Skip to content

Teatrul National „I.L.Caragiale” deschide din 17 septembrie noua stagiune, cu spectacole  regizate de Silviu Purcarete si Tompa Gabor. Oana Pellea, Emilia Popescu, Raluca Aprodu, Serban Pavlu, Marius Manole, Alexandru Potocean sunt in distributiile spectacolelor

Teatrul National Bucuresti incepe noua stagiune din 17 septembrie cu o serie de spectacole noi, dar si ateliere de creatie si expozitii

Tompa Gabor a inceput repetitiile cu piesa „Tango” de Slawomir Mrozek (secondat de Andrei Both, decoruri si Angela Balogh-Calin, costume), cu o echipa stralucita de actori din care fac parte Rodica Negrea, Emilia Popescu, George Ivascu, Mihai Constantin, Emilian Oprea, Catalina Mihai, Maruca Baiasu, Matei Constantin. Premiera estimata la jumatatea lunii octombrie.

Silviu Purcarete revine la TNB dupa unsprezece ani, impreuna cu echipa sa fidela de colaboratori (Dragos Buhagiar – scenografie, Vasile Sirli – muzica),  pentru a pune in scena, in premiera absoluta, piesa „Gertrude” a lui Radu F. Alexandru, „una dintre cele mai indraznete replici date marelui Will in literatura dramatica universala” (cf. Razvan Voncu). Regizorul a optat pentru o distributie compusa exclusiv din actori-barbati (Claudiu Bleont, Mircea Rusu, Marius Manole, Alexandru Potocean, Marius Bodochi, Paul Chiributa si Lari Giorgescu), premiera – programata pentru sfarsit de octombrie – fiind, probabil, una dintre cele mai asteptate ale acestei stagiuni.

Foto: Florin Ghioca

Sunt in lucru, de asemenea, doua importante titluri din marea dramaturgie universala care anunta, la randul lor, promisiunea unor spectacole de succes. Regizorul Gelu Colceag a inceput repetitiile la „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht (scenografia Liliana Cenean si Stefan Caragiu, coregrafia si miscarea scenica Roxana Colceag), un musical de notorietate care va pune in valoare nu doar calitatile actoricesti, ci si aptitudinile vocale si fizice ale unei redutabile trupe de actori, acompaniati de o orchestra live: Marius Manole (in rolul lui Mackie Sis), Mircea Rusu (Dl. Peachum) si, in ordinea distributiei, Silviu Biris, Tania Popa, Aylin Cadir/Teodora Calagiu, Medeea Marinescu, Emilia Popescu/Raluca Aprodu, Rares Florin Stoica, Ovidiu Cuncea, Alexandru Georgescu, Mihai Verbitchi, Orodel Olaru, Silviu Mircescu, Mihai Muntenita, Daniel Hara.

In luna noiembrie, la Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului „Nora” de Henrik Ibsen in regia lui Chris Simion-Mercurian, cu Irina Movila in rolul titular, alaturi de Ioan Andrei Ionescu, Serban Pavlu, Tania Popa si Conrad Mericoffer. Scenografia va fi semnata de Maria Miu iar coregrafia de Ioana Marchidan. Spectacolul va fi realizat in parteneriat: Asociatia „Grivita 53” – Teatrul National I.L.Caragiale.

Cateva dintre spectacolele iesite la rampa la sfarsitul stagiunii precedente, vor fi relansate in primele zile ale noii stagiuni: fantezia comica burlesca „Secretul familiei Posket” de Arthur Wing Pinero, regizata de Dan Tudor la Sala „Ion Caramitru”, va avea premiera oficiala pe 1 octombrie, iar tulburatorul spectacol-marturisire al Oanei Pellea (care semneaza dramatizarea si regia) „Evadarea tacuta”, „bazat pe textul si experienta unui fenomen uman cu numele de Lena Constante” va putea fi impartasit cu actrita in spatiul Salii Atelier incepand cu 28 septembrie.

Teatrul National „I.L.Caragiale” din Bucuresti a fost invitat si in acest an la Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti de la Chisinau (editia a VIII-a, care se va desfasura sub genericul „Atat de aproape”), unde va prezenta, in zilele de 22 si 23 septembrie, doua noi spectacole de referinta din repertoriul curent al TNB : „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, regia Alexandru Dabija si „Bolta Cereasca” de Lucy Kirkwood, regizat de Gelu Colceag.

Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala „Ion Sava” al TNB va continua organizarea atelierelor de lucru cu personalitati ale lumii teatrale. Astfel, in perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2023 va avea loc un workshop de regie de teatru condus de regizorul Silviu Purcarete, a carui tema va consta intr-un studiu/atelier pe scena II, actul I din piesa „Richard al III-lea” de William Shakespeare.

Workshopul se adreseaza regizorilor profesionisti (studii de regie de teatru, licenta sau master absolvite). Continua, de asemenea, cu o noua etapa, atelierul de teatru documentar, coordonat de regizorul David Schwartz, cu tema Practicile dezvoltarii personale. Atelierul, care a debutat in martie cu etapa de cercetare, este structurat pe o perioada de un an, urmand sa se finalizeze cu un spectacol in primavara lui 2024, pe baza unui scenariu elaborat de catre cunoscutul regizor.

Se redeschide si sezonul de expozitii gazduite in foaierele TNB, cu prezentarea, in premiera, a schitelor de costume si decor ale lui Vasile Velisaratu (1895-1978),  fost pictor si scenograf al Teatrului National bucurestean, un necesar demers de restituire datorat nepoatei artistului, graficiana Liana Axinte si mostenitorilor.

Programul reprezentatiilor spectacolelor TNB se gaseste pe site-ul teatrului, www.tnb.ro

Biletele pot fi procurate atat online, cat si de la Casa de bilete, recent redeschisa. Toate spectacolele incep la 19.30.

Citește în continuare