca partea intre Trier si Koblenz este cea mai interesanta. Pe langa aventura, saturi pitoresti si privelisti interesante, aici veti putea degusta cele mai bune vinuri Riesling, la care se adauga vinuri realizate din soiurile Elbling si Muller Thurgau. In ultimii ani, in zona a crescut considerabil si productia de vinuri rosii, in special din Pinot Noir.


In Alto Douro, Portugalia veti degusta cele mai bune vinuri Porto 

Portugalia este recunoscuta pentru vinurile sale, in special vinurile Porto, vinuri dulci si rosii. Brazdata de raurile Douro, Corgo, Tua si Savor, regiunea Douro include nu numai podgorii de vita-de-vie (in special in Valea Douro), ci si catedrale si situri UNESCO pe care le puteti include in calatoria voastra.

Bineinteles, in zona aveti si tururi si degustari, regiunea fiind binecunoscuta in special pentru vinurile usoare, in stilul “Bordeaux”, dar si pentru vinurile ceva mai bogate, pastrate in butoaie de stejar. Intreaga regiune viticola Douro a fost inclusa in 2001 in Patrimoniul Mondial UNESCO.

La Rioja, Spania este mixul perfect de vinuri rosii, privelisti spectaculoase si traditii locale

Cea mai cunoscuta regiune viticola a Spaniei, cand spunem La Rioja ne gandim la vinurileTempranillo. E adevarat, zona viticola situata in nordul Spaniei a devenit faimoasa pentru acest soi, dar lucrurile nu se opresc aici.
Vinurile, manastirile, o parte a pelerinajului El Camino de Santiago, muzeele dedicate vinurilor, cramele emblematice,  satele traditionale, orasul Logrono – toate fac din La Rioja un taram de neuitat, perfect pentru o destinatie de vacanta.
Astazi, La Rioja este impartita in trei subdiviziuni, si anume Rioja Alta, Rioja Alavesa si Rioja Oriental. Chiar daca 90% dintre vinurile produse aici sunt vinuri rosii, in regiune sunt produse si vinuri albe, roze, dulci sau vinuri spumante. 

E mult mai usor sa va alegeti urmatoarea destinatie de vacanta atunci cand aveti ca pasiune vinul.

Nu trebuie decat sa faceti un scurt research inainte si sa decideti ce doriti sa explorati in continuare. Pe langa notele olfactive si aromele catifelate ale unora dintre cele mai apreciate vinuri din lume, veti descoperi cu siguranta oameni interesanti, locuri fascinante si povesti care va vor insoti mult timp dupa ce le veti fi aflat.
Pana la vacanta, va puteti delecta cu vinuri din toate colturile lumii prin intermediul Unvinpezi.ro, platforma online de vinuri cu cele mai multe recenzii din Romania. Toata luna august sunt reduceri de Summer Sale, cu pana la 44% discount la peste 300 de vinuri bune, alese de experti. Nu ratati oferta zilei cu cel mai bun pret din online-ul romanesc.

Citește în continuare