Skip to content

Pana sambata, avem Sibiu Jazz Festival, cel mai vechi festival de jazz din Romania. Editia 51 a festivalului are concerte cu muzicieni din toata lumea.

Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din Romania, ajuns la a 51-a editie, este in plina desfasurare, asa ca daca vreti un city break cu note muzicale ati putea merge la Sibiu.

Marti pe 19 septembrie este Jazz For Kids, un eveniment ce face parte din modului de PR educativ de jazz pentru comunitate, respectiv un atelier si spectacol ludic in cadrul Sibiu Jazz Festival, care aduce in prim-plan universul muzicii de jazz pentru cei mici. Artisti entuziasti vor crea o atmosfera magica, invitandu-i pe cei mici sa se bucure de  improvizatii spontane.

Tot marti, un cvartet nou The Mediterranean, reprezentat de muzicieni cunoscuti din Israel si Italia, va infatisa portretul dorintei universale de libertate si progres, gratie limbajului jazz-ului.

Miercuri la Sinagoga Sibiu puteti participa la un mini concert de Vili Rudihi, penduland intre improzivatie, libertate si bucuria de a crea.

Joi aveti o perspectiva sonora unica, redefinita prin note de jazz inedite, respectiv Filarmonica de Stat Sibiu, o emblema a muzicii rafinate ce imbina clasicul cu inovatia. In aceeasi zi, puteti sa va intalniti cu un jazz impetuos si disonant sub marca Alexey Léon Influenciado.

Datorita structurii sale armonice, Influenciado (piesa de titlu) aminteste de standardul de renume mondial creat de Chucho Valdés, Mambo influenciado, care reprezinta incrucisarea jazz-ului cubanez.

Acest jazz impetuos si disonant cu o melodicitate intensa si un limbaj contemporan a fost inspirat de clasici, precum Chano Pozo, Dizzy Gillespie, Julian Cannonball Adderley, McCoy Tyner, Chucho Valdés si Irakere, Paquito D’Rivera.

Vineri, Fanfara Militara a Academiei Fortelor Terestre Sibiu inalta o muzica pentru pace care va continua cu Ploiesti Jazz Trio &&& Stefano Bedetti, o trupa ce a luat fiinta in toamna anului 2017, avandu-i in componenta pe Sorin Zlat – pian, Razvan Cojanu – contrabas si Laurentiu Stefan – tobe, bas.

„Muzica mea are o baza foarte clara in muzica traditionala cubaneza, este o muzica care inspira… libertatea”, considera Carlos Sarduy Groove Messengers.

Carlos Sarduy a inregistrat peste 50 de albume, multe dintre ele pentru case de discuri celebre, colaborand de-a lungul timpului cu mari artisti precum Chucho Valdés, Bebo Valdés, Steve Coleman, David Murray, Esperanza Spalding, Buika, Ainhoa Arteta, Mariza si Ojos de Brujo.

In ultima zi de festival publicul se va delecta cu Tomaselli ExNovo Orchestra, un artist care paseste din nou pe scena festivalului in calitate de vocalist, chitarist, basist si compozitor.

Acesta are in palmares si albumul „Let The Good Times Roll” inregistrat cu Big Band-ul Radio Romania, alaturi de Sorin Chifiriuc, Hanno Hoefer, Berti Barbera, Eugen Caminschi si Gelu Ionescu, cu participarea lui Florin Ochescu.

Finalul va apartine lui Adédèjì Yoruba Jazz Ensemble, in frunte cu un cantaret foarte popular care a inregistrat si cantat alaturi de vedete nigeriene locale precum: Imoleayo, Pasunma, Obesere, Gbenga Adewusi, Sound Sultan, Sammy Okposo. Adédèjì Adetayo a inceput sa cante intr-un cor al bisericii din Lagos la varsta de 6 ani.

Fondat in anii 70 de un grup de oameni creativi, Sibiu Jazz  festival a devenit un ambasador al jazzului romanesc in toata lumea, aducand oameni din diferite culturi si tari impreuna. Sibiu Jazz a castigat o recunoastere internationala, fiind membru de 18 ani in cea mai celebra retea europeana de jazz: European Jazz Network.

Citește în continuare