Skip to content

Agnetha Fältskog, solista trupei ABBA, isi relanseaza cariera solo cu single-ul „Where Do We Go From Here?”. Artista in varsta de 73 de ani a lasat sa se inteleaga ca ABBA s-ar putea reuni anul viitor la Eurovision.

Agnetha Fältskog, membra a unuia dintre cele mai celebre grupuri muzicale din istorie, ABBA, si-a relansat cariera solo cu un nou single care anunta si un nou album care va fi disponibil in toamna acestui an.

Cantareata in varsta de 73 de ani a anuntat melodia „Where Do We Go From Here?” pe noile ei conturi de Instagram si TikTok pe care le-a creat saptamana trecuta.

Premiera single-ului a avut loc la BBC Radio 2 in urma cu cateva ore, il puteti asculta mai jos.

Intr-un interviu acordat lui Zoe Ball, gazda unei emisiuni de la BBC Radio 2, Agnetha Fältskog a declarat ca noul album este de fapt o reinterpretare a unui material lansat in urma cu 10 ani.

Despre noul single, Fältskog a povestit la radio ca a fost realizat „cu un sentiment bun” si ca „ideea a venit dintr-o data”. Melodia anunta o noua versiune a albumul „A” lansat in 2013 pe care o va lansa sub titlul „A+” in 13 octombrie 2023.

Artista a lucrat cu compozitorul si producatorul Jörgen Elofsson, care a aparut si el in emisiunea de la BBC Radio 2, adaugand ca au vrut sa faca albumul din 2013 sa sune „total nou”.

„Iubesc muzica. Muzica este in inima mea si in creierul meu tot timpul. Traiesc si dorm cu muzica”, a declarat Fältskog.

Intrebata cum s-a simtit cand si-a auzit noua melodie in premiera la radio, Fältskog a spus: „Ma simt bine. Nu te saturi niciodata de asta, sa te auzi la radio. Este ceva cu adevarat deosebit. Intotdeauna este un sentiment tensionat, se poate spune, despre ce vor crede oamenii despre asta. Dar atata timp cat te implici din toata inima si ai facut tot ce ai putut, asta e tot ce conteaza. Pentru ca nu mai sunt atat de tanara si sunt foarte recunoscatoare ca inca mai am vocea mea si un compozitor bun alaturi de mine.”

Anul viitor se vor implini 50 de ani de cand ABBA a castigat concursul Eurovision, iar viitoarea editie a celebrului concurs muzical va avea loc in Suedia, tara de origine a trupei.

Intrebata daca grupul ABBA intentioneaza sa organizeze ceva pentru a marca aceasta ocazie, Fältskog a raspuns: „Niciodata nu se stie cu ABBA… Nu spun nimic despre asta.”, lasand sa se inteleaga ca este posibil ca trupa sa cante pe scena Eurovision. Zvonurile exista in presa inca din seara in care Loreen a castigat Eurovision Song Contest 2023 la Liverpool.

Formata la Stockholm, in 1972, de doua cupluri de atunci – Fältskog si Björn Ulvaeus, plus Benny Andersson si Anni-Frid Lyngstad – ABBA a devenit prima trupa suedeza care a castigat concursul Eurovision in 1974.

Ultima aparitie publica a trupei ABBA a avut loc la un show tv suedez pe 11 decembrie 1982, atunci cand au interpretat ad-hoc ”Thank You For The Music”. In acelasi an, trupa s-a destramat, cele doua soliste au continuat sa aiba cariere solo in timp ce Björn si Benny au compus muzica pentru scena.

Trupa a continuat sa aiba mult succes cu compilatia „ABBA Gold: Greatest Hits” care a devenit unul dintre cele mai bine vandute materiale la lansarea sa din 1992. De asemenea, muzica lor a fost adaptata in 1999 in musicalul Mamma Mia!”, care a dat nastere ulterior unei serii de filme, incepand cu 2008 si continuand cu “Mamma mia! Here We Go Again!” din 2018.

In jurul anului 2017, trupa s-a reunit pentru ceea ce ar fi trebuit sa fie un turneu cu avatarurile ABBA. Insa proiectul s-a concretizat de fapt experienta „ABBA Voyage”, o serie de concerte desfasurate intr-o arena special construita langa Parcul Olimpic Regina Elizabeta din Londra. 

Bjorn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog si Benny Andersson la premiera experientei ABBA in Londra in 2022

In cadrul experientei ─ care a fost descrisa ca fiind uimitoare atat de publicul larg dar si de criticii britanici ─, Agnetha Fältskog si Anni-Frid Lyngstad, instrumentistii si compozitorii Benny Andersson si Björn Ulvaeus alaturi de alti 10 muzicieni canta virtual prin intermediul avatarelor digitale personalizate care au fost denumite „ABBATAR”.

In loc sa apara pe scena asa cum arata in prezent – fiecare membru ABBA are intre 60 si 70 de ani – ABBA Voyage ii prezenta asa cum erau in anii ’70. Grupul a fost recreat virtual pentru a oglindi aparitia avuta in momentul in care au castigat Eurovision Song Contest in 1974. 

Proiectul s-a aflat in lucru mai bine de doi ani si a inclus o echipa numeroasa specializata in efecte vizuale de film menita sa creeze o experienta muzicala unica in lume. Este vorba despre compania Industrial Light & Magic fondata de George Lucas care a realizat efectele speciale pentru productiile cinematografice din francizele Star Wars si Indiana Jones, fiind cunoscuta drept un inovator care a revolutionat industria filmelor.

Experienta ABBA este deschisa din 2022, momentan fiind vandute bilete pana anul viitor in luna mai – pot fi achizitionate aici. Tinand cont de faptul ca a costat peste 175 de milioane de dolari, este de asteptat ca experienta sa continue multi ani inainte. Daca ABBA sau ABBATARele vor aparea la Eurovision, showul va avea cu siguranta un succes garantat pentru urmatorii ani.

Alaturi de aceasta experienta a fost lansat si albumul „Voyage” care s-a vandut in peste 2,5 milioane de exemplare si a primit nominalizari la premiile Grammy, primele din cariera ABBA.

Citește în continuare