Skip to content

6 „coffee table books” de daruit pentru iubitori de moda, arta sau cooking.

Intram pe ultima suta de metri pana la Craciun si, daca vreti ca Mos Craciun sa aduca daruri memorabile, dar si in budget avantajos, e bine sa fim ajutoarele mosului din timp. Sa ne organizam si sa ne pregatim in avans ca sa avem timp sa comandam de oriunde in lumea asta daruri potrivite pentru cei dragi.

Daca spunem ca de Craciun Mosul ar putea aduce in sacul lui si ceva carti e posibil sa fie persoane care sa se incrunte pentru ca isi doresc un altfel de rasfat de Sarbatori.

Dar daca spunem ca puteti pune in sacul de cadouri, carti de arta, de cooking sau de fashion care arata ca obiecte de arta, asa numitele table books cadoul are o alta semnificatie. Iata cateva dintre cele mai frumoase “table books” unele lansate in acest an, altele esentiale pentru cultura noastra a fiecaruia.

In categoria carti de cooking, unul dintre marile bestseller-uri ale acestui an este The Everlasting Meal: Leftovers A-Z de Tamar Adler. Cartea nu doar ca arata ca un album de arta, dar e si foarte utila in orice familie penttru ca va ajuta sa reinterpretati mancarurile din ziua precedenta si sa le transformati in alte preparate delicioase. In contextul eficientizarii consumului in fiecare gospodarie, anul acesta au fost create emisiuni concurs de gatit din “leftovers”, iar pe Netflix gasiti o asemnea emisiune.

Tamar Adler, care a lucrat in bucatariile de la Prune si Chez Panisse si a scris si alte carti de bucate, a facut in aceasta carte o „enciclopedie a resturilor” care apar dupa cina. Rezultatul cartii face ca atunci cand incerci sa iti dai seama ce sa faci cu o jumatate de capatana de radicchio, o mana de tulpini de coriandru si niste paine prajita arsa, pur si simplu le cauti in index si faci ceea ce iti recomanda un chef de renume, un lucru de apreciat in timp ce incercam cu totii sa reducem risipa alimentara.

Una dintre cele mai apreciate carti de cooking in format table book, cu recenzii foarte frumoase in presa internationala, e scrisa de  o romanca si se refera la bucataria balcanica – Tava de Irina Georgescu.

Aceasta carte este plina pana la refuz de retete de copt pe care romanii le indragesc foarte mult. Cum este o carte in limba engleza, daca vreti sa faceti un cadou pentru un prieten din strainatate care vrea sa descopere tara noastra si din perspectiva gastronomica aceatsa este o optiune minunata pentru ajutor de Mos Craciun.

Sunt capitole cu placinte si produse de patiserie precum strudelurile, sau prajituri precum pricomigdale cu cafea si nuca sau paleuri sandvisuri cu ganache de ciocolata cu rom. Exista paini la gratar si prajite, gogosi umplute cu cascaval, briose inmuiate in miere, taitei in supa de vanilie, frigarui de fructe, orez cu lapte de vara si halva cu seminte de floarea-soarelui. Cartea poate fi comandata in Romania la Librariile Carturesti.

O alta categorie de “coffee table books” care sunt un cadou elegant si foarte placut de privit si pastrat acasa, dar si foarte educationale pentru dezvoltarea unei culturi vizuale si estetice sunt cartie despre moda sau cartile de istoria artei.

Shocking: The Surreal World of Elsa Schiaparelli Lansata in august 2022 pentru a insoti expozitia majora de la Musée des Arts Décoratifs, Paris, aceasta carte include fotografii de epoca, schite si articole contemporane din Harper’s Bazaar si Vogue.Acest volum interesant prezinta capodopere special fotografiate din colectia expozitiei care are loc la Paris. Plonjati in lumea ei suprarealista de desene imaginative si creative.

The Lives of 50 Fashion Legends: Visual biographies of the world’s greatest designersE o carte care spune totul din titlu si pentru o doamna care e pasionata de moda si de estetica vizuala a propriei persoane e un cadou superb. Se va bucura de el in zilele de iarna, alaturi de un ceai sau o cafea si va fi foarte inspirata in cee ace priveste moda de Sarbatori.

Aflati foarte multe detalii despre legendele modei cu aceasta carte  care exploreaza povestile celor mai mari designeri din lume, de-a lungul deceniilor. Plina de cronologii si grafice fascinante care plaseaza fiecare creator de moda pe scena mondiala, aceasta carte prezinta vietile a 50 dintre cei mai importanti si influenti creatori de moda, de la Cristóbal Balenciaga si Hubert de Givenchy la Tom Ford si Karl Lagerfeld.

1001 Paintings You Must See Before You Die

De la vechile picturi murale egiptene pana la panzele occidentale contemporane, aceasta carte este cu adevarat cuprinzatoare si frumoasa de rasfoit.In paginile sale veti vedea expuse 1001 dintre cele mai memorabile, mai obsedante, mai puternice, mai importante, mai controversate si mai atragatoare din punct de vedere vizual picturi care au fost create vreodata. Aceasta editie  actualizata si revizuita imbunatateste editiile anterioare  cu texte interesante si informative scrise de o echipa internationala de artisti, curatori, critici de arta si colectionari de arta lumineaza atat tablourile, cat si oamenii care le-au pictat.

Cartea e  ca un muzeu la purtator, o colectie de arta de invidiat in care va puteti cufunda oricand doriti.Tablourile sunt listate in functie de artist si de titlu, ceea ce faciliteaza gasirea unui anumit tablou sau urmarirea evolutiei operei unui pictor.1001 tablouri este o lucrare de colectie care nu trebuie sa lipseasca din raftul de carti.

The lives of the artists de Georgio Vasari

Giorgio Vasari a fost un pictor si arhitect renascentist italian, cunoscut mai ales pentru aceasta carte considerata fundamentul ideologic al tuturor scrierilor de istorie a artei si inca foarte citata in biografiile moderne ale numerosilor artisti renascentisti italieni. A fost si un architect foarte renumit, colidorul Vasari din Muzeul Uffizi e o constructive revolutionara in vreme.

Plina de intamplari istorice si anecdote amuzante despre contemporanii sai, colectia de relatari biografice a lui Vasari prezinta, de asemenea, o teorie extrem de influenta despre dezvoltarea artei renascentiste.

Incepand cu Cimabue si Giotto, care reprezinta copilaria artei, Vasari ia in considerare perioada de inceput a Renasterii modelata de Donatello, Brunelleschi, Ghiberti si Masaccio, inainte de a discuta despre perioada de maturitate a perfectiunii, dominata de figurile titanice ale lui Leonardo, Rafael si Michelangelo.

Cartea face parte din colectia Oxford World’s Classics care de peste 100 de ani pune la dispozitie cea mai larga gama de literatura din intreaga lume.  E o carte a carei valoare creste in timp si care e un cadou foarte valoros pentru cineva care iubeste cartile, dar si arta.

Citește în continuare