Skip to content

Netflix difuzeaza Pain Killer, un serial despre dependenta creata de OxyContin. Se estimeaza ca 250.000 de americani au murit din cauza supradozelor cu analgezice eliberate pe baza de reteta intre 1999 si 2017. Ce fac acum personajele reale inspiratie pentru serial.

Serialul spune povestea adevarata a Purdue Pharma, compania responsabila pentru fabricarea si vanzarea medicamentului care dadea o dependenta foarte mare, OxyContin, care, la randul sau, a dus la o crestere a consumului de opioide si a dependentei in Statele Unite.

Dar nu tot ceea ce apare in mini-serie, care este prezentata ca fiind o „dramatizare fictiva” a unor evenimente reale, este preluat din viata reala.

In timp ce evenimentele cheie sunt adevarate, iar familia Sackler a fost intr-adevar familia din spatele companiei care a produs acest medicament, multe dintre personaje sunt personaje fictionale care reprezinta oameni ale caror vieti au fost afectate de criza opioidelor.

Painkiller se bazeaza pe o carte de non-fictiune si explica faptul ca se estimeaza ca 250.000 de americani au murit din cauza supradozelor cu analgezice eliberate pe baza de reteta intre 1999 si 2017, sustinand ca este vorba despre „o plaga aprinsa de marketingul agresiv al OxyContin de la Purdue Pharma”. Proprietarii companiei, familia Sackler, au facut o suma uriasa de bani – pana in punctul in care Forbes a numit-o a 19-a cea mai bogata familie din lume.

In Pain Killer, jurnalistul Barry Meier, autorul cartii care e inspiratie pentru film, spune povestea modului in care Purdue a transformat OxyContin intr-un blockbuster de un miliard de dolari. El ii duce pe cititori in interiorul Purdue pentru a arata cat timp compania a ascuns informatii despre abuzul de OxyContin si ofera o relatare socanta a esecului Departamentului de Justitie de a modifica traiectoria epidemiei de opioide si de a proteja mii de vieti.

In 2018, autorul Pain Killer, Meier, a publicat un articol in New York Times in care sustinea ca Purdue Pharma stia ca „medicamentul minune” impotriva durerii era folosit abuziv – pastilele „fiind zdrobite si sforaite, furate din farmacii si […] unii medici erau acuzati de vanzarea de retete” – inca din 1997.

“Reportajul meu pentru Times a devenit punctul de plecare pentru PAIN KILLER, care a fost prima data publicata in 2003. Cam in aceeasi perioada, Departamentul de Justitie a inceput sa investigheze comercializarea de catre Purdue a OxyContin si, in 2007, a intentat acuzatii penale impotriva companiei si a trei dintre directorii sai de top. Dar criza opioidelor a continuat sa creasca si sa se metastatizeze in diverse moduri si, in cele din urma, am actualizat PAIN KILLER.”, a povestit Meier pentru Netflix.

In egala masura thriller politist, poveste politista medicala si dezvaluire de afaceri, serialul rezultat din carte este o privire dura asupra modului in care un presupus medicament minune a devenit drogul de baza pentru o tragedie nationala.

OxyContin este un nume de marca pentru Oxyocodona, un analgezic opioid utilizat pentru tratarea durerii moderate pana la severe. Acesta a fost brevetat de Purdue Pharma in 1995 si actioneaza prin suprimarea sistemului nervos, ceea ce inseamna ca poate fi utilizat pentru a trata o gama larga de dureri. Unul dintre lucrurile care au facut ca OxyContin sa fie unic in comparatie cu alte marci de oxi-ocodona de pe piata a fost faptul ca amortea durerea timp de 12 ore, in timp ce altele ofereau o usurare de maximum sase ore. Persoanele care il iau in mod regulat dezvolta o toleranta, asa ca, cu cat cineva il ia mai mult timp, cu atat va trebui sa foloseasca mai mult. OxyContin a fost disponibil pentru prima data in tablete de la 10 mg la 80 mg. In 2000, Purdue a lansat o versiune super-puternica de 160 mg.

“Unul dintre lucrurile care a fost clar in deceniul de dupa aparitia cartii a fost esecul tuturor celor din sistem – fie ca este vorba de legiuitori, companii de asigurari, oficiali de aplicare a legii, nu au luat niciun fel de masuri care sa indoaie arcul epidemiei de opioide, care sa sa-i schimbe traiectoria. Aceasta este o parte a tragediei,” sustine Barry Meier in interviul pentru Netflix.

Fratii Arthur, Mortimer si Raymond Sackler au crescut in Brooklyn, New York, in anii 1930, si au urmat o pregatire medicala inainte de a lucra impreuna la un centru psihiatric din Queens.

Matthew Broderick in rolul lui Richard Sackler

Ca medici, au fost pionieri ai medicinei moderne si au luptat pentru eliminarea lobotomiilor, au promovat integrarea rasiala a bancilor de sange si au dezvoltat utilizarea ultrasunetelor. In 1952, au cumparat compania farmaceutica Purdue-Frederick (care este trecuta cu vederea in serial) si, desi fratii aveau actiuni egale, Mortimer si Raymond au supravegheat conducerea afacerii.

Arthur a trecut la marketing medical, lucrand cu companii precum Pfizer si scriind articole in reviste medicale pentru a promova medicamente care sunt cunoscute astazi, cum ar fi Valium. A murit in 1987, inainte ca OxyContin sa fie dezvoltat. Cei doi frati ramasi au cumparat actiunile fratelui lor dupa moartea acestuia, iar in 1991, compania a fost redenumita.

Richard Sackler a supravegheat comercializarea OxyContin. Dupa cum arata episodul unu din Painkiller, el a desfasurat o strategie inspirata de activitatea de marketing a unchiului sau Arthur, care a vazut medici incurajati sa prescrie medicamentul de catre o armata de reprezentanti de vanzari atragatori si care au invatat despre acesta la „conventii” platite cu toate cheltuielile.

Clark Gregg in rolul lui Arthur Sackler

De asemenea, s-a raportat ca firma a finantat studii care i-au facut pe medici si pe utilizatorii de OxyContin sa creada ca medicamentul este total sigur, hotarand in acelasi timp sa nu corecteze mituri precum acela ca este mai slab decat morfina.

In timp ce problemele legate de OxyContin si amploarea abuzului sau sunt acum bine cunoscute, o mare parte din detalii au ramas ascunse timp de ani de zile.

Personajele din Painkiller care cedeaza in fata drogului sunt fictive, desi reprezinta americani reali care s-au confruntat cu probleme de dependenta.

Avocata perseverenta Edie Flowers (interpretata de Uzo Aduba din Orange Is The New Black) este, de asemenea, un personaj creat, reprezentand procurorii si oficialii care au privit cum criza opioidelor isi sfasie comunitatile. De asemenea, reprezentanta de vanzari Shannon Schaffer (interpretata de West Duchovny) este fictiva, dar se bazeaza pe marturiile unor persoane care si-au facut cu adevarat treaba ca sales.

Fiecare dintre marturiile emotionante care preced episoadele Painkiller sunt complet reale si nu sunt citite de actori.

John Rothman in rolul lui Mortimer Sackler

Daca va intrebati ce face acum familia Sackler, aflati ca intreaga familie a fost subiectul multor procese.

 La varsta de 93 de ani, Mortimer a murit in 2010, iar fratele sau, pe atunci in varsta de 97 de ani, a decedat in 2017. Amandoi au fost inca in viata pentru a vedea cum statele americane au inceput sa depuna procese impotriva Purdue, acuzandu-i ca au prezentat in mod eronat OxyContin si ca au jucat un rol incontestabil in criza opioidelor.

In 2007, Purdue a fost de acord cu o amenda de 600 de milioane de dolari (471 de milioane de lire sterline) pentru o acuzatie de inselaciune si frauda asupra medicilor si consumatorilor. In acelasi timp, directorul sau general de atunci, consilierul sau general si fostul director medical au fost de acord sa plateasca amenzi de 34,5 milioane de dolari fiecare.

Sam Anderson in rolul lui Raymond Sackler

In 2015, Richard a platit o intelegere de 24 de milioane de dolari in urma unui dosar privind comercializarea OxyContin in Kentucky, iar pana in 2020, Forbes a raportat ca aproape toate cele 50 de state americane au intentat un proces impotriva companiei.

Familia Sackler nu a recunoscut ca a gresit, dar anul trecut a fost convenita o intelegere care include o contributie de 6 miliarde de dolari din partea familiei Sackler in viata. Cu toate acestea, Curtea Suprema a SUA a blocat acest lucru la inceputul lunii august, pe fondul presiunilor tot mai mari din partea activistilor nemultumiti ca intelegerea i-ar proteja pe Sacklers – care inca mai au miliarde de dolari obtinuti din OxyContin – de orice procese civile suplimentare.

Richard are acum 78 de ani si isi traieste viata departe de lumina reflectoarelor. Anul trecut a ajuns pe prima pagina a ziarelor cand New York Post a relatat despre decizia sa de a vinde mai multe proprietati in contextul acordului de decontare de 6 miliarde de dolari.

Purdue a intrat in faliment pe fondul intelegerilor juridice in 2019, iar compania a devenit o noua firma, Knoa, in care familia Sackler nu are nicio implicare. Knoa, detinuta de un trust, a promis sa „dezvolte si sa distribuie milioane de doze de medicamente pentru tratamentul dependentei de opioide si pentru inversarea supradozelor”

Citește în continuare