Skip to content

Un spectacol de dans inspirat de Matrix si regizat de Danny Boyle deschide cea mai mare investitie culturala britanica din ultimii 20 de ani. Proiectul a costat 277 de milioane de euro. Boyle a regizat filmele Trainspotting, Slumdog Millionaire si ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2012.

Danny Boyle, unul dintre cei mai creativi regizori britanici, a lucrat in ultimele luni la un proiect care inaugureaza una dintre cele mai spectaculoase institutii culturale europene. 

Factory International din Manchester este un spatiu cultural la care s-a lucrat in ultimii ani si care a costat aproximativ 277 milioane de euro. Situat in apropierea studiourilor Old Granada Studios, centrul de arta se intinde pe o suprafata de 13.350 de metri patrati.

Spectacolul care inaugureaza spatiul numit si Aviva Studios este inspirat de primul film al francizei Matrix si este gandit sub forma unei experiente imersive.

Danny Boyle este cunoscut pentru regia filmelor Trainspotting, Sunshine, 28 Days Later si Slumdog Millionaire (pentru care a castigat opt premii Oscar) dar si pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

Noul spectacol de dans se numeste “Free Your Mind” si a fost creat alaturi de poeta si dramaturga Sabrina Mahfouz, Michael „Mikey J” Asante, compozitorul din spatele Boy Blue (compania de teatru care a lucrat alaturi de Boyle si la Jocurile Olimpice) si coregraful Kenrick „H2O” Sandy.

Scenografia, care este un punct cheie al experientei — fiind creata de Es Devlin, artista britanica cunoscuta pentru instalatiile sale publice de mari dimensiuni — s-a desfasurat in diferite spatii ale Aviva Studios. Printre acestea s-au numarat sala de spectacole cu o capacitate de 1.600 de locuri, precum si The Warehouse, o zona in care pot fi organizate evenimente pentru 6.000 de persoane.

Fiecare spatiu are partitii uriase care, la nevoie, pot fi mutate pentru a remodela experienta vizitatorilor si a crea numeroase sali de diverse dimensiuni.

Deschiderea salilor a avut loc pe 18 octombrie printr-o reinterpretare dramatica a filmului “Matrix” din 1999, folosind dans, muzica si efecte vizuale. Titlul “Free Your Mind” este inspirat de o replica rostita in filmul original de personajul Morpheus (Laurence Fishburne) catre Neo (Keanu Reeves).

Pe langa sculpturile scenice create de Es Devlin, showul are contributii si din partea celebrului designer de costume Gareth Pugh, cunoscut pentru utilizarea neconventionala a volumelor si a formelor si creatii vestimentare care au de obicei aspectul unor opere de arta futuriste.

In ceea ce priveste contributiile aduse de compozitorul Michael „Mikey J” Asant si  coregraful Kenrick „H2O” Sandy, castigatori ai premiului Olivier pentru productii scenice, acestia au lucrat cu o trupa de 50 de dansatori.

Cladirea, cunoscuta anterior sub numele de Factory International, reprezinta cea mai mare investitie din Marea Britanie intr-un proiect cultural public de la Tate Modern, la inceputul anilor 2000.

Cladirea a fost proiectata de proeminenta firma de arhitectura OMA si este destinata sa gazduiasca toate tipurile de programe culturale, de la expozitii de arta la spectacole muzicale si prezentari de moda, cu spatii mari si versatile.

Finalizarea cladirii a fost intarziata cu patru ani iar bugetul s-a dublat pe parcursul lucrarilor, fiind nevoie de atragerea unor noi sponsori si investitori care sa sustina un proiect cultural de o asemenea amploare.

Intr-o declaratie facuta presei britanice, Boyle a descris oportunitatile unice pe care le Aviva Studios in ceea ce priveste organizarea unui spectacol precum “Free Your Mind”: “Este un spatiu care iti ofera un potential enorm. Este extrem de ambitios in ceea ce priveste amploarea sa. Ma bucura mult ca am vazut in timpul vietii mele un astfel de spatiu deschis si sper ca noua generatie de artisti sa simta aceasta putere.”

Programul viitor include o reinterpretare a cartii “Cartea Junglei” de Rudyard Kipling de catre trupa de folk Coco-Rosie, o „sarbatoare vizuala pentru simturi” a colectivului Marshmallow Laser Feast si „un spectacol de scena care combina dansul chinezesc si sud-asiatic, datele si arta video” al artistului Keith Khan.

Anterior, cladirea a fost deschisa partial printr-un program de evenimente inscrise in cadrul Festivalului International de la Manchester, eveniment artistic bienal care se desfasoara din 2007. In centrul acestora s-a aflat expozitia imersiva Yayoi Kusama: “You, Me and the Balloons”.

In perioada imediat urmatoare, Factory Academy va oferi cursuri de formare pentru locuri de munca in industriile creative, in timp ce alte initiative includ bursele Factory Fellowship, destinate artistilor emergenti.

Organizatorii spera ca in urmatorii zece ani spatiul de evenimente sa aduca peste 1,26 miliarde de euro sterline la economia locala si sa creeze pana la 1.500 de noi locuri de munca.

Numele anterior —Factory International — vine de la Factory Records, cea mai mare casa de discuri a orasului, fondata in 1978 de Tony Wilson si responsabila pentru descoperirea unor trupe precum Joy Division si Happy Mondays. Factory Records a administrat, de asemenea, clubul de noapte Haçienda din Manchester, care a devenit sinonim cu prima miscare „Madchester”.  

Proiectul este unul dintre cele mai spectaculoase premiere culturale ale acestui an.

Alegerea filmului “Matrix” ca punct de pornire al Aviva Studios are un simbolism semnificativ, lungmetrajul a profetit omniprezenta inteligentei artificiale dar si liniile neclare dintre viata reala si o „realitate” simulata pe care le vedem tot mai des in ultimii ani.

In comunicatul de presa care descrie “Free Your Mind”, organizatorii sustin ca „The Matrix ne-a facut sa punem la indoiala realitatea. Ce este „uman”? Cine detine cu adevarat controlul? Cand ne vom trezi, vom vedea dincolo de iluzie si vom pasi in necunoscut? De atunci, corporatiile prezente pe internet au exercitat o influenta uriasa in viata de zi cu zi – modeland opinia publica, influentand interactiunile noastre cu ceilalti si urmarindu-ne miscarile. Acum, Metaversul este pe cale sa ne inghita. Este acesta un progres sau un esec al sistemului? Am putea sa ne eliberam?”

Mai jos puteti citi pe larg cat de mult a insemnat in cultura urbana acest film si mai ales cat de vizionari au fost regizorii – fratii Wachowski, astazi surorile Wachowski-  in 1999.

Citește în continuare