Skip to content

Dirijoarea Anu Tali, pe scena Festivalului International George Enescu. O puteti asculta in aceasta seara in cadrul seriei de concerte de la Ateneu

Sarasota Orchestra

Anu Tali, unul dintre cei mai captivanti si mai versatili dirijori de pe scena internationala actuala, un artist ale carui cautari artistice sunt aclamate in intreaga lume de critici si de public deopotriva va dirija in aceasta seara de la ora 17:00 Orchestra Filarmonica Würth, in cadrul Seriei de Concerte de la Ateneu.

Descrisa de Herald Tribune ca fiind „carismatica, geniala, energetica”, Anu Tali dirijeaza in mod regulat orchestre din intreaga lume, inclusiv Orchestrele Filarmonice New Japan si Tokyo, Orchestra Nationala a Frantei, Orchestra Simfonica din Houston, Orchestra Mozarteum din Salzburg, Orchestra Simfonica RTVE si Orchestra Simfonica Radio Suedia. Anu Tali a lucrat de asemenea cu Orchestra Simfonica Germana din Berlin, Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Orchestra Filarmonica Germana de Camera din Bremen si Ensemble Modern si a fost director muzical al Orchestrei Sarasota din Florida.

Impreuna cu sora ei geamana Kadri, Anu Tali a fondat Nordic Symphony Orchestra in 1997, cu scopul de a utiliza muzica ca instrument de dezvoltare a contactelor culturale intre Estonia si Finlanda si de a uni muzicieni din intreaga lume. Astazi, Nordic Symphony Orchestra reuneste muzicieni din cele mai importante orchestre ale lumii, cu membri din cincisprezece tari. In toamna anului 2007, orchestra a intreprins primul turneu european la Berlin si München.

Anu Tali a fost subiectul a numeroase documentare realizate de televiziuni internationale precum ARTE, NHK Japonia, YLE Finlanda si Deutsche Welle. Si-a inceput cariera muzicala ca pianista, absolvind Conservatorul din Tallinn, inainte de a se forma ca dirijor la Academia de Muzica din Estonia cu Kuno Areng, Toomas Kapten si Roman Matsov. Intre 1998 si 2000 a studiat la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg cu Ilya Musin si, ulterior, cu Leonid Kortchmar si Jorma Panula.

Inregistrarea sa de debut, Swan Flight [Zborul Lebedei], (Finlandia/Warner Classics) i-a adus lui Tali premiul ECHO Klassik Young Artist of the Year din 2003. Alte inregistrari includ Action Passion Illusion pentru Warner Classics, cu lucrari de Rachmaninov, Sibelius si Erkki-Sven Tüür. Albumul ei cu Strata si Noēsis de Tüür, lansat la ECM, a primit, de asemenea, multiple aprecieri din partea criticii.

imagine din Carmen – Calixto Bieito

In opera, Tali a avut un enorm succes cu productia Carmen la Opera de Stat din Magdeburg iar in 2021 a facut istorie ca prima femeie care a dirijat o opera la Teatro de la Maestranza din Sevilla, in productia Carmen regizata de Calixto Bieito.

In cea de a XXVI-a editie a Festivalului International George Enescu, Anu Tali va dirija Orchestra Filarmonica Würth si Corul Academic Radio, in program fiind Isis de George Enescu (finalizat postul de Pascal Bentoiu), Concertul nr. 3 in do minor pentru pian si orchestra op. 37 de Beethoven si Simfonia nr. 5 in do minor op. 67 de Beethoven, avandu-l la pian pe Till Fellner. Biletele se gasesc aici

In seara de luni spectatorii Festivalului Enescu ii vor putea urmari si pe dirijorii Lawrence Foster si Jakub Hrůša, dupa cum urmeaza: de la ora 18:00, Lawrence Foster va dirija Opera Maghiara din Cluj in program regasindu-se opera Pelléas et Mélisande de Debussy (biletele se gasesc aici), iar la Sala Mare a Palatului, Jakub Hrůša va dirija cel de al doilea concert al Orchestrei Filarmonice din Viena, in program fiind lucrari de George Enescu, Leoš Janáček si Serghei Rahmaninov. Biletele se gasesc aici

Citește în continuare