Skip to content

La concertul din Miami, Pink daruieste 2000 de exemplare din 4 carti interzise in scoli. Ea se alatura unui grup de artisti in care sunt si Ariana Grande, Mark Ruffalo si regizorul Guillermo del Toro care protesteaza pentru ca peste 800 de carti au fost interzise in scoli doar in acest an scolar.

Pink va oferi gratuit 2.000 de exemplare de carti care au fost „interzise” de unele scoli din Florida, fanilor care vor participa la concertele sale din Miami.

Vedeta care are doi copii de scoala (Willow, 12 ani, si Jameson, 6 ) a intervenit in disputa privind eliminarea de catre unele biblioteci si scoli a cartilor cu continut sexual sau cu teme legate de sexualitate, identitate de gen si rasa. „Este derutant, este exasperant, este cenzura”, a spus Pink justificandu-si gestul.

Autoritatile din Florida spun ca vor sa restrictioneze materialele nepotrivite si daunatoare, dar ca nu interzic carti.

Pink si-a unit fortele cu Pen America, un grup de scriitori si pasionati de lectura care de la inceputul anului au demarat actiuni prin care sustin libertatea de exprimare a autorilor.

Asociatia scriitorilor a aratat ca in Florida au fost interzise mai multe carti decat in orice alt stat american, reprezentand peste 40% din toate exemplele documentate.

„Cartile au detinut o bucurie speciala pentru mine inca de cand eram copil si de aceea nu sunt dispusa sa stau si sa privesc in timp ce cartile sunt interzise de scoli”, a declarat Pink intr-o declaratie publicata de grup. „Este odios sa vezi cum autoritatile iau in vizor cartile despre rasa si rasism si impotriva autorilor LGBTQ si a celor de culoare. Am facut atat de multi pasi spre egalitate in aceasta tara si nimeni nu ar trebui sa vrea sa vada acest progres inversat.”

Pink cu copiii la o ceremonie in 2019

Mai multe exemplare din patru carti, despre care Pen America spune ca au aparut in Indexul cartilor interzise, vor fi distribuite la spectacolele lui Pink in Miami, si in apropiere de Sunrise. Acestea sunt: Beloved de Toni Morrison – romanul despre ororile si mostenirea sclaviei, premiat cu Pulitzer in 1987, este „interzis” in noua districte scolare din Florida, potrivit Pen America, The Family Book (Cartea familiei) de Todd Parr – cartea ilustrata pentru copii despre diferite familii, inclusiv parinti de acelasi sex,  care se afla pe lista din trei districte, The Hill We Climb (Dealul pe care urcam) de Amanda Gorman – poemul scris pentru inaugurarea presedintelui Joe Biden care a fost mutat din programa pentru scoala elementara in sectiunea de gimnaziu intr-o scoala din Miami, Girls Who Code de Reshma Saujani – care a fost retrasa temporar de un district din Pennsylvania anul trecut, dar nu apare pe lista actuala a Pen America.

Aproape jumatate dintre districtele scolare din Florida au avut „cazuri de interdictii de carte”, potrivit Pen America. In intreaga America, retragerile de carti din scoli au crescut cu o treime in ultimul an, a precizat organizatia.

Departamentul de Educatie din Florida a declarat ca „nu interzice carti”, in timp ce guvernatorul Ron DeSantis a calificat ideea de interzicere drept o „farsa”. El a declarat ca doreste un sistem educational care sa fie „liber de sexualizare si de materiale daunatoare care nu sunt adecvate varstei”.

In martie, comisarul pentru educatie din Florida, Manny Diaz Jr, a scris pe Twitter: „Elevii ar trebui sa isi petreaca timpul in scoala invatand subiecte academice de baza, nu sa fie hraniti cu forta cu ideologia radicala de gen si sexuala”. Districtele scolare care au eliminat cartile au citat legi recente ale statului, inclusiv una supranumita „Don’t Say Gay bill”, care spune ca copiii nu ar trebui sa fie invatati despre orientarea sexuala sau identitatea de gen.

Anul trecut, a fost introdusa o alta lege care spune ca manualele scolare ar trebui sa fie adecvate varstei, fara pornografie si „adaptate la nevoile elevilor”. Acestea trebuie sa fie aprobate de un specialist care a fost instruit de catre Departamentul de Educatie, iar parintilor li se acorda mai multa putere pentru a solicita o eliminare.

Un numar tot mai mare de parinti din SUA sustin ca manualele scolare sunt obscene sau daunatoare pentru copii. Acest lucru creeaza o batalie politica din ce in ce mai divizata, care s-ar putea extinde la viitoarele alegeri nationale.Yael Levin-Sheldon, o mama a doi copii care locuieste in apropiere de Richmond, Virginia, a auzit recent despre o carte pe care un profesor de la o scoala din zona a adus-o in clasa. Si-a notat titlul, „Prietenul negru”:Despre cum sa fii o persoana alba mai buna.Doar titlul, spune Levin, este rasist – si nu este genul de carte care ar trebui sa fie disponibila copiilor din scolile publice.

Ariana Grande, Mark Ruffalo si regizorul Guillermo del Toro se numara pe lista celor aproape 175 de actori, comedianti, muzicieni, vedete de reality-show, modele, autori si activisti care au semnat o scrisoare deschisa prin care denunta legile de interzicere a cartilor care sunt adoptate in SUA.

In septembrie organizatia de advocacy publica MoveOn a publicat scrisoarea „aparand libertatea de a citi”, condusa de LeVar Burton, prezentatorul emisiunii Reading Rainbow de la PBS.

„In calitate de fost prezentator al emisiunii Reading Rainbow, am petrecut peste 20 de ani inspirand milioane de oameni de toate varstele sa isi descopere dragostea pentru lectura. Acum vad cum cartile pe care le-am celebrat candva sunt contestate, restrictionate si interzise”, se arata in nota lui Burton.

Scrisoarea deschisa face apel la „toata lumea sa ni se alature pentru a respinge aceste interdictii de carte, sa sustina libertatea de exprimare si industriile creative deschise – indiferent de dezacordurile personale sau ideologice – si sa isi foloseasca vocea la nivel local pentru a opri aceste interdictii in districtele lor scolare”.

Lista cartilor incriminate  include si romanul distopic „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood si „Fragilitate alba” de Robin Diangelo.

Natasha Lyonne, Bill Nye, Gabrielle Union, Constance Wu, John Leguizamo, Emma Roberts, Sarah Paulson, Andy Cohen, Margaret Atwood, Zooey Deschanel, Zoe Lister-Jones, Busy Philipps si Christie Brinkley se numara, de asemenea, printre numele de marca care au sustinut scrisoarea, care a inceput sa stranga semnaturi in aceasta vara.

In prima jumatate a anului scolar 2022-2023, potrivit PEN America, au existat cel putin 1.477 de incercari de interzicere a 874 de titluri de carti individuale.

Citește în continuare