Skip to content

6 filme de Oscar care va ajuta sa intelegeti mai bine conflictul israeliano-palestinian.

In contextul in care conflictul israeliano-palestinian domina titlurile de pe prima pagina a tuturor site-urilor de stiri, va recomandam 6 titluri de filme care va ajuta sa intelegeti mai bine acest subiect si poate sa il explicati si celor dragi. 

Filmele din lista de mai jos au fost recomandate de Euronews si explica din mai multe puncte de vedere tensiunea creata zilele trecute care s-a soldat cu mii de victime ale unui atac de amploare din partea gruparilor militante palestiniene din Fasia Gaza conduse de Hama impotriva Israelului.

Conflictul este unul de lunga durata si orice ecranizare a acestui subiect va duce inevitabil la polemici si pareri transante deoarece abordeaza siguranta de baza a vietilor umane. Insa filmele, pe langa divertisment sau activism, au si rolul de a apropia oamenii de lucruri si idei care le sunt straine. Lungmetrajele de mai jos ar putea ajuta la intelegerea diferitelor perspective despre ce se intampla in Orientul Mijlociu.

“Paradise Now” din 2005 spune povestea a doua doi palestinieni, Said si Khaled, care se pregatesc pentru un atac sinucigas in Israel.

Creat sub forma unei drame psihologice, “Paradise Now” este unul dintre cele mai apreciate filme din aceasta lista, castigand un Glob de Aur pentru Cel mai bun film strain si obtinand o nominalizare la premiile Oscar in aceeasi categorie.

Regizat de cineastul palestiniano-olandez Hany Abu-Assad, lungmetrajul ii urmareste pe Said si Khaled, doi prieteni care nu sunt religiosi, implicati politic si nici fanatici. In schimb, aleg sa isi petreaca ultimele zile ale vietii lor impreuna.

Cand sunt separati in apropierea granitei israeliene, complotul lor este descoperit, ceea ce ii determina sa isi puna la indoiala deciziile. Filmul nu emite judecati morale, permite publicului sa isi puna la indoiala ideile preconcepute, sa se confrunte cu o anumita realitate si ofera un context vocilor palestiniene care critica utilizarea violentei. 

Devenit primul film palestinian nominalizat la premiile Oscar, acest lucru a dus la proteste si la mai multe grupuri care au cerut Academiei Americane de Film sa descalifice pelicula, considerand ca acesta incurajeaza uciderea civililor in acte de terorism. 

“Paradise Now” poate fi urmarit gratuit pe YouTube (linkul este mai jos) si Vimeo, fiind disponibil si pe Prime Video.

Tot Hany Abu-Assad a regizat si filmul “Omar” din 2013.

“Omar” este povestea unui brutar palestinian care escaladeaza bariera din Cisiordania pentru a o vizita pe femeia cu care intentioneaza sa se casatoreasca. Este o poveste de dragoste care se transforma intr-o drama politista, Omar fiind vanat, batut si umilit de soldatii isralieni care il arunca in inchisoare si il tortureaza.

Filmul a castigat marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, si i-a adus lui Abu-Assad a doua nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun film strain.

“Omar” poate fi urmarit pe Netflix.

Tot pe Netflix puteti urmari si “Born in Gaza”, o pelicula care prezinta vietile a 10 copii afectati de conflictul israelo-palestinian.

Lansat in 2014 si regizat de Hernan Zin, documentarul “Born in Gaza” se concentreaza pe violenta conflictului israelo-palestinian si efectele nocive pe care le are asupra copiilor care traiesc in Gaza. Fiecare dintre cei 10 copii povesteste cum se desfasoara viata de zi cu zi dupa ce razboiul oribil din vara anului 2014.

Documentarul analizeaza cum ranile, frica si pierderea celor dragi a transformat sanatatea fizica si emotionala a copiilor si adolescentilor din zona de conflict. In anul respectiv, 507 copii au fost omorati si 3598 au fost ucisi in Gaza.

“Waltz with Bashir” din 2008 este o docu-drama animata, scrisa si regizata de Ari Folman.

Filmul vorbeste despre amintirile reprimate ale cineastului ca soldat in timpul Razboiului din Liban din 1982. In aceasta cautare a amintirilor si a sensului, filmul exploreaza inutilitatea razboaielor si face o declaratie despre trauma conflictului. 

Lungmetrajul — criticat de asemenea pentru ca s-a ancorat in ceea ce unii numesc traditia israeliana de „yorim ve bochim” (impuscat si plans)  — a castigat premiul pentru cel mai bun film strain la Globurile de Aur si a devenit primul film de animatie care a primit o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film strain. Este de remarcat si coloana sonora compusa de muzicianul Max Richter.

“Waltz with Bashir” poate fi urmarit pe Prime Video si Apple TV.

“5 Broken Cameras” din 2011 este un documentar realizat pe parcursul a cinci ani.

Realizat de Emad Burnat si Guy Davidi, “5 Broken Cameras” este o cronica a rezistentei non-violente la actiunile armatei israeliene. Pe parcursul unei perioade de cinci ani, Burnat inregistreaza cu camera video a familiei scenele haotice care au loc in fata casei sale. 

Documentaristul amator ofera o privire personala asupra vietii din Bil’in, comuna din Cisiordania in care locuieste el si familia sa si care este amenintata de coloniile israeliene care se extind. Dandu-si seama ca aparatul sau de filmat este un instrument de emancipare, Burnat realizeaza ca acesta este, de asemenea, un mijloc de a uni comunitatea sa. 

Filmul a fost numit dupa camerele de filmat care au fost sparte in perioada de cinci ani si ofera o marturie la prima mana despre o viata persecutata si despre cum supravietuiesti atunci cand esti deposedat de locul pe care il numesti acasa.

Pelicula poate fi urmarita mai jos.

Un alt film foarte controversat este “Foxtrot” din 2017 care a fost denuntat de ministerul israelian al culturii, spunand ca instiga tinerii si raspandeste minciuni.

“Foxtrot” este povestea unui cuplu din Tel Aviv care afla ca fiul lor, fost soldat al Fortelor de Aparare Israeliene, a fost ucis in actiune. In rolurile principale joaca Lior Ashkenazi (care a lucrat si in Romania la productia “Vanatorul de spirite, alaturi de Armand Assante) si Sarah Adler.

Filmul este regizat de Samuel Maoz si comenteaza atat universalitatea durerii dar si sentimentul indreptatit de furie cu privire la capacitatea oricarei tari de a trimite tinerii sa moara in numele politicii. Povestea a castigat Marele Premiu al Juriului – Leul de Argint la Festivalul de Film de la Venetia.

Poate fi urmarit pe Prime Video sau mai jos.

“The Gatekeepers” din 2012 aduce o alta perspectiva asupra conflictului, una spusa de sefii agentiei serviciilor secrete israeliene.

Regizat de cineastul israelian Dror Moreh, documentarul combina imagini de arhiva, animatii pe calculator si interviuri in profunzime cu sase fosti sefi ai Shin Bet – agentia serviciilor secrete israeliene –  care au fost de acord sa isi impartaseasca opiniile asupra actiunilor lor. 

Cele sapte segmente ale filmului abordeaza rolul emergent al Shin Bet de la Razboiul de sase zile si ocuparea teritoriilor palestiniene, Acordurile de la Oslo, terorismul evreiesc, afacerea Bus 300 (incidentul din 1984 in care membrii Shin Bet au executat doi palestinieni care au deturnat autobuze, imediat dupa ce incidentul crizei ostaticilor s-a incheiat si acestia au fost capturati) si asasinarea militantilor Hamas. 

“The Gatekeepers”, nominalizat pentru cel mai bun documentar la premiile Oscar din 2013, rste o lectie de istorie spusa de cei care au orchestrat actiunile violente.

Filmul poate fi urmarit atat mai jos dar si pe Prime Video.

Citește în continuare