Skip to content

Festivalul SoNoRo incepe astazi cu un concert la Palatul Bragadiru, si va continua in Bucuresti pana in 5 noiembrie. Editia 18 include si dezbateri cu Marina Constantinescu sau Radu Paraschivescu

Festivalul SoNoRo, cunoscut publicului meloman pentru nonconformism si inovatie, incepe astazi, 27 octombrie 2023, ora 19:30, cu un concert la Palatul Bragadiru.

Pe scena se va afla Ansamblul Janoska,  format din patru muzicieni cu pregatire clasica, recunoscuti in toata lumea ca maestri ai improvizatiei. Artisti Deutsche Grammophon, cei trei frati din Bratislava – Ondrej si Roman Janoska la vioara si František Janoska la pian – impreuna cu Julius Darvas, cumnatul lor, la contrabas, au in comun o traditie activa de muzicieni. Familia Janoska face muzica de sapte generatii, iar Julius Darvas se bazeaza pe mai bine de trei generatii de contrabas.

Aflat la editia nr. 18, festivalul se va desfasura in Bucuresti in perioada 27 octombrie si 5 noiembrie si va continua in Cluj intre 6 si 12 noiembrie 2023.

Tema din acest an – o surpriza pe care publicul SoNoRo o asteapta intodeauna cu nerabdare – este On the Couch, fiind inspirata de efervescenta culturala din Viena sfarsitului de secol 19 si inceputul secolului 20, dar si de inflorirea disciplinelor psihanalitice.

Publicul se va bucura de un program care va contine lucrari noi in istoricul festivalului, in proportie de 70%, iar multe dintre ele vor fi interpretate pentru prima data in Romania.

 De asemenea, in aceasta editie sunt programate doua concerte la Sala Radio, doua la Ateneul Roman si doua la Muzeul National de Arta al Romaniei – in Sufrageria Regala si in Sala Auditorium – , dar si in spatii neconventionale precum Teatrul Recul sau Clubul Expirat.

Festivalul SoNoRo este cunoscut si pentru abordarea multidisciplinara a programului, astfel ca si in acest an sunt programate doua concerte care includ, in plus fata de concert, si vizitarea muzeelor in care se desfasoara – Muzeul de Arta Recenta/MARe, cu vizitarea expozitiei Efectul Picasso, si Muzeul National de Arta Contemporana, cu un tur ghidat.

O noutate in programul acestei editii o constituie seria de evenimente SoNoRo TALKS – ON THE COUCH. Cele 4 evenimente (doua in Bucuresti si doua in Cluj-Napoca) au teme incitante de discutii si cativa invitati pe masura reputatiei festivalului.

Prin intermediul primei teme, „Muzica, marea evadare”, publicul este invitat sa se intoarca semnificativ in timp, deoarece in scrierile biblice si cele are marilor filozofi, in marturiile scriitorilor romantici si ale poetilor contemporani se regaseste muzica – declansatoare de emotii si cu efectele sale  terapeutice. In marea muzica a lumii, nenumarati compozitori au scris partituri pentru a reda in sunete propriile emotii, iar acestea au devenit o oaza de liniste si oglindire sufleteasca pentru ascultatori. In egala masura, marii compozitorii au marturisit ca au suferit de probleme emotionale, in ciuda faptului ca muzica era principala lor forma de exprimare. In contextul acestor idei, se vor cauta raspunsuri privitoare la impactul muzicii ascultate live si la modul in care ascultam muzica in prezent.

A doua tema intitulata „Cea de-a treia nebunie – despre inspiratie” isi are seva in acest citat din „Phaedo” de Platon: „Exista si un al treilea fel de nebunie, care este posedarea de catre Muze, care patrunde intr-un suflet delicat si virgin, si acolo, inspirand frenezie, trezeste lirica….Dar cel care – nefiind inspirat si neavand in suflet niciun dram de nebunie – vine la usa si crede ca va intra in templu cu ajutorul artei, spun ca acela si poezia lui nu sunt primiti; omul cu mintea intreaga pierde cand intra in rivalitate cu nebunul”.

Cele doua evenimente SoNoRo TALKS – ON THE COUCH vor avea loc in Bucuresti la Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” si sunt programate astfel: sambata, 4 noiembrie 2023, ora 12.00 – „Muzica, marea evadare – de la emotie la terapie” cu Marina Constantinescu – critic de teatru, Angelica Postu – fondatoarea Asociatiei Romane de Muzicoterapie si  Ioan-Dragos Dimitriu – Director de Dezvoltare si Inovatie SoNoRo. La pian, Eva Garet.

De la ora 17.00, la intalnirea cu tema „Cea de-a treia nebunie – despre inspiratie” vor participa scriitorul Radu Paraschivescu, Razvan Popovici – fondator si Director Executiv SoNoRo si violoncelistul Valentin Radutiu. La pian, Eva Garet si Alexia Danacica – bursiere SoNoRo Interferente.

Clujenii sunt asteptati marti, 7 noiembrie, la Oberjin Club – Salonul Auditorium, de la ora 10:00. Pornind de la tema „Muzica, marea evadare – despre o viata muzicala implinita” vor discuta Diana Ketler – pianista si Director Artistic SoNoRo; Razvan Popovici – violist si Director Executiv SoNoRo si Zoran Marković – contrabasist.

In aceeasi zi, de la ora 18.00,  scriitoarea Ruxandra Cesereanu, Razvan Popovici si scriitorul Ciprian Mihali vor dialoga pe tema „Cea de-a treia nebunie – despre inspiratie”.

Muzicienii invitati in festival sunt nume mari ale scenelor internationale de concert: violonistii Boris Brovtsyn, Clémence de Forceville, Mihaela Martin, Aylen Pritchin, Erik Schumann, Mi-Sa Yang, Katalin Kókas, Tatiana Samouil si Alexandra Tirsu; violistii Blythe Teh Engström, Sarah McElravy si Razvan Popovici; violoncelistii Justus Grimm, Tim Park, Valentin Radutiu, Andreas Brantelid si Jan-Erik Gustafsson; contrabasistul Zoran Marković; pianistele Diana Ketler, Nino Gvetadze, Aurelia Visovan si Adela Liculescu; clarinetistul Thorsten Johanns.

Abonamente si biletele Festivalului SoNoRo se pot achizitiona AICI. Studentii si pensionarii beneficiaza de o reducere de 50%.

Publicul fidel al Festivalului SoNoRo este invitat sa urmareasca AICI un Making Of al editiei de anul trecut, cand tema festivalului a fost inspirata din istoricul celebrului tren Orient Express.

Citește în continuare