Skip to content

Razvan Popovici, fondator Sonoro “Un muzician e foarte conectat cu generozitatea. Cand intelegi lucrul acesta, incepi sa canti altfel, sa studiezi altfel si incepi sa daruiesti.” Sonoro e pana pe 12 noiembrie la Cluj.

Festivalul de muzica de camera Sonoro a ajuns la editia nr 18 si, dupa concertele din Bucuresti de zilele trecute, acum muzicienii s-au mutat in Cluj pentru o noua serie de spectacole pana pe 12 noiembrie 2023.

Tema din acest an – o surpriza pe care publicul SoNoRo o asteapta intodeauna cu nerabdare – este On the Couch, fiind inspirata de efervescenta culturala din Viena sfarsitului de secol 19 si inceputul secolului 20, dar si de inflorirea disciplinelor psihanalitice.

Publicul se va bucura de un program care va contine lucrari noi in istoricul festivalului, in proportie de 70%, iar multe dintre ele vor fi interpretate pentru prima data in Romania.

“Evident, Mozart, Schubert, Beethoven sau Brahms sunt foarte legati de Viena, dar ceea ce este extrem de captivant in aceasta editie a festivalului sunt ceilalti compozitori vienezi, care arata Viena prin alti ochi si alte talente – Alexander von Zemlinsky, Anton von Webern, Alban Berg, Ignaz Friedman, Arnold Schönberg si altii. Multi au emigrant in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial din cauza nazistilor si a radacinilor evreiesti sau din alte motive. Majoritatii i-a fost franta coloana vertebrala de acest razboi, deoarece ei compuneau intr-un fel pasionant, post-romantic, iar dupa razboi muzica aceasta nu a mai fost cautata si au aparut multe drame. Din punct de vedere psihologic, repertoriul este extrem de interesant si de ofertant pentru o editie On the Couch.”, spune Razvan Popovici, creatorul festivalului despre selectia muzicala care va prezenta in concertele acestui an la SoNoRo.

Muzicienii invitati in festival sunt nume mari ale scenelor internationale de concert: violonistii Boris Brovtsyn, Clémence de Forceville, Mihaela Martin, Aylen Pritchin, Erik Schumann, Mi-Sa Yang, Katalin Kókas, Tatiana Samouil si Alexandra Tirsu; violistii Blythe Teh Engström, Sarah McElravy si Razvan Popovici; violoncelistii Justus Grimm, Tim Park, Valentin Radutiu, Andreas Brantelid si Jan-Erik Gustafsson; contrabasistul Zoran Marković; pianistele Diana Ketler, Nino Gvetadze, Aurelia Visovan si Adela Liculescu; clarinetistul Thorsten Johanns.

O noutate in programul acestei editii o constituie seria de evenimente SoNoRo TALKS – ON THE COUCH. Cele 4 evenimente (doua in Bucuresti si doua in Cluj-Napoca) au teme incitante de discutii si cativa invitati pe masura reputatiei festivalului.

Clujenii sunt asteptati marti, 7 noiembrie, la Oberjin Club – Salonul Auditorium, de la ora 10:00. Pornind de la tema „Muzica, marea evadare – despre o viata muzicala implinita” vor discuta Diana Ketler – pianista si Director Artistic SoNoRo; Razvan Popovici – violist si Director Executiv SoNoRo si Zoran Marković – contrabasist. In aceeasi zi, de la ora 18.00,  scriitoarea Ruxandra Cesereanu, Razvan Popovici si scriitorul Ciprian Mihali vor dialoga pe tema „Cea de-a treia nebunie – despre inspiratie”.

L-am intrebat pe Razvan Popovici cum i-ar convinge pe spectatorii tineri sa vina la concerte de muzica de camera: “Cred ca pe cei noi ii conving exact cum i-am convins pe cei de la inceput. Crezand atat de mult in festival si stiind ce avem de oferit ca initiativa culturala, ca ambianta si efervescenta, nu am schimbat nimic. Pe cei pe care i-am pastrat timp de multi ani, i-am convins cu calitate – am oferit mereu cea mai inalta calitate si cea mai inalta tinuta.

La inceput i-am entuziasmat cu ceva ce nu exista si suna bine; in plus, am crezut puternic in Festivalul SoNoRo si asta s-a transmis. Programele si tot ceea ce am planificat impreuna cu Diana au functionat, caci, iata, suntem aici si dupa 18 ani. As zice ca am oferit ce trebuie si mai ales o planificare pe termen lungm iar oamenii si-au dat seama de seriozitatea si potentialul festivalului. Cineva care se alatura unei initiative noi trebuie sa creada ca aceasta va dura.”

Popovici vede festivalul aflat la a 18-a editie ca pe “un muzician cu o cariera internationala bine conturata si cu un potential maxim” si le recomanda tinerilor muzicieni care acum incep sa-si construiasca o cariera sa -si organizeze munca si cariera cu un mélange dintre studio si a darui catre comunitatea in care activeaza.

“I-as spune sa isi urmeze visul, sa devina cat mai bun si sa creada in ce vrea sa faca. Apoi, sa nu uite ca ce vrea sa faca, adica sa devina muzician, e foarte conectat cu generozitatea. Cand intelegi lucrul acesta, incepi sa canti altfel, sa studiezi altfel si incepi sa daruiesti. Incepi sa intelegi ca a face muzica nu inseamna doar a manui bine un instrument, ci are extrem de multe valente. In plus, sa fii un bun muzician implica si o cultura generala ampla, deci ii recomand sa fie mereu curios.”

Articol realizat cu sprijinul Vodafone, partener SoNoRo de la primele editii.

Citește în continuare