Skip to content

„SHŌGUN”, intr-o noua ecranizare dupa romanul lui James Clavell, are premiera in Romania pe 27 februarie pe Disney +. Cartea a fost una dintre cele mai citite si cautate in anii 80 in tara noastra

 

Disney+ a dezvaluit ca mult-asteptatul serial de avengura globala, „Shōgun” de la FX, va avea premiera marti, 27 februarie, pe Disney+ in Romania. Serialul care are 10 episoade va debuta cu doua episoade, urmand ca un nou episod sa aiba premiera in fiecare saptamana. De asemenea, Disney+ a lansat astazi o noua ilustratie „Shōgun”.

„Shōgun”, o adaptare originala a bestsellerului lui James Clavell, este plasat in Japonia anului 1600, in pragul unui razboi civil care va defini intregul secol. Romanul lui Clavell a fost una dintre cartile cele mai cautate si dorite in epoca comunista, romanii apreciind saga si detaliile mai decoltate care nu erau des intalnite in cartile publicate in tara noastra. Cele doua volume groase se vindeau pe pile si cirla supra pret si cu cu interventii la librarii, pentru a fi apoi imprumutate in interiorul grupurilor de prieteni sau intre ffamilii. culau din mina in mina.. 

Cele mai citite carti in anii comunismului au fost „Shogun”, de James Clavell, „Vraciul”, de Tadeusz Dotega Mostowicz, „Magicianul”, de John Fowels.

Romanul lui Clavel a fost ecranizat cu o distributie americana, cu Richard Chamberlain protagonist,  si a putut fi urmarit in Romania la sfarsitul anilor 80, pe casete video care circulau illegal, pentru ca imediat dupa Revolutie, la inceptul anilor 90 sa fie difuzat la televiziunea nationala.

La lansarea internationala a avut aprecieri foarte bune si a fost nominalizat la premiile Emmy si a avut trei Globuri de aur.. James Clavell a fost de altfel nu doar scriitor, ci si dramaturg si regizor de film, iar acest roman a fost scris in timpul unei greve de la Hollywood care i-a permis o pauza de la proiectele sale.

Asa ca noul film, care are semnificatii emotionale  pentru o generatie, trebuie sa umple un loc foarte mare in asteptarile spectatorilor. Conform povestii in noua productie, cei mai multi actori sunt de origine asiatica.

Producatorul Hiroyuki Sanada joaca rolul „Lordului Yoshii Toranaga”, care se lupta pentru viata sa in timp ce dusmanii sai din Consiliul Regentilor se unesc impotriva sa. Cand o corabie europeana misterioasa este gasita abandonata intr-un sat de pescari din apropiere, capitanul ei, englezul John Blackthorne (Cosmo Jarvis), poarta cu el secrete care l-ar putea ajuta pe Toranaga sa incline balanta puterii si sa distruga influenta extraordinara a dusmanilor lui Blackthorne – preotii iezuiti si negustorii portughezi. Destinele lui Toranaga si Blackthorne devin strans legate de traducatoarea lor, Toda Mariko (Anna Sawai), o nobila crestina misterioasa si ultima dintr-un neam dezonorat. In timp ce isi slujeste stapanul in mijlocul acestui peisaj politic tensionat, Mariko trebuie sa reconcilieze noua ei legatura cu Blackthorne, angajamentul ei fata de credinta care a salvat-o si datoria fata de raposatul ei tata.

„Shōgun” prezinta o distributie japoneza foarte apreciata, o premiera pentru o productie americana, inclusiv Tadanobu Asano in rolul lui „Kashigi Yabushige”, un tradator notoriu si un apropiat al lui Toranaga; Hiroto Kanai in rolul lui „Kashigi Omi”, tanarul conducator al satului de pescari unde a fost gasita nava lui Blackthorne; Takehiro Hira in rolul lui „Ishido Kazunari”, un birocrat puternic care este principalul rival al lui Toranaga; Moeka Hoshi in rolul lui „Usami Fuji”, o vaduva care trebuie sa-si gaseasca un nou scop in mijlocul luptei domnului sau; Tokuma Nishioka in rolul „Toda Hiromatsu”, generalul de incredere si cel mai apropiat prieten al lui Toranaga; Shinnosuke Abe in rolul „Toda Hirokatsu” („Buntaro”), sotul gelos al lui Mariko; Yuki Kura in rolul lui „Yoshii Nagakado”, fiul impetuos al lui Toranaga cu o dorinta puternica de a-si dovedi valoarea; Yuka Kouri in rolul lui „Kiku”, o curtezana renumita pentru maiestria sa artistica in toata Japonia si Fumi Nikaido in rolul lui „Ochiba no Kata”, mama venerabila a mostenitorului care nu se va opri de la nimic pentri a pune capat lui Toranaga si amenintarii acestuia la adresa puterii fiului ei.

„Shōgun” este creat pentru televiziune de Rachel Kondo & Justin Marks, Marks fiind showrunner si producator executiv alaturi de Michaela Clavell, Edward L. McDonnell, Michael De Luca si Kondo. Serialul este produs de FX Productions.

Citește în continuare