Skip to content

Puteti vedea in Romania spectacolul „The Nutcracker and I” de pianista Alexandra Dariescu, prezentat la Barbican’s Milton Court, dar si pe scene din Australia sau China. Reprezentatia va fi  pe 19 decembrie intr-o productie multipremiata, o fuziune magica a muzicii, dansului si artei digitale care a facut deja ocolul lumii

Pianista Alexandra Dariescu  va sustine prima reprezentatie din Romania a spectacolului „The Nutcracker and I” pe 19 decembrie 2023, in Bucuresti.  

„The Nutcracker and I” este un spectacol cu elemente revolutionare, caaree cuprinde animatii de ultima ora, dans si efecte digitale, care promite sa transporte publicul intr-o lume fantastica, reimaginand clasicul atemporal intr-o maniera inedita.

„The Nutcracker and I” este o productie vizionara a Alexandrei Dariescu, care realizeaza o fuziune intre muzica clasica, dansul si tehnologia de varf pentru a crea o experienta unica si captivanta pentru toate varstele. O combinatie stralucita intre bine cunoscuta muzica a lui Ceaikovski si arta concertistica a Alexandrei Dariescu, aceasta reprezentatie care a avut premiera la Barbican’s Milton Court in decembrie 2017, a cucerit recunoasterea internationala in timpul turneului sau in Europa, Australia, China, Emirate si SUA.

Inspirata de un angajament personal de a atrage publicul mai tanar si de a introduce muzica clasica unui nou public entuziast, Alexandra Dariescu preia rolul Clarei, ghidand audienta printr-o calatorie de la o fetita la o pianista de concert. Pe scena, Alexandra este insotita de o balerina, a carei miscare este iluminata de animatii digitale desenate manual, proiectate pe un ecran transparent.

Cu peste 75 de reprezentatii la nivel mondial, inclusiv in locuri prestigioase precum Wiener Konzerthaus, Philharmonie Luxembourg si Sydney City Recital Hall, povestea multimedia a Spargatorului de nuci a impresionat peste 70,000 de oameni prin reprezentatii live si printr-un audiobook recent lansat, narat de prezentatoarea BBC Blue Peter si castigatoare a premiului BAFTA, Lindsey Russell.

In regia lui Nick Hillel, cu directia artistica si animatie de Adam Smith, coregrafia semnata de Jenna Lee si cu participarea balerinei Imogen Ash, aceasta productie promite sa fie o adevarata sarbatoare vizuala si muzicala pentru publicul din Romania.

Spectacolul „The Nutcracker and I” de Alexandra Dariescu a fost nominalizat la prestigioasele Premii Opus Klassik din Germania in 2019, alaturi de proiecte semnate de mari personalitati precum Daniel Barenboim, Lang Lang si Anne-Sophie Mutter.

Nu ratati ocazia de a asista la magia „The Nutcracker and I” la Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian din Bucuresti, pe 19 decembrie 2023. Intra in povestea captivanta a spargatorului de nuci, care imbina armonios traditiile muzicii clasice, dansului si inovatiei digitale.

Spectacolul va avea loc pe  19 decembrie de la ora 18.00 la Teatrul National de Opereta si Musical „Ion Dacian”, biletele pot fi cumparate online pe www.ticketstore.ro .

Alexandra Dariescu, creatoarea spectacolului „The Nutcracker and I” este o pianista pentru secolul 21, remarcandu-se ca o voce originala prin curiozitatea neinfricata si inovatia revolutionara.

Invitata ca solista la nivel mondial, Alexandra a cantat cu orchestre eminente precum London Philharmonic Orchestra, toate orchestrele regale simfonice din Marea Britanie (RPO, RLPO, RNS, RNSO), Orchestre National de France, Oslo Philharmonic, Vienna Tonkunstler, Moscow Philharmonic si Sydney Symphony Orchestra, in timp ce dirijorii cu care a lucrat includ Adam Fischer, Cristian Macelaru, Alain Altinoglu, Fabien Gabel, Jun Märkl, Vasily Petrenko, Ryan Bancroft, James Gaffigan si JoAnn Falletta.

In sezonul 2023/24, Alexandra Dariescu participa la Festivalul International George Enescu editia a 26-a si deschide sezonul la BBC Symphony Orchestra cu Sakari Oramo la Barbican Centre, oferind in Marea Britanie premiera Phantasie concertante a Dorei Pejačević, urmata de un program integral Mozart la Royal Albert Hall cu Academy of St Martin in the Fields. In America Alexandra debuteaza cu Indianapolis Symphony (Nadia Boulanger) si in Canada cu Vancouver Symphony (Ravel G major), urmata de revenirea la Detroit Symphony pentru premiera mondiala a noului concert pentru pian al lui James Lee III, „Shades of Unbroken Dreams”, in onoarea a 60 de ani de la discursul lui Martin Luther King Jr. „Am un vis”, concertul, scris pentru Alexandra Dariescu, este o co-comisie alaturi de orchestrele BBC Philharmonic si Orlando Philharmonic, avand premiera in Marea Britanie sub bagheta lui John Storgårds. Alte momente importante includ revenirea Alexandrei la Houston Symphony (Grieg) si debutul cu Copenhagen Philharmonic (Tchaikovsky 1), Philharmonisches Staatsorchester Mainz (Grieg), Trondheim Symphony (Clara Wieck Schumann) si Wuppertal Symphony Orchestra (Florence Price).

Alexandra Dariescu a lansat opt albume apreciate la superlativ de critici, cel mai recent disc fiind inregistrarea la casa de discuri Decca cu Angela Gheorghiu. Discografia include o trilogie de preludii integrale la Champs Hill Records (Chopin, Dutilleux, Shostakovich, Szymanowski, Messiaen, Faure si Lili Boulanger) precum si Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovski cu Royal Philharmonic Orchestra/Darrell Ang (Signum Records), pe langa cartea audio „The Nutcracker and I”.

Mentorata de Sir András Schiff si Dame Imogen Cooper, Alexandra Dariescu a studiat cu Nelson Goerner, Alexander Melnikov, Dina Parakhina, Mark Ray, Mihaela Constantin si Cornelia Apostol si a fost laureata Academiei Festivalului Verbier in Elvetia si castigatoarea Premiul Femeile Viitorului din Marea Britanie la Categoria Arte si Cultura. Dariescu detine numeroase distinctii speciale, inclusiv Ambasadorul Cultural al Romaniei, Ordinul “Coroanei Romane” in grad de Ofiter de la Familia Regala si Young European Leader de catre Friends of Europe. In 2020, Dariescu a primit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler de la Presedintele Romaniei si a devenit Membru Asociat al Conservatorul Regal de Muzica Manchester, unde este profesor de pian din 2022.

Citește în continuare