Skip to content

Dan Perjovschi si Andrei Pandele, in dialog intr-o expozitie despre istoria pierduta a Bucurestiului. Poate fi vizitata pana pe 28 octombrie la Galeria Galateca.

Dan Perjovschi – Istorie_Isterie (monument 2), performance, Piata Universitatii 2007

Galeria Galateca a vernisat ieri expozitia “Bucuresti, cu putina eleganta” care prezinta o dubla perspectiva artistica asupra istoriei capitalei, venita din partea a doi artisti contemporani care au marcat scena locala in ultimele decenii: Andrei Pandele si Dan Perjovschi.

Gandita sub forma unui dialog vizual intre cei doi artisti, expozitia documentara multimedia are ca punct central o serie de peste 40 de imagini fotografice din Bucurestiul ultimelor decade comuniste, anii 70’ si 80’ surprinse de Andrei Pandele, a caror marturie istorica este punctata de insertia lui Dan Perjovschi, dialogul fiind completat de un film scurt realizat de Cornel Brad.  

Demersul curatorial are o dubla directie, atat documentar dar si a de ajuta publicul tanar sa inteleaga istoria locului in care traieste.

Pe de o parte, curatorii au creat expozitia cu scopul de a documenta si arhiva intr-o cheie contemporana decade importante din istoria recenta a capitalei intr-o multiperspectiva culturala,  istorica, sociala, politica. Toate aceste puncte sunt trecute prin filtrul dialogului intre cei doi protagonisti, in paralel cu dialogul multicultural al celor doua curatoare.

Si pe de alta parte, un al doilea scop este de a apropia publicul tanar de oras, de a ii oferi instrumente de decriptare a realitatii contemporane.

Desi expozitia se concentreaza pe fotografiile lui Pandele din Bucurestiul anilor 1970 si 1980, dialogul cu Perjovschi plaseaza imaginile in diferite in contexte.

Unele fotografii de-ale lui Pandele au fost realizate in secret in perioada comunista si pun o anumita lumina asupra vietii cotidiene din Bucuresti in ultimele doua decenii ale regimului Ceausescu. 

Multe dintre aceste imagini infatiseaza locuri si cladiri din Bucuresti care nu mai exista. Cu toate acestea, demolarea lor a deschis, de asemenea, calea pentru remodelarea si transformarea orasului asa cum il cunoastem astazi. Ca raspuns la fotografiile lui Pandele este insertia lui Dan Perjovschi, ale carui lucrari creeaza un comentariu critic in dialog cu fotografiile lui Pandele.

Expozitia este curatoriata in colaborare de Andreea Sandu (Galeria Galateca) si Uschi Klein (Universitatea din Brighton, Marea Britanie). 

Deschisa publicului pana pe28 octombrie 2023, “Bucuresti, cu putina eleganta” are un al treilea insert important prin filmul creat de Cornel Brad, care ii reuneste pe artistii Pandele si Perjovschi relevand momente si viziuni comune sau complementare.

Curatoarea Andreea Sandu declara ca a pornit de la un citat al lui Andrei Pandele pe care l-a redat aproximativ: “oamenii nu stiu ce au pierdut, bunicii nostri iubeau orasul mai mult decat nepotii nostri, pentru ca ei nu il inteleg.” Astfel, a incercat sa creeze un concept expozitional prin care sa ofere tinerei generatii un set de informatii de baza, esentiale, livrate intr-un mod pe care sa il perceapa accesibil.

Uschi Klein a completat acest concept spunand ca “Imaginile sunt artefacte culturale care necesita cunostinte culturale pentru a intelege ce rol pot avea in lume, atat in trecut, cat si in prezent. O lectura atenta ajuta la dezvaluirea modului in care imaginea participa la o cultura mai larga, fara a fi neaparat rezultatul unui set coerent de intentii. Explorarea semnificatiei imaginilor inseamna sa recunoastem ca acestea sunt create in cadrul unor dinamici, puteri si ideologii diferite.”

DAN PERJOVSCHI este un desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist si autor de performance roman. Lucrarile sale de arta reprezinta o combinatie intre desene, desene animate, arta bruta si graffiti si se afla temporar pe peretii muzeelor sau altor spatii contemporane din lume.

Perjovschi abordeaza teme sociale de actualitate in operele sale si a avut un rol important in cultura romaneasca, fiind ilustrator si autor de articole pentru Revista 22 din Bucuresti. A avut expozitii in toata lumea: Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Corea de Sud, China etc. In prezent, locuieste si lucreaza in Bucuresti si Sibiu.

O retrospectiva a lucrarilor artistului vizual Dan Perjovschi pe care le-a realizat in spatiul public din Sibiu (orasul sau natal) se regaseste acum intr-un volum alcatuit de artista multimedia Gloria Luca – „Dan. Perjovschi. The Horizontal Newspaper. A School of Text and Image” (aparut la Curtea Veche Publishing).

Cartea contine eseuri in limba engleza si imagini cu lucrarile lui Dan Perjovschi de pe zidul de langa Teatrul National din Sibiu din ultimii 12 ani. Aceasta a fost lansata anul trecut la festivalul international „documenta fifteen” din Kassel, Germania, unde s-a bucurat de o primire calda.

Citește în continuare