Skip to content

Siguranta financiara online. Un expert Raiffeisen Bank Romania ne invata ce sa facem ca sa nu cadem prada fraudelor online si sa ne punem in pericol finantele

Astazi internetul e parte din viata noastra in cele mai surprinzatoare momente, nu mai e de multa vreme doar despre a posta fotografii si opinii online, sau de a petrece timp ascultand muzica sau vazand clipuri online. Ne putem coordona aparatele electrocasnice prin internet, putem urma un plan alimentar util sanatatii noastre sau chiar putem face consultatii medicale.

Una dintre cele mai utilizate functii online ramane insa shoppingul pentru ca ne da confort, economisim timp si, de cele mai multe ori, cumparaturile ne ajung acasa.

Aceasta este partea buna si utila a exploatarii functiilor internetului doar ca, pas cu pas, aceste functii devenite obisnuinte si confort pot fi si brese in siguranta noastra online.

Am invatat sa ne facem parole puternice, uneori in doi pasi, am invatat ca trebuie sa fim atenti la link-urile pe care le accesam, dar unul dintre riscurile cele mai mari vine din zona sigurantei financiare online pentru ca o greseala din neatentie ne poate aduce prejudicii mari.

L-am intrebat pe Catalin Chirieac, Digital Banking Services Manager, Raiffeisen Bank Romania, cum ne asiguram ca tranzactiile pe care le facem online sunt sigure

Ce date nu ar trebui sa dam pe internet? 

Trebuie sa te asiguri in primul rand ca achizitiile pe care le faci online se realizeaza cu o autorizare de tip hard, cu 2 factori, adica sa semnezi in aplicatie ca autorizezi acea tranzactie. Cel mai important este codul de pe spatele cardului si anume CVV-ul, acela nu trebuie impartasit cu nimeni, niciodata si oamenii trebuie sa stie ca o companie serioasa nu are voie sa ceara aceste informatii. Mai mult, banca niciodata nu cere astfel de date, asadar daca primim un mail sau mesaj in care pare ca banca ne cere aceste informatii, inseamna ca suntem vizati de un atac cibernetic. 

Cum ne ajuta aplicatiile de digital banking sa ne maximizam siguranta financiara?

Trebuie, in primul rand, se ne inregistram device-ul in aplicatie. Asta inseamna ca de fiecare data cand vrem sa facem o plata, putem face asta doar cu amprenta digitala, PIN sau Face ID. Asta ajuta si banca deoarece isi poate da seama de comportamentul clientului, ce fel de cumparaturi face recurent, iar in cazul in care observa o discrepanta intre modul obisnuit in care acesta se comporta online si anumite plati suspecte, atunci poate interveni. Banca este foarte atenta la astfel de situatii si poate ajuta clientul atunci cand are nevoie.  

Cum arata un e-mail, mesaj sau link de tip phishing? 

De obicei email-urile care au greseli gramaticale sau au moduri de exprimare ciudate sau culori care nu se potrivesc cu brandul pe care il impersoneaza sunt e-mail-uri de tip phishing. Apoi, adresa de e-mail de pe care am primit mesajul nu este una oficiala, ci fie are un nume care nu are legatura cu brandul, fie are o insiruire de cifre si litere fara logica. Nu in ultimul rand, intr-un e-mail care provine de la un comerciant sigur nu ti se va cere niciodata sa dai datele cardului. Daca se intampla asta, inseamna ca este un atac de tip phishing si atunci e bine sa fim atenti sa nu deschidem niciun link din acel e-mail pentru ca acesta ne poate corupe laptopul sau calculatorul si sa ne fure datele personale si bancare.  

Fii atent la orice mesaj, link sau email ciudat pe care il primesti. Nu deschide niciodata link-urile necunoscute sau care provin de la oameni cu care nu comunici frecvent si verifica mereu adresa de e-mail de la care primesti un mesaj suspect.  

Hotii cibernetici pot face multe pentru a te induce in eroare: pot crea site-uri similare cu brand-urile preferate, pot copia design-ul sau logo-ul de companie, pot sa-ti copieze datele platii si sa le foloseasca. Fii smart si stai cu ochii in patru atunci cand vine vorba de a oferi informatii personale pe internet.  

Atunci cand vrei sa faci o plata online, verifica intotdeauna securitatea paginii web inainte de a introduce orice fel de date personale. Poti face asta prin verificarea semnalelor de siguranta pentru site: adresa incepe cu protocolul http, iar site-ul este unul sigur prin lacatul afisat in coltul din stanga sus. Nu uita sa verifici si un alt pas important – daca platile se fac cu autorizare din partea ta. 

Citește în continuare