Skip to content

La 97 de ani, David Attenborough revine ca prezentator al serialului despre natura Planet Earth de la BBC. Noua serie va avea 8 episoade si va fi lansata la sfarsitul anului

In 2006 biologul britanic a prezentat primul documentar pentru BBC, pentru ca in 2016 sa revina pentru a prezenta Planet Earth 2. Acum, televiziunea a confirmat ca cea de-a treia serie a popularului documentar despre natura va purta din nou semnatura vocii lui Attenborough.

„Planet Earth nu ar fi Planet Earth fara David, asa ca sunt incantat ca va prezenta cea de-a treia serie”, a declarat producatorul executiv Mike Gunton pentru presa britanica.

Planet Earth III, a carui lansare este prevazuta pentru sfarsitul acestui an, se afla in productie. Se spune ca serialul ar fi fost initial aprobat in 2019; cu toate acestea, filmarile au fost intarziate din cauza pandemiei Covid.

„Deschiderea serialului cu David a fost filmata in frumoasa zona rurala britanica, exact in locul in care Charles Darwin obisnuia sa se plimbe in timp ce se gandea la ideile sale cutremuratoare despre evolutie”, a mai precizat producatorul.

Potrivit IMDb, cel de-al treilea documentar Planet Eaarth va „descoperi peisaje uimitoare, cele mai uimitoare lupte de animale de pe planeta noastra, de la cei mai inalti munti la cele mai adanci oceane, de la cele mai intunecate pesteri la cele mai fierbinti deserturi cu ajutorul noilor tehnologii”.

Ultimul episod al seriei de opt episoade ii va onora pe eroii umani care si-au dedicat viata salvarii si protejarii speciilor pe cale de disparitie.

Attenborough insusi si-a dedicat viata conservatorismului. De-a lungul carierei sale de zeci de ani in domeniul filmelor despre natura la nivel mondial, a fost gazda a sute de seriale TV despre natura, printre care Blue Planet, Life on Earth si, cel mai recent, Wild Isles.

Intr-un interviu acordat la inceputul acestui an, renumitul documentarist a dezvaluit singurul sau regret in cariera. „Daca exista un singur lucru pe care il regret, si ca sa fiu sincer nu sunt multe, ar fi faptul ca am petrecut atat de mult timp facand istorie naturala in strainatate”, a declarat el pentru The Telegraph in februarie.

In alta parte a interviului, era mentionat ca Attenborough le-a spus apropiatilor si familiei sale ca planuieste sa se retraga din viata publica dupa ce va lua cuvantul la conferinta Cop26 privind clima de la Glasgow din noiembrie 2021.

Cu toate acestea, dupa ce a acceptat sa povesteasca Wild Isles, Attenborough a semnat si pentru a aparea in fata camerei de filmat, dupa ce producatorul documentarului, Alastair Fothergill, i-a spus ca implicarea sa pe ecran era „absolut necesara si ar ajuta productia foarte mult”.

Attenborough a facut parte din top managementul BBC, fiind controlor al BBC Two si director de programe pentru BBC Television in anii 1960 si 1970. Devenit cunoscut ca prezentator al emisiunii Zoo Quest in 1954, filmografia sa ca scriitor, prezentator si narator s-a intins pe parcursul a opt decenii; aceasta include Natural World, Wildlife on One, franciza Planet Earth, The Blue Planet .

Este singura persoana care a câstigat premii BAFTA pentru productii in alb-negru, color, de inalta definitie, 3D si rezolutie 4K. De-a lungul vietii sale, a adunat zeci de diplome si premii onorifice, inclusiv trei premii Emmy pentru naratiune remarcabila.

In timp ce primele lucrari ale lui Attenborough se concentrau mai mult pe minunile lumii naturale, lucrarile sale ulterioare au fost mai vocale in sprijinul cauzelor de mediu. El a pledat pentru refacerea biodiversitatii planetei, limitarea cresterii populatiei, trecerea la energie regenerabila, atenuarea schimbarilor climatice, reducerea consumului de carne si rezervarea mai multor zone pentru conservarea naturii.

Este fratele mai mic al regretatului regizor, producator si actor Richard Attenborough.

Citește în continuare