Skip to content

Experimentati o fuziune a contrastelor din Bucuresti: atractii turistice conventionale – ca Ateneul Roman, Muzeul Satului sau Arcul de Triumf – alaturi de obiective surprinzatoare. Astazi, creatiile celor mai mari sculptori romani care transforma Cimitirul Bellu intr-un spectaculos muzeu in aer liber, comparabil cu Père Lachaise din Paris.

Bucurestiul are multe de oferit vizitatorului care stie cum sa-l exploreze. Obiectivele turistice renumite sunt de neratat, dar sunt la fel de multe lucruri interesante de vazut in locuri neasteptate, iar cimitirul Bellu este unul dintre ele.

Parisul are Pere Lachaise (locul unde ii poti aduce un omagiu Lui Oscar Wilde, Jim Morrison sau Edith Piaf). Buenos Aires are La Recoleta, Viena are Zentralfriedhof (unde le poti aduce omagiu lui Beethoven sau Mozart), Milano are Cimiterio Monumentale cu o replica a Columnei lui Traian si cu lucrari de Lucio Fontana, Agenore Fabbri sau Gio Ponti, mari sculptori italieni, iar Bucurestiul nu face exceptie de la aceasta fuziune spectaculoasa intre emotii, arta si istorie.

In noua campanie de brand, Fuzetea ne invita, printr-un parteneriat cu Tripadvisor, sa descoperim un nou mod de a calatori: explorand contrastele fiecarui loc in care ajungem. Sau chiar pe ale orasului in care traim.

Brandul a creat 5 itinerare de travel in destinatii spectaculoase din lume, dar si un itinerar prin care poti explora Bucurestiul, printr-un melange al contrastelor istorice si culturale, o fuziune intre nou si vechi, intre aglomeratie urbana si oaze de liniste si eleganta, iar spectaculozitatea muzeului in aer liber care este Bellu este un exemplu perfect pentru un mix intre arta si povesti spectaculoase.

Amplasat la intersecția Soselelor Oltenitei, Giurgiului, Viilor si Caii Serban Voda, Bellu a fost inaugurat la mijlocul sec.al XIX-lea. Pana la acel moment oamenii instariti erau inmormantati in curtile bisericilor, iar in afara oraselor erau inhumati saracii.

In 1831 autoritatile romane s-au inspirat din Vest si au dispus crearea unor spatii unde  sa fie locurile de veci ale celor bogati, iar in 1850 Baronul Barbu Bellu a donat o parte din terenul sau pentru ceea ce va deveni cimitir.

Astazi Bellu gazduieste cei mai mari artisti( Maria Tanase, Grigore Birlic, Liviu Ciulei, George Cobuc, Theodor Aman, Amza Pellea, Radu Beligan), sportivi si politicieni ai tarii, iar o excursie pe aleile linistite nu e doar un omagiu pentru cei care au reprezentat tara, ci si o lectie de istorie contemporana, precum si o lectie de istoria artei romanesti prin munca celor mai mari sculptori romani ai secolului trecut.

De la cruci simple, troite traditionale, lespezi dificil de descifrat sau sculpturi impresionante, pana la cavouri elaborate si elegante, mormintele din cimitirul Bellu sunt marcate prin toate tipurile de monumente funerare cunoscute. Este unul dintre cele mai subestimate muzee in aer liber din Romania, fiind identificate 16 tipuri de stiluri arhitecturale diferite. 

Desi starea lor de conservare reprezinta o reflexie a orasului — si cu bune, si cu rele — monumentele acopera circa 70 de ani de evolutie stilistica arhitecturala si artistica. 

Cu exceptia lui Brancusi, aproape toti sculptorii romani importanti din secolul al XX-lea au creat lucrari funerare pentru Bellu, cimitirul devenind un muzeu al artei sculpturale autohtone. Pentru multi dintre ei, realizarea acestor monumente le oferea o sursa de venit, era un exercitiu de apartenenta la o breasla si un tribut adus celor mai mari artisti europeni sub influenta carora s-a format sculptura romaneasca.

Mai jos gasiti 10 monumente importante din Cimitirul Bellu realizate de cei mai cunoscuti artisti, harta figurilor o gasiti aici pentru a va ajuta sa descoperiti mai usor fiecare opera de arta, la o excursie iin Bellu.

Dimitrie Paciurea, unul dintre cei mai importanti sculptori romani, a realizat un monument funeral in Cimitirul Bellu la comanda doctorului Nicolae Paulescu. Este printre singurele sculpturi ale artistului care a fost pastrata la fata locului pana in ziua de astazi.

Dimitrie Paciurea a fost unul dintre cei mai prolifici sculptori romani de la inceputul secolului al XX-lea, fiind influentat de marii maestrii ai sculpturii, precum Auguste Rodin si Michelangelo. La comanda doctorului Paulescu (cunoscut mai ales pentru descoperirea pancreinei, numita ulterior insulina), sculptorul a creat la Bellu un bust care reprezinta figura lui Christos incununata de spini.

„Capul lui Crist incununat de spini”, dupa cum a ajuns sa fie denumita lucrarea, a fost realizata in 1907 in doua variante, una in marmura, care se poate gasi astazi la mormantul din Bellu (in figura 15 pe harta cimitirului) si una in bronz care este pierduta in prezent. Lucrarea a fost criticata la momentul finalizarii deoarece era o copie fidela in sculptura a picturii „Crist”, realizata de pictorul baroc Guido Reni. 

Un alt monument impresionant din cimitir este Cavoul fratilor Gheorghieff, care reprezinta o colaborare dintre arhitectul Ion Mincu si sculptorul Frederick Storck. 

Monumentul a fost proiectat de arhitectul Ion Mincu, cunoscut mai ales pentru incercarile sale de a stabili un stil national, neo-romanesc in arhitectura. Sculpturile au fost realizate de Frederick Storck, o alta figura importanta pentru sculptura interbelica din Romania. 

Mincu a realizat un monument de tip capela, in stilul specific neo-romanesc, fiind inspirat de ornamentatia neobizantina si coloanele bisericilor brancovenesti. In cele patru nise din exteriorul capelei, Storck a creat patru sculpturi de factura neobizantina care ii reprezinta pe cei patru evanghelisti ai Noului Testament: Luca, Marcu, Matei si Ioan. Cavoul a fost comandat la inceputul secolului al XX-lea de catre fratii Gheorghieff, bancheri celebri de origine bulgara care au finantat Razboiul de Independenta al Romaniei, condus de regele Carol I. A fost finalizat in 1907, dupa terminarea sculpturilor de catre Storck. Poate fi vazuta la figura 47 din cimitir. 

Ion Mincu a mai realizat in cimitir alte doua monumente in stil neoromanesc, dintre care unul este mormantul generalului Iacob Lahovari, iar celalalt este cavoul familiei printului Gheorghe Grigore Cantacuzino. 

Pe langa proiectele de locuinte si de constructii urbane, Mincu a lucrat intr-o buna masura si la monumentele funerare din cimitirul Bellu. Intre 1898 si 1899 arhitectul a realizat la comanda generalului si politicianului Iacob Lahovari o capela inspirata de bisericile traditionale brancovenesti, cu fresce si turla, singura de acest fel in patrimoniul cimitirului Bellu, declarata in 2012 monument istoric. Se poate vedea la figura 55 din harta cimitirului. 

Al treilea monument realizat de Mincu este cavoul familiei printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, cunoscut in epoca si sub porecla de Nababul, fost primar al Bucurestiului in secolul al XIX-lea si prim-ministru. Este una dintre cele mai impresionante constructii funerare din cimitir, decorata cu ornamente cu valoare simbolica, fresce si mozaicuri bizantine, dar si cu stema si arborele genealogic al familiei Cantacuzino. Cavoul se afla la figura 40 din cimitir. 

Sculptorul Karl Storck, tatal lui Frederick Storck, a realizat in decursul vietii sale peste 50 de monumente funerare in cimitirul Bellu. Astazi, doua dintre cele mai frumoase proiecte ale sale pot fi vazute la Bellu.

Karl Storck, sculptor si gravor de origine germana, initatorul unei dinastii artistice, a realizat  in 1865 monumentul familiei negustorului Scarlat Pascal. Este printre primele exemple de sculptura funerara din Romania, inspirata de traditia neoclasica din Occident, in special de monumentele funerare frantuzesti de secol al XIX-lea. 

Storck a realizat o alegorie care reprezinta o femeie cu aripi care tine in brate un copil, flancata de doi ingeri care se roaga si alte elemente decorative. Se poate vedea la figura 5. 

Un alt monument realizat de Stock este capela in stil gotic a familiei fostului Secretar General de la Justitie, Alexandru Costescu. Si in acest caz, sculptorul s-a raportat la traditia franceza a monumentelor gotice si a folosit elemente specifice stilului precum arcul frant, contrafortii si alungirea pe verticala a monumentului. 

Una dintre cele mai cunoscute sculpturi din cimitirul Bellu, „Doamna cu umbrela” sau „Doamna in alb” a fost realizata de sculptorul italian Raffaello Romanelli la inceputul secolului al XX-lea. 

Romanelli a locuit in Romania intre 1902 si 1913, timp in care a realizat peste 40 de lucrari la Sinaia, Bucuresti, Iasi, Galati si Turnu Magurele. Una dintre cele mai celebre opere ale sale este monumentul funeral „Doamna cu umbrela”, al profesoarei de origine belgiana Katalina Boschott, inmormantata la Bellu in 1906 in urma unei operatii nereusite de care sunt legate diferite povesti si legende urbane. 

Romanelli a realizat o sculptura din marmura in marime naturala, plasata pe un plafon de granit rosu pe care obisnuia sa scrie in franceza cu litere de aur „Cet animal de médecin ma tuée!” — „Animalul asta de doctor m-a ucis!”. Monumentul se afla la figura 56. 

Un alt monument impresionant realizat de Romanelli si inconjurat de o aura de mister si legenda este cel al fratilor Eufrosina si Constantin Poroineanu, comandat de catre cel din urma in 1902 dupa moartea Eufrosinei. Acesta se afla la figura 18 bis.

Monumentul funerar al industriasului George Assan a fost realizat la Milano de catre sculptorul Enrico Cassi si transportat ulterior la Bucuresti.

George Assan a fost un comerciant si industrias originar din Bacau care in 1853 a adus de la Viena in Romania primul motor cu aburi, deschizandu-si astfel celebra Moara a lui Assan. A murit in 1866, iar familia a comandat un monument funerar pentru cripta de la Bellu care a fost realizat de arhitectul si sculptorul italian Enrico Cassi. Pe piatra funerara a lui Assan a fost gravata, conform dorintei sale, inscriptia „Fondatorul primei masini cu abur in industria romana (1853)”. Monumentul poate fi vazut la figura 16. 

Un alt monument impresionant din Bellu este decorat cu o opera de Oscar Späthe, un sculptor important pentru prima jumatate a secolului al XX-lea, care a fost plasata pe mormantul actritei Dina Cocea.

O lucrare in bronz a sculptorului Oscar Späthe, realizata in prima jumatate a secolului al XX-lea, a fost plasata recent pe mormantul actritei Dina Cocea care a decedat in 2008. Sculptura semnata de Spaethe reprezinta un baiat in sezut, cu privirea orientata in jos, in solitudine.

Mormantul este decorat cu un inger in relief si cu un portret in marmura al actritei, nesemnat. Monumentul se afla la figura 100. 

Unul dintre cele mai frumoase monumente din cimitirul Bellu a fost aproape uitat. Este vorba despre monumentul familiei Slatineanu realizat de arhitectul Grigore Cerchez.

Cerchez a realizat la finalul secolului al XIX-lea un monument pentru Elena Slatineanu, fiica cea mica a familei Slatineanu in care a imbinat stilul neobrancovenesc cu influentele neoclasice care veneau din Occident. Este vorba despre o constructie unica in patrimoniul cimitirului, reprezentata de o forma circulara cu opt coloane inspirate de stilul neobrancovenesc, decorata cu motive neobizantine. Aceasta este una dintre bijuteriile ascunse si uitate ale cimitirului.

Daca alegeti sa descoperiti Bucurestiul intr-o fuziune eclectica dintre istoria culturala si politica a ultimelor doua secole, e bine sa stiti ca accesul este gratuit si este permis zilnic, intre orele 10:00 si 20:00.

Si daca ati prins gustul fuziunii, tineti minte ca alaturi de Fuzetea aveti sansa de a castiga o excursie all-inclusive intr-una dintre destinatiile pre-stabilite – Roma, Barcelona, Istanbul, Singapore sau Mexico City, cu transport, cazare, mese, experiențe și ghidaj incluse, o experienta speciala in Bucuresti, pentru a va cunoaste mai bine orasul si ceea ce il defineste, plus o multime de premii de calatorie.

 

Citește în continuare